Развитие и обучение

Да облечем първокласника за първия учебен ден

Как да направим компромис между личния си вкус, желанието на детето, удобството и елементарните изисквания на дрескода, повеляван от случая?

Да облечем първокласника за първия учебен ден

Навремето, когато ние ставахме първокласници, вариантите за облекло за първия учебен ден определено не бяха много. Официално - задължително. Нелепо и неудобно - в повечето случаи. Още пазя спомена за едни обувки, които ужасно ми убиваха и които превърнаха този иначе толкова важен ден в кошмарно преживяване. Да не говорим пък за плисираната поличка, която се мачкаше едва ли не от полъха на вятъра и заради която буквално седях като на тръни на чина. Как да направим компромис между личния си вкус, желанието на детето, удобството и елементарните изисквания на дрескода, повеляван от случая?

„Никога няма да облека това!"

Ако избраното от вас училище е наложило задължителното носене на ученически униформи, проблемът ви е решен. Хубави, лоши... нямате избор, което поне прави нещата лесни. Най-вероятно вече сте закупили и подготвили необходимото облекло, остава ви само да убедите и хлапето колко е хубаво, за което искрено ви пожелавам успех!

В останалите случаи, когато имате относителна свобода на действие, препоръчвам да идете на пазар с детето, за да изберете дрешките заедно. Вероятно малчуганът ви ще се стреми към нещо „готино" и модерно, което обаче може да не е точно вашата представа за облекло за първия училищен звънец. Опитайте се да му обясните, че този ден е специален, но не по същия начин, както рождения ден на приятелчето му, и възшироката тениска с щампа на любим анимационен герой не подхожда съвсем за случая. Внимателно го насочвайте в нужната посока, без да поставяте ултиматуми. Споразумейте се например вие да изберете блузата или ризката, а той панталона. Или вие да имате последната дума за рокличката на малката си първокласничка, докато тя ще има свобода за обувчиците. Не забравяйте, че детето ви ще трябва да се впише в нова социална среда сред напълно непознати хлапета и за него е важно да не изглежда като „мамино синче",„зубрач" или „фукльо"! Понякога не е лоша идея да се вслушвате повече във вкуса и предпочитанията на децата си, техният малък свят има своите правила и изисквания, в които не можете да сте напълно посветени.  

Официално - да, но без крайности

Старателно подбраното и различно от ежедневното облекло ще помогне на детето да се почувства пораснало, да осъзнае важността на случая и да се настрои на малко по-сериозна вълна. За момченцата - спортен панталон и ризка са един приемлив и за двете страни избор, но в никакъв случай не отивайте в крайности като костюм с вратовръзка или официален панталон с ръб и жилетка, тип „барман". При момиченцата е малко по-лесно, там проблемът е по-скоро да овладеете порива им да си сложат дългата рокля „на принцеса". Кокетна рокличка, бял чорапогащник и обувчици в тон, тип „балетна пантофка" са винаги подходящият избор. Независимо от личния ви вкус и предпочитания в никакъв случай не залитайте към пайети, апликации с камъчета и мъниста, изобилие от къдрички и дантели, бижута, брокат в косите или други „официални" детайли. Освен че не подхождат на възрастта на дъщеря ви, са тотално не на място в училищния двор! Ключът трябва да е в думата „умереност".

Да не забравяме удобството

Сложните фризури, впитите панталонки, строгите вталени кройки, прекалено дългата и увиваща се около крачетата пола... Списъкът може да е дълъг, но ще го обобщим така - децата са преди всичко деца и имат нужда да се чувстват свободни. Не ги принуждавайте да мислят повече за облеклото си, отколкото за първата среща с учителката и новите другарчета. Не е добра идея да им повтаряте колко специални и скъпи са дрешките им и как трябва да ги пазят, за да не ги притеснявате и сковавате допълнително! Тук няма как да не добавя от личен опит и още нещо - нека обувките са нови, но е добре хлапето да е ходило поне ден-два с тях, за да сте сигурни, че са му по мярка и достатъчно удобни!      

Най-важна за външния вид и настроението на детето обаче е неговата усмивка, така че не превръщайте приготовленията за първия учебен ден в изпитание за цялото семейство. Поводът е преди всичко празничен и заслужава подобаващото настроение със или без лачени обувки!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: