Бременност

Цветна бременност. Бременна ли съм или какво?

Цикълът ви закъснява и първата ви мисъл е дали не сте бременна. Обаче липсата му може да се дължи на стрес, смяна на климата, заболяване.

Цветна бременност. Бременна ли съм или какво?

От друга страна появата на менструалноподобно течение на очакваната дата не изключва възможна бременност. Особено ако са налице: напрежение в гърдите, промени в апетита, прилошаване и гадене.

Ако сте сексуално активна, трябва внимателно да следите тялото си и да обръщате внимание на всички симптоми, а не само на наличието или липсата на менструация. Защото току-виж се оказало, че карате цветна бременност, без дори и да подозирате. Така че, ако имате някакви съмнения и нямате много ясен спомен дали сте правили безопасен секс през последния месец, най-добре отидете на лекар.

 Какво е цветна бременност?

Според лекарите - нищо. Няма такъв медицински термин. Цветна бременност e разговорен израз, с който се нарича онова незастрашаващо нито майката, нито плода кръвотечение по време на бременност, което се поява  в очаквания период на цикъла. За разлика от истинската менструация, ежемесечното кървене по време на бременност обикновено е по-оскъдно, по-краткотрайно, тъмнокафяво или бледорозово на цвят. Някои жени имат „менструация" в самото началото на бременността, преди още да са разбрали, че са бременни, при други може да продължи почти през цялото време и всичко да протече в рамките на нормалното.

 Защо става така?

Предполага се, че кафеникавото генитално зацапване или оскъдното кървене в началото на бременността може да е в резултат на имплантиране на оплоденото яйце в  матката. Маточната лигавица става по-рехава, за да улесни „вгнездяването", при което понякога се получава ерозия на съдовете. Това кървене се нарича имплатанционно. То може да е придружено и с лека коремна болка. Ако кървенето продължава и през останалата част от бременността, се смята, че то се дължи на активната хормонална дейност.

 Рискове

Напълно възможно е да мине доста време, докато разберете, че сте бременна. А това означава, че за ембриона съществува риск, тъй като през първите гестационни седмици вие вероятно сте продължили с вредните си навици, с не съвсем здравословния си начин на живот, приемали сте лекарства, които не са за бременни.

Ако бременността е нежелана, докато се усетите, може да се окаже, че сте пропуснали момента за безопасното й прекъсване.

Да се притеснявам ли, ако прокървя след положителен тест за бременност?
По време на бременността могат да се повяват различни маточни или вагинални кръвотечения с различен интензитет, които могат да са съвсем безобидни или напротив - опасни. Ако бременността ви е установена и се появи кръвотечение във времето, когато обикновено ви идва цикълът, може да сте от ония 25 %, които карат цветна бременност. Обаче може и да не сте. Никой не може да каже. Желателно е веднага да информирате лекаря си за появилото се кръвотечение, защото обикновено то е първият признак за сериозни животозастрашаващи усложнения.

  • Извънматочна бременност. Тя се маскира много често като цветна бременност  или просто като закъснение на менструацията, която идва след 10-15 дни с оскъдно, цапащо тъмнокафеникаво течение, придружено или не с болков симптом. Много скоро се появява силна болка в областта на долната част на корема, понижено артериално налягане, бледа, студена и изпотена кожа, загуба на съзнанието.
  • Спонтанен аборт. 80% от всички спонтанни аборти в първите 12 седмици от бременността, стават точно по времето, когато идва цикълът на жената. Понякога може въобще и да не сте разбрали, че сте бременна. Най-рисковият период е веднага след оплождането. Предполага се, че 50% от всички оплодени яйцеклетки не успяват да се имплантират. Водещите симптоми на спонтанния аборт са: яркочервено влагалищно кървене и менструални болки.
  • Проблеми с плацентата в напреднала бременност. Появата на менструално кървене може да се появи при плацента превия или да е симптом за  преждевременно отлепване на плацентата.
  • Полипи по цервикалния канал. Кръвотечението е слабо, съпроводено понякога от тъпа болка, прилошаване, загуба на апетит, бърза уморяемост. Кървенето и общото неразположение могат да ви наведат на мисълта, че карате цветна бременност. Отделящото се кръвотечение от полипа се появява след полов акт или без видима причина. Хубавото е,  че бързо от само себе си спира и не оказва влияние върху бременността.

Автор: Татяна Вълчанова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

Сподели: