Вкусно и полезно

Брънч – защо и как да го практикуваме?

Бързо приготвено и бавно конумиpано – безусловно имаме основната съвременна характеристика на този специфичен маниер на хранене, типичен най-вече за почивните дни.

Брънч – защо и как да го практикуваме?

Бързо приготвено и бавно конумиpано - безусловно имаме основната съвременна характеристика на този специфичен маниер на хранене, типичен най-вече за почивните дни. Breakfast + Lunch действително е равно на Brunch, но откъде всъщност идва това уравнение? Донякъде е свързано с християнските обичаи в неделя след богослужение да се сервира празнична трапеза. Като се има предвид, че католицизмът изисква въздържание от храна преди литургия, първоначално оттук идва сливането на закуската и обяда в едно общо богато и пищно меню, на места сервирано дори в помещения на храма. Самата дума „брънч" за пръв път се споменава през 1895 г. от английкия автор Гай Берингер, който обаче развива идеята за едно по-различно и леко меню в сравнение с тежките месни пайове и калорични деликатеси, консумирани обичайно дотогава. Акцентира се върху идеята това да бъде разпускащо и небрежно сливане на късната закуска и ранния обяд, предимно светско и даващо възможност за отмора след продължителните съботни нощни партита, а също така носещо предимството денят да започва с консумацията освен на кафе и чай, и на някои леки алкохолни напитки за тонизиране.

Макар концепцията за брънч да не е създадена в Америка, именно там тя бързо става хит, радвайки се на широка популярност.  Като се започне с бурното начало на миналия век, когато купонджиите измислят мини брънча за ранните часове на деня като подкрепваща закуска по време на танците, през бума след Втората  ветовна война, та чак до днешни дни, когато за много хора е ритуал в неделя да посещават заведенията, предлагащи брънч, та дори да им се налага за целта да се наредят на опашка за свободни места в най-култовите  ресторанти.

Какво е задължително за брънч менюто? Яйцата, разбира се! Бъркани или поширани, със сьомга, с бекон, омлети, фритати, яйца „Бенедикт" и каквато се сетите друга  тяхна вариация. После идва ред на различните видове сезонни салати, леки ястия с пилешко, риба и морски дарове. Подходящи са плата със сирена и колбаси, сандвичи, апетайзери и дипове, придружени с няколко типа хляб и питки. Картината на менюто се допълва от сладки изкушения под формата на палачинки, мъфини, панкейкс, кроасани, пайове, кейкове. Не забравяме свежите плодове, чай, кафе, подходящо вино и коктейли. Тъй като сливането на закуската и обяда е свързано с бавно похапване и дълги разговори, компанията на един-два коктейла идва съвсем на място. Някои добре известни коктейли са създадени точно в тон с идеята сутрин или по време на брънч да се заличи умората от среднощните съботни партита. Например „Блъди Мери" и „Белини", които нямат нужда от представяне. Шампанското и леки миксове с негово участие допълват с финес и елегантност менюто...

Самият Берингер не изпада в подробности за това какво да се сервира, единствено уточнява, че трябва да има  „всичко най-хубаво, по много от него, разнообразие и избор"... и със сигурност би бил щастлив от това как се практикува брънч днес и от факта, че на някои места е доведен до форма на изкуство в умението да се поднася и да бъде важна част от общуването между близки и приятели.  

Автор: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: