Раждане

Да станеш майка от 21 до 44

Дали да станеш майка на 20 е по-лесно, отколкото на 40 години?

Да станеш майка от 21 до 44

Помолихме пет жени да споделят своя опит относно преимуществата и трудностите да родиш рано, късно или някъде по средата.

Първо бебе на 21 години
Катя Димитрова

Запознах се със съпруга ми първата година в университета. Оженихме се няколко месеца след това, а през втория семестър вече бях бременна. Винаги много съм обичала деца и не виждах причина да отлагам раждането. Отраснала съм в семейство, където сме три деца. И аз самата също смятам да имам поне толкова.

Прекъснах обучението си за една година и се върнах, когато Митко навърши 10 месеца. Беше много тежко да съм майка и студентка едновременно. Налагаше се да оставям малкия през целия ден при майка ми, за да ходя на лекции. Вечер тичах да го прибирам. Учех и си пишех курсовите през нощта, когато бебето спеше.

Да бъдеш млада майка означава, че ще ти е трудно да намираш време за себе си. Нямах време да спя, да гледам телевизия или за каквото и да било развлечение. Искаше ми се да излизам с приятели всяка вечер. Цялата тази свобода изчезва, когато станеш родител.

Хубавото е, че когато родиш млад много бързо успяваш да върнеш килограмите си от преди бременността. Аз лично, две седмици след раждането, вече можех да сложа старите си дънки.

Също така се радвам, че детето ми има млади родители и млади баба и дядо. Моите родители са само на 57 години, а вече се радват на внук. Винаги се обаждам на майка ми за съвети и помощ. Знам, че мога да разчитам на нея.

Статистиката показва, че жените, които са родили първото си бебе между 20 и 24 години, след това по-лесно се решават на второ и трето дете и разликата във възрастта им не е голяма.

Първо бебе на 25 години
Силвия Владимирова

Недълго след като аз и Мартин се оженихме, майка ми почина от рак. Същата година почина и свекърва ми. Онкологът на майка ми ме посъветва да родя преди да навърша 30 години, защото след това рискът от рак се повишава.

След загубата на майка ми аз наистина имах нужда да променя нещо в живота си и това беше перфектният момент да планирам зачеването на моята рожба. Още на следващия месец аз вече бях бременна с Дилян.

Дотогава кариерата беше на първо място за мен. Тъкмо бях завършила и имах големи амбиции за професионалното ми развитие. Когато влязох в майчинство се замислих сериозно над това какво всъщност е важно за мен. Тогава и реших, че искам да съм перфектна майка и домакиня. Обадих се на шефа си и му казах, че няма да се върна на работа.

В началото беше много трудно, защото нямаше как да поискам съвет или помощ от майка ми или свекърва ми. А приятелките ми все още нямаха деца. Някои от майките на най-близките ми приятелки, съседки и жени, с които се запознах в градинките и парковете, започнаха много да ми помагат. Всички те бяха по-големи от мен, между 30 и 40 години, и сякаш ме взеха под крилото си.

Имаше моменти, когато с Мартин слушахме за лудите купони и вечери, на които са ходили приятелите ни, и ние сякаш мъничко ревнувахме. Но тогава се случваше нещо „магическо" вкъщи с Дилян и ние си припомняхме, че по-смислен и щастлив живот от този не бихме могли да имаме.

25 години е възрастта, на която най-много жени се решават да забременеят.

Първо бебе на 30 години
Теодора Петрова

Повечето от приятелките ми са женени и вече имат деца. Винаги съм си мислила, че ще родя на 20, но просто срещнах подходящия човек по-късно. Когато бях на 24 години, по-голямата ми сестра роди момиченце. Обожавах да си играя с нея и се надявах скоро и аз да си имам бебче. Сега виждам, че чакането ми, все пак, има и своите положителни страни. Имам възможност да получавам съвети от приятелките си, а също така съм заобиколена от много „помощници".

Щом се омъжих, исках веднага да имам бебе. Родителите ни започнаха да ни питат кога смятаме да си родим дете, а и чувах за случаи с проблеми във фертилността след 30-те. За щастие, на нас ни отне само два месеца и аз бях бременна.

Преди да се оженим със съпруга ми си говорехме, че искаме две деца. Аз все още искам, но Калин не е много сигурен. Струва му се, че все пак едно е достатъчно.

Едно от основните преимущества да родиш на 30 години е финансовата стабилност - вече имахме собствен апартамент и спестени пари. Освен това и кариерата ми вече беше достигнала до такова ниво, че аз имах своите позиции и майчинството по никакъв начин не ме притесняваше. Дори беше дошъл моментът да се „оттегля" за малко.

Тъй като родителите ми вече бяха пенсионери, те много ни помагаха в отглеждането на Емилия. Когато трябваше да се върна на работа, те изцяло поеха грижите за нея през деня.

Жените на възраст от 25 до 34 години имат 86 процента шансове за забременяване.

Първо бебе на 36 години
Елена Стаменова

Опитите ми да стана майка минаха през много трудности и перипетии. Преди да се роди Лили, аз имах още едно дете - Ина, тя почина 4 дни след раждането. Да загубя дете беше много тежко за мен и съпругът ми Петър много ми помогна и ме подкрепяше в тежките моменти.

Забременях две години по-късно, но пометнах, а шест месеца по-късно забременях с Лили.  Предвид предишните ми опити, бях под постоянно лекарско наблюдение. Когато Лили се роди жива и здрава, аз и Петър бяхме най-щастливите и благодарни хора.

Повечето от приятелките ми родиха след 30-годишна възраст. Всяка от тях си има своята причина за това: късно е срещнала подходящия човек, отдала се е на работа или е предпочитала да има свобода по-дълго.

Аз съм благодарна, че все пак имах времето да излизам и да се забавлявам, да обикалям курорти преди да имам деца. Наистина е трудно да съчетаеш това с едно малко дете. Освен това смятам, че възрастта ми дава достатъчна зрялост, за да мога да възпитам един добър човек в лицето на Лили. Знам със сигурност, че тя ще запази младостта в мен.

Със съпруга ми бихме искали и още едно дете. Но засега сме решили да изчакаме, пък каквото Господ даде. В крайна сметка, може и да си осиновим дете.

Всяка трета жена на възраст от 35 до 39 години има проблеми със зачеването.

Първо бебе на 44 години
Андреа Георгиева

Отне ми много време да намеря правилния човек. Чувствах, че съм права за себе си, също така знаех, че ще имам деца, когато съм готова за това. Омъжих се за Георги на 42 години. Започнахме опитите да забременея шест месеца по-късно.

Когато разбрахме, че няма да мога да зачена по естествен път, опитахме ин витро. Взех си две седмици отпуск и не мръднах от канапето, исках всичко да стане както трябва.  За щастие, успях да забременея от първия път.

Обожавах да съм бременна! За първи път от 40 години коремът ми не беше хлътнал навътре. А когато разбрах, че ще имаме близнаци, бях двойно по-щастлива.

Децата на приятелките ми вече са в университет. Те напълно бяха забравили проблемите с отглеждането на бебета: безсънните нощи, търсенето на добър педиатър -  всичко това за тях беше минало преди години. А аз за първи път го изживявах. Съпругът ми е по-млад от мен, той е на 36 години, може би затова аз не се чувствам на 40.

Когато си по-възрастна, се подготвяш за майчинството по-прецизно и задълбочено. Изчетох всичката литература, която намерих за правилното хранене по време на бременността, за физическите упражнения и движението, какви дрехи и бельо са най-подходящи за този период и всичко останало.

Само 2 процента от жените на възраст между 40 и 44 години успяват да родят за първи път по естествен начин

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: