Раждане

Да се подготвим за големия ден!

Полезни екстри в чантата за родилното

Да се подготвим за големия ден!

Нетърпението да посрещнеш новия живот назрява с всяка седмица, особено през втората половина на бременността. Не бива да ни учудва тогава, че болшинството от бъдещите майки приготвят багажа за родилното още в началото на седмия месец. Точно защото смятаме, че сте достатъчно подготвени по темата, няма да ви досаждаме отново със задължителните принадлежности за болничния престой, препоръчвани от всички акушерки и гинеколози. Просто смятаме да придадем допълнителна доза шик и практичност на чантата за родилното, като включим в нея някои странични, но много необходими според нас екстри. Не повдигайте учудено вежди, а вземете лист и химикал и записвайте:

Тапи за уши и маска за сън

Освен ако не сте резервирали самостоятелна VIP стая за дните след раждането, имайте предвид, че понякога да делиш общо пространство с две, три или повече измъчвани от постродилни болки жени, може да е истинско мъчение. Да не говорим пък за яркото луминисцентно осветление в болницата, което се гаси късно през нощта и се запалва рано сутрин още по тъмно. Осигурете си часове покой и здрав сън с тези простички средства, които ще ви изолират в блаженото царство на тъмнината и тишината.

Допълнителна чанта или торбичка

Най-вероятно на излизане от болницата ще носите повече багаж от този, който сте взели при постъпването, така че не е зле да се подсигурите. Всички онези дреболии, за които ще се присетите впоследствие и които вашите близки и роднини ще ви носят при посещение, трябва да бъдат върнати вкъщи, така че ще бъдете наистина благодарни за този съвет, повярвайте!  

Фотоапарат

Кой, ако не вие, ще запечата първите часове от живота на вашето бебе - онези сладки, спокойни и задушевни мигове, в които то е още само и единствено ваше, преди да са нахълтали всички останали роднини. Не забравяйте резервни батерии или зарядно. Тези моменти няма да се върнат никога.

Къси чорапки

След изтощителното раждане организмът има нужда от известно време да пренастрои своята терморегулация, така че крайниците на родилките често страдат от недобро оросяване и мръзнене. Запасете се с един-два чифта меки и топли чорапки - ще ви трябват не само при раздвижването из коридорите на болничното отделение, но и в леглото.

Ароматно масло или парфюм

Сред стерилната лекарска миризма, примесена с други характерни за болничната обстановка и недотам приятни ухания, ще изпитате истинско блаженство да втриете в китките или зад ушите си няколко капки ароматно вълшебство. Маслото може да ви послужи и за облекчаващ аромамасаж на стъпалата, който да ви направи вашият съпруг по време на визитата след раждането.

Снимка на по-голямото дете и подарък за изписването

Непременно вземете в багажа си една-две семейни фотографии, както и снимка на по-голямото ви дете. Освен че ще ви послужат да се фокусирате и мобилизирате по време на дългите болезнени контракции, ще помогнат на баткото или каката да преодолее по-лесно съвсем естествената ревност, която ще се породи от идването на новия малък човек. Когато първото ви дете ви посети в болницата, ще му е особено приятно да види, че държите на шкафчето си неговата снимка, и ще усети, че още го обичате. Подаръкът за него пък по време на изписването ще го накара да почувства този ден като истински празник. Ако детето е по-малко, кажете му, че подаръчето е от бебето, което много се радва, че ще бъде негово братче или сестриче, а ако е по-голямо, дайте му го с думите, че се гордеете какъв голям батко или кака е станало.

Възглавница

Болничните възглавници могат да бъдат истинско средновековно изтезание за една изтощена, копнееща за сън, но превъзбудена от емоции родилка. Вземете от вкъщи любимата си възглавница и ще си помогнете да релаксирате. Приемете го не като излишна глезотия, а като необходимост да съберете сили за новите житейски изпитания, които ще постави пред вас майчинството. 

МР3 плеър

Полезно почти колкото тапите за уши, но значително по-приятно. Освен че ви осигурява уединение сред множеството чужди шумове и гласове, малкото устройство ще ви потопи в познатата приятна атмосфера на любимата музика, която носи толкова много спомени и емоции.

Грим

Лека пудра за лице, спирала и блясък за устни са напълно достатъчни, за да изглеждате прекрасно на снимките от изписването. Това са кадри, които ще разглеждате години наред с умиление, нека не предизвикват у вас смесени чувства заради начина, по който изглеждате на тях. Можете да добавите лента или ластик за коса, в случай че няма да имате възможност да измиете косата си преди излизането от болницата, и прическата ви не е „за пред хора".  

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: