Семейно здраве

Чистота за здраве

И на най-перфектните домакини се случва да пропускат част от дребните домашни задължения.

Чистота за здраве

Някои от тях обаче могат да са залог за здравето на цялото семейство. Ето домашните задължения, за които често забравяме:

Почистване на четките за грим

Вече толкова пъти използваните четки за грим не само че задържат макияжа, който нанасяме, но и бактерии и мъртва кожа. За да бъдат четките ни чисти, гримьорите препоръчват да ги мием поне веднъж седмично с бебешки шампоан и топла вода и да ги оставяме да  изсъхнат на стайна температура.

Дезинфекция на гъби за миене на съдове

Понякога използваме гъбата за миене на съдове толкова дълго, че  повече не може да попие препарата. А тя е прекрасна среда за развитие  бактерии като салмонела или Е.коли.

За да се избегне или намали броят на бактериите по гъбата, специалистите препоръчват тя да бъде сменявана поне веднъж седмично (при интензивно използване). Освен това след всяко миене трябва да се пере с гореща вода и препарат.

Почистване на четката за коса

Ако не поддържаме хигиената на четката, косата се омазнява бързо, а с времето може да се стигне до появата на пърхот. Фризьорите препоръчват да почистваме четката от космите няколко пъти седмично, а веднъж месечно да я мием с топла вода и шампоан.

Пране на шалове

В преходните сезони почти ежедневно носим шалове. С оглед на това че са близо до лицето и най-често са пълни с бактерии, се препоръчва да се перат поне веднъж месечно. В зависимост от материята, за шаловете може да се използва топла или студена вода. Към водата се добавя прах с 1/2 ч.л. сол. За изплакване на шала от препарата може да се използва студена вода с 2 с.л. дестилиран оцет.

 

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: