Бременност

Бременност през зимата

нека я направим приятна

Бременност през зимата

Бременност. 9 месеца. Кои ще са тези 9 месеца обаче и какво ни носят те? Безспорно този период като изживяване е неповторим, но са много важни и сезоните, през които минава бременната жена, докато на бял свят се появи нейното човече.

Есен и зима - красиви, вдъхновяващи сезони, но също така могат да бъдат студени, капризни и да оставят леко чувство на потиснатост и носталгия.  Бременните жени през тези сезони определено имат малко повече притеснения, отколкото през пролетно-летния период от годината: чувстват се по-неактивни и има доста неща (не става дума само за коремчето), които им пречат да правят обичайните дейности. За да сме здрави и щастливи през зимата, а и за да родим едно такова бебе след това, ще трябва да се справим с тези зимни препятствия и да направим бременността си приятна за нас и за другите около нас.

СТУДЕНО Е

По време на бременността вътрешната температура на жените се повишава благодарение на хормоните. Това означава, че вие ще сте топла,  дори когато навън е люта зима. Като се замислите, в последните месеци, когато коремът вече е голям, натежава и пречи,  по-добре е да не сте презатоплени и да се потите. Освен това на студен въздух под топли завивки се спи по-добре и по този начин ще се почувствате по-отпочинали и с повече енергия за задълженията си през деня.

ПИСНА МИ ДА СТОЯ ВКЪЩИ

Студеното време определено ни задържа малко по-често вкъщи, но нека погледнем на този факт от положителната страна - можете да използвате това време, за да се подготвите по-лесно и бързо за пристигането на новия член от семейството. Ще можете да оправите детската стая или кът за бебето, да организирате някои неща в дома си, така че да ви е по-лесно, след като бебето се роди.

Разбира се, трябва да отделите малко време и за вас самите, нещо, което ще бленувате доста време, след като вашето дете се появи на бял свят и ще има нужда от вашите непрестанни грижи и внимание. Четете книги, упражнявайте любимото си хоби. Бъдете социални - излезте на шопинг, посетете семейството си, вижте се с приятели на „по сокче или горещ шоколад" - не се давайте на лошото време!

НЯМАМ КАКВО ДА ОБЛЕКА

Не е задължително да носите винаги широки, торбести дрехи само защото са удобни. Има доста варианти за облекло за бременни жени през зимата. Дебелите клинове + плетена или друга туника например са чудесен вариант за красива визия и не по-малко удобна и непристягаща корема. Можете да правите множество комбинации от няколко клина и две-три туники. А и да си признаем честно, напълняването на някои места се скрива със затворени зимни дрешки.

НИЩО НЕ МОГА ДА СПОРТУВАМ В ТОВА ВРЕМЕ

Натоварващите и екстремни спортове като ски, сноуборд и др. не са препоръчителни по време на бременността - могат да ви причинят наранявания, а и всяко нещо, което може да предизвика контракциии, е хубаво да се избягва. Това не означава и да не стъпвате в снега. Напротив, разходките в меките дни ще ви доставят огромно удоволствие; ще ви поддържат тонуса на необходимото ниво, за да се чувствате жизнена и енергична. Ходенето е най-доброто упражнение!

Да не забравяме, че има доста физически упражнения, които можем да прилагаме и вкъщи. Вече има безкрайно много видеоматериали с гимнастика в интернет, които може да следвате, така че да поддържате физическата си форма. По този начин ще бъдете активна и в уюта на собствения си дом!

Ето и друга хубава страна на зимното бременеене - коледните празници, още един повод да оставите таткото да ви поглези с подарък и със специално меню, като забравите, разбира се, за мазните храни.

И не на последно място по важност е най-приятното последствие от бременността през зимата - пролетното бебе. Няма нищо по-хубаво и полезно за вас и вашето малко бебче от всекидневните, дълги разходки през свежия и дъхащ нов живот сезон.

Автор: Женя Минчева

 

 

Сподели: