Родителска практика

Да имаш по една ОБЕЦА на ухото…

Идва ден, в който момиченцето ви иска да е по-джиджано (думата от българския фолклор, която ви убягва, е гиздаво). А може би самите вие нямате търпение да накиприте мамината хубавица. Искате на ушетата, досущ като звездички, да греят обечки. На идея всичк

Да имаш по една ОБЕЦА на ухото…

Идва ден, в който момиченцето ви иска да е по-джиджано (думата от българския фолклор, която ви убягва, е гиздаво). А може би самите вие нямате търпение да накиприте мамината хубавица. Искате на ушетата, досущ като звездички, да греят обечки. На идея всичко изглежда блестящо - докато около вас не наскачат куп въпроси, въпросчета и въпросища. Докато се усетите, те ще са ви задърпали за ушите.

Накъде?

ЗАЩО ОБЕЦИ

Ако вашето момиченце е бебе, дълго между 50 и 100 см и тежко между 5 и 15 кг, надали да си надупчи ушите е лично негова идейка. Най-вероятно мама още не може да се нарадва на факта, че има женско чедо и е решена да покаже на целия свят колко прекрасно е гарджето й.

Има и случаи, в които на мама й е дотегнало да обяснява с крива усмивка, че „малкият" всъщност е „малката". Тогава обеците спестяват на близки, далечни, познати и непознати немалко конфузни ситуации. Така обечките се явяват един вид полова „маркировка" за женската рожба.

Мотивите на вече порасналото момиченце да иска да продупчи ушичките си могат да бъдат най-разнообразни. Един ден малката просто ще застане пред вас със загадъчен вид и с леко накривено личице ще простене:

„А Мими има обечки..."

В името на това да има треперушките на Мими, госпожичката е готова да понесе дори... медицински пистолет. 

В други случаи надделява не толкова подражанието, колкото

женското начало.

Особено, когато наоколо има голямо огледало. Всъщност, понякога и джобното огледалце е достатъчно, за да реши малката женичка, че спешно се нуждае от обеци (за да се допълват с пръстенчето, герданчето и новата шнолка, разбира се).

КОГА ОБЕЦИ

Ако пропуснете бебешкия период, можете да пробиете ушите за

първия учебен ден.

Нека обеците не са халкички, за да не ги дръпне някое дете.

Валя Пейчева, 34 г.: „Чувала съм, че имало някакви точки по ухото и не е хубаво преди пубертета да се пробива, за да не въздейства на зрението".

...А ние не сме чували. Да влиза следващият непотвърден слух, моля!

Мая Христова, 30 г.: „В Испания ги пробиват още в родилното."

Истината е, че не е известна медицинска причина да се изчаква. Пробиването на уши обаче трябва да се извършва с подходяща стерилна техника и от добре обучени за работа с деца специалисти.

Със сигурност е мит,

че бебетата ги боли по-малко. Просто те... помнят по-малко.

Лекарите съветват обеци да се слагат тогава, когато детето само пожелае. Мамите пък знаят, че това става към четвъртата или петата годинка - когато суетата на малката госпожичка може да смае и професионална гримьорка от киното.

Не са малко и случаите, когато в УНГ-кабинета пристигат майки с

2-месечни бебета

на ръце. На тази възраст обаче ушите са още меки, бебето непрекъснато движи главичката си и е некоординирано, изтъкват лекарите. Обикновено малките проплакват при втората дупка, защото вече знаят, че от това „щрак" боли. Ето защо, не са малко случаите, когато госпожичките си тръгват с една дупка на ухото, без да са дочакали „2-ри дубъл"...

В народния календар най-подходящото време от годината за пробиване на уши е 25 март - Благовещение / Благовец/. На този ден Архангел Гавраил донася на Пресвета Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

КАКТО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА

Дима Стоянова, 28 г.: „Сложихме обеци на дъщеря ми на годинка, на Благовещене, защото по традиция тогава се пробиват ушите на момиченцата, за да зараснат по-бързо и безпроблемно."

...Което няма нищо общо с УНГ-кабинетите. Но само привидно. Защото на тази дата козметичните салони и медицинските центрове са запълнили часовете си за малките дами...

ОПАСНО ЛИ Е

Таня Сотирова, 38 г.: Тя е на 2 годинки и на мен хем ми се иска, хем не ми стиска - предполагам, че няма много да плаче, но може да има някакви рискове."

Жоро Крумов, 37 г.: „Ние пробихме ушите на дъщеря ми миналата година, като беше на 8 месеца. Обеците й са с винтчета и до момента не сме имали проблеми."

Дотук добре - но

винаги има и изключения

Михаела Вълчева, 28 г.: „Ние й пробихме ушите на 9 месеца, но не зарастваха, все имаше нещо по обеците, които се откачаха, едната винаги падаше. Накрая ги махнахме и сега е със зараснали дупчици."

Какво се случва след пробиването е не само въпрос на късмет и на подходящ модел обеци. В интернет има обяви на любопитни персонажи, които "пробиват уши всякакви, без болка и евтино".

Надали са много родителите, които биха се „хванали" на такива авангардни обяви. Особено при положение, че в почти всеки УНГ-кабинет могат да извършат безболезнено и безопасно процедурата за цена между 20 и 25 лв., като в нея са включени и медицинските обеци.

КАК СТАВА

Ушичките се пробиват със специален медицински пистолет, който се стерилизира след всяка процедура. Първо се определя мястото, за да няма асиметрия на обеците. Рисува се по една точица, където се пробива дупката. В някои медицински центрове ушите се намазват с лек анестезиращ гел (за обезболяване). На пистолета се слагат медицинските обеци, които се закопчават с щракването. След това ушето се пръска с антибиотичен спрей.

Около десетина дни

момиченцето трябва да остане с медицинските обеци, защото те са с противоалергично покритие срещу страничните ефекти (като непоносимост към метали).

Всъщност за първите обеци има няколко мнения. В някои козметични салони слагат направо златни. Има и специалисти, които твърдят, че най-добре е първо да се сложи стерилен конец и едва седмица по-късно самите обеци. Ако те се свалят скоро след поставянето, има опасност дупките да зараснат.

В много страни кръв не се взема от пръста, а от ушната висулка, защото там има само мастна тъкан и болката е по-малка.

ВНИМАНИЕ
 При възпаление, ухото се подува, от дупката изтича от прозрачен до гноен или кървав секрет. Детето изпитва болка, може и да вдигне температура. Ако всичко е наред, малкото може да се къпе още първите дни. Добре е мястото да се обтрива внимателно със спирт, без да се сваля обецата.

Първите обеци не трябва да съдържат никел, заради алергиите към него, а при проблем, веднага се слагат пак медицинските обеци. Важно е да се знае, че и при добро състояние входът на ушното каналче е леко зачервен.

Опасно може да бъде пробиването на втора и трета дупка нагоре по ушите, защото там има хрущял и ако тази тъкан се възпали, инфекцията може да продължи с години.

КАК НЕ СТАВА

Дума дупка не прави и докато момиченцето ви е още малко, няма от какво да се притеснявате, ако иска обеци - а вие не. Друг е въпросът, ако вашето дете тийнейджър желае

обеца, но на езика.

Тези случаи завършват почти винаги по един и същи начин: малкият зевзек се връща от кварталното пиърсинг клубче със заветната обеца, цъфнала право върху вкусовия му рецептор. Вие научавате седмица, две или месец по-късно - когато младежът се изплези закачливо на тръгване за училище или докато се облизва лакомо пред домашния кекс на мама...

 

Автор: Надя Христова

 

 

Сподели: