Бременност

Бременни вкусове

Странните вкусови предпочитания, в т.ч. и „кулинарни” експерименти, са особено характерни за всяка бъдеща майка.

Бременни вкусове

За тези на пръв поглед учудващи люшкания между соленото и сладкото обаче има разумно обяснение, а желанието да похапваме едно или друго нещо се определя като сигнал на организма, че съществува определен дефицит.

Солено и пикантно

Солени кисели краставички, пушена риба, пуканки и чипс – желанието за похапване на тези храни е свързано със защитните функции на тялото. Токсикозата в началото на бременността води за загубата на течности и електролити, а организмът трябва да си ги набави, за да не стигне до обезводняване.  

Сладко и тестено

Непреодолимото желание за торти, шоколади, понички и кекс обикновено е присъщо за по-слабите бъдещи майки. Така тялото подсказва, че трябва да се набави нужната енергия, за да се справи с деветте месеца на бременността. Бързите въглехидрати обаче имат и минус – те предизвикват рязко покачване на кръвната захар, а след това бързото й спадане. Ето защо е добре да избирате храни, които зареждат тялото с енергия за по-дълго време – например, мюсли.

Нещо студено

Ако изведнъж ви се прииска да гризнете бучка лед, това е сигурен знак за липса на желязо. Желязодефицитната анемия е проблем за всяка втора бъдеща майка, а консултацията с лекар в този случай е задължителна. Месото, рибата, зеленолистните зеленчуци, черешите, червеното цвекло и елдата са особено подходящи при недостиг на желязо, а ако наистина ви се похапва бучка лед – защо не, тя няма да ви навреди.

От всичко по много

Съветът „яжте за двама” не е най-доброто решение в случай на необичайно голям апетит. Със сигурност мъничето в корема ви получава необходимите хранителни вещества, ако спазвате здравословна диета, така че броят на порциите и техният обем изобщо нямат значение. А за опустошаването на хладилника е виновна липсата на тирозин, силиций и триптофан в организма. За да си ги набавите, можете да се съсредоточите върху сиренето, агнешкото, стафидите и спанака.  

Автор: Нели Христова

 

Сподели: