Отдих и туризъм

Да се разхладим на Витоша

През горещото лято жителите и гостите на София разполагат с едно незаменимо средство за отдих, прохлада и развлечение - планината Витоша.

Да се разхладим на Витоша

Освен по „мързеливия" начин - с кола или автобус, който е особено популярен сред семействата с малки деца, планината може да бъде „покорена" и по някоя от множеството екопътеки, започващи от кварталите Княжево, Симеоново, Бояна, Драгалевци и село Владая. Но дори ако сте от хората, които ги побиват тръпки само при споменаване на думата „туризъм", в никакъв случай не бива да се отказвате от планината.  Тя може да ви предложи едно незабравимо прекарване на почивните дни с пикник, игри на открито, слънчеви бани или приятно излежаване на някое одеяло под шарена сянка с книга в ръка.

Ето 4 от най-популярните сред софиянци места за семеен излет в планината:

 Златните мостове

Планината е прочута със своите скални феномени - морените, или каменните реки. Една от тях са именно Златните мостове, чието име идва от златистия лишей, покриващ големите камъни. Разположени на около 1400 м надморска височина, Златните мостове са изключително предпочитано и съответно - оживено, място за пикник край София. Ето защо, ако търсите уединение и спокойна почивка, едва ли ще ги намерите точно тук. За децата обаче мястото е особено привлекателно, най-вече заради големите обли камъни, които стават сцена на множество щури приключения. Не по-малко забавна и интересна за малчуганите е и намиращата се съвсем наблизо огромна поляна с масички, катерушки и люлки (до х. „Момина сълза"), до която може да стигнете от Златните мостове, както с кола, така и пеша.

 Дендрариум

На северния склон на Витоша в местността Киселище - 1300 м надморска височина, се намира Витошкият дендрариум - обособена планинска територия, където могат да се видят много характерни за Витоша и дори редки растителни и дървесни видове. Дотам се стига през Бояна по пътя за Златните мостове, като отбивката е вдясно точно преди разклона за Копитото. Има импровизиран автомобилен паркинг, но в почивните дни, освен ако не сте тръгнали много рано, трудно бихте намерили свободно място.

Дендрариумът е идеално място за разходка и пикник. Имайте предвид обаче категоричната забрана за палене на огън (която, макар и често нарушавана в други части от планината, тук се спазва стриктно), така че забравете за барбекюто на открито и си носете приготвени от вкъщи сандвичи и закуски. След вкусното похапване можете да си направите образователна разходка по алеите, където на специални табели, включително и с Брайлов шрифт, са подробно описани всички дървета и растения, които са богатството на тази местност. Въпреки големия наплив от посетители няма да ви е трудно да намерите някое по-закътано местенце за почивка и весело събиране със семейството и приятелите. За децата има специални дървени съоръжения за игра - катерушки, люлки и пързалки.

Игликина поляна

От Дендрариума може да се продължи с кола или пеша към хижа „Иглика". Самата хижа е занемарена и вече не функционира като такава, но точно преди нея се намира Игликина поляна, на която през лятото и особено в съботно-неделни дни, можете да видите пъстро множество от младежки компании и семейства с деца - да спортуват, да си организират пикник, да играят на различни игри и да събират тен. Поляната е заобиколена от асфалтирана алея, по която има фитнес съоръжения за хора с физически затруднения. Подходяща е и за каране на детски велосипеди и ролери, както и за разходка с бебешка количка. Наблизо има дори и чешма с бистра планинска вода. Определено едно страхотно място за прекарване на почивния ден сред чист въздух и зеленина.

Алеко

Местността Алеко се намира на 1800 м надморска височина. Освен едноименната хижа, кръстена на основателя на организираното туристическо движение у нас - писателя Алеко Константинов, в този истински планинарски рай можете да се насладите на живописни поляни, прохладни сенки, множество дървени масички и пейки, детски съоръжения за катерене и игри и, разбира се - ресторантчета и отворени капанчета, предлагащи скара, топли сандвичи, както и задължителните бира и шкембе чорба.

Сигурно обаче е едно - което и местенце от китната планина Витоша да изберете за своя кратък летен отдих, няма да останете разочаровани. Пожелаваме ви весело и зелено лято!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: