Здраве

Чиста и здрава кожа

Атопичен дерматит - често тази диагноза стряска и преследва родителите, сблъскали се за първи път с нея. В превод от латински «атопичен» означава «необичаен», «странен».

Чиста и здрава кожа

Атопичен дерматит - често тази диагноза стряска и преследва родителите, сблъскали се за първи път с нея. В превод от латински «атопичен» означава «необичаен», «странен».

Всъщност това е наследствено възпалително заболяване на кожата (дерматоза), което започва в детството и се характеризира с неспецифична реакция на организма към множество дразнители (алергени). Възникването му се дължи на намалена или липсваща активност на един определен ензим, отговорен за състоянието на ненаситените мастни киселини в кожата. Към симптомите на атопичния дерматит спадат сухата кожа, възпалението и интензивният сърбеж на кожата. Най-честите прояви включват яркочервени обриви, често появяващи се първо на бузите; малки мехурчета, пълни с течност, наречени папули; загуба на апетит. При малките деца признаците обикновено се появяват по лицето, лактите и коленете, докато при по-големите деца и при възрастните обривите по-често се появяват в подколянната област, вътрешната част на сгъвката на ръцете при лактите, по страничната повърхност на шията, на китките, глезените и лицето.

Атопичният дерматит се отличава с това, че протичането му е непредсказуемо, има хроничен ход с периоди на затишие и обостряне и не винаги може да бъде определена причината за обострянето. За развитие на заболяването способстват хранителните алергени, химическите (например сапун, козметика) и контактните раздразнители (вълна, лицева кожа), неблагоприятната обстановка в помещенията и замърсената околна среда, така наречените фактори на риска (висока температура на въздуха в помещенията, ниска влажност, тютюнев дим), стрес, остри вирусни инфекции и др.

Обикновенно дерматитът се появява за първи път между 2-месечна и 3-годишна възраст. Въпреки че всяко дете може да бъде засегнато, обикновено заболяването се проявява по-често при деца с фамилна обремененост. Ако от него страдат и двамата родители, вероятността да се предаде на поколението им е 80%. При 90% от хората той се диагностицира през първите пет години от живота им, затова ранното установяване е наложително. С течение на времето симптомите му може да отслабнат или дори да изчезнат, но при част от хората се съхраняват през целия им живот.

Атопичният дерматит в различните стадии се лекува с антихистамини, стероидни кремове (хидрокортизон), специална козметика. За локално лечение се използват емолиенти, които да предотвратят изсушаването на кожата, кортикостероиди (при липса на ефект от приложението на емолиенти), локални имуномодулатори и ултравиолетови лъчи (при тежки форми под лекарски контрол).

Особено място в лечението на атопичния дерматит играе козметиката. Ежедневното къпане може да изсуши кожата и затова е наложително използването на измиващи продукти без сапун. След къпане трябва да се използва хипоалергенно хидратиращо мляко. Френската медицинска козметика SVR предлага цялостно решение на този проблем. Серията TOPIALYSE SENSITIVE е изцяло насочена за облекчаване на симптомите на атопичните кожи. Тя се базира на растителни екстракти от Camelina, Borage (пореч), Burdock (репей) и Liquorice (женско биле), които реструктурират кожната бариера в дълбочина, предпазват от инфекции и облекчават сърбежа. Серията е хипоалергенна, не съдържа аромати и консерванти, и има отлична кожна поносимост. TOPIALYSE SENSITIVE предлага гел за всекидневна хигиена на лицето и тялото, емулиентен крем, олио за баня, крем за раздразнени клепачи и хранителна добавка - капсули. Всички продукти са съобразени с особеностите на атопичната кожа, компенсират кожната сухота и подтискат бактериалната пролиферация.

 

 

Сподели: