Бременност

Бременна на плажа

Чадърът и слънчевата шапка са задължителни

Бременна на плажа

Лято е. Време за море. Ако чакате дете и бременността ви протича нормално, няма причина да отлагате лятната си ваканция. Специалистите обаче съветват да бъдете по-внимателна от обикновено и да спазвате определени правила, за да защитите себе си и вашето бебе.

Обикновено лекарите препоръчват бъдещата майка да планира почивката си на морския бряг за месеците юни или септември. Така се избягват високите летни температури, които са противопоказани за бременните. Ако искате да тръгнете веднага, няма драма. Важното е да знаете, че след 10 часа сутринта не бива да оставате на плажа, а след 17 часа може да се върнете отново. Стоенето под чадъра със слънчева шапка и покриването на корема с лек шал или блузка са силно препоръчителни.

Не е без значение и в кой етап от бременността се намирате. Пътуването е възможно до 36-ата гестационна седмица. Най-подходящият период обаче е между 14-ата и 28-ата.

На плажа приемайте много течности, за да избегнете риска от обезводняване. Разбира се, екстремните занимания като каране на водни ски, джетове и сърф не са подходящи за бременната жена. Прескачането на вълните пък оставете за след няколко години, когато ще го правите заедно с детето си. Когато не сте под чадъра, се насладетете на разходка по брега. Така водата ще разхлажда крата ви, а движението по време на бременност е препоръчително.

Първо посетете гинеколога си

На всички е известно, че бъдещата майка подлежи на стриктни прегледи в кабинет за женска консултация, както и на наблюдение от специалист. На всяка цена посетете гинеколога си, преди да тръгнете на лятна почивка. Той ще ви прегледа и ще ви даде ценни съвети както за пътуването, така и за времето на поичвката ви на море. Избягвайте дестинации, кои ще ви отнемат повече от 4-5 часа път дотам.

Забравете за басейните

Организмът на бременната жена е по-уязвим на инфекции. Ако сте на море, по-добре се разхлаждайте в него, а не в басейна на хотела. Басейните се поддържат с различни химикали, най-вече хлор. Не стойте много време с мокър бански костюм. Влагата може да доведе до развитие на гъбична инфекция или възпаление на пикочните пътища, т.нар. цистит. Носете памучно бельо по време на цялата бременност. Изкуствените материи могат да предизвикат тежка алергична реакция и евентуална инфекция.

Пазете кожата си

Кожата на бременната е по-чувствителна към слънчевите лъчи и по-податлива на изгаряне. А тъмните петна, които се появяват по лицето, стават по-контрастни. Затова задължително използвайте фотозащитен крем с висок фактор и не се излагайте на пряка слънчева светлина. Макар и вредните ултравиолетови лъчи да нямат директен контакт с бебето, то също може да усети нежелателното прегряване, особено в третия триместър на бременността.

Редувайте минерална с трапезна вода

Не е тайна, че по морето върлуват стомашно-чревни вируси, които при бременност могат да са много опасни. Най-добре е да не пиете вода от чешмата. Купувайте си минерална и я носете на плажа с вас. Желателно е да я редувате с трапезна. Винаги четете етикета на храната и гледайте срока на годност. Проверявайте как съхраняват продуктите в магазина. Нещо, което веднъж е размразено, не трябва да се замрази отново. Това води до хранително отравяне, особено ако става въпрос за месо или кайма. Не оставяйте продуктите, които сте купили, на слънце. Веднага ги приберете в хладилник или на сянка. Внимавайте с приема на морски деликатеси, защото понякога те могат да ви докарат много неприятности. Консумирайте ги сготвени в заведения, където може да сте сигурни за хигиената и свежестта на продуктите.

Насладете се на разумна почивка

За да се насладите на почивката си, е необходимо да се отнесете разумно към собственото си здраве. Спазвайте определени прости правила, за да нямате проблеми по време на морската ваканция. При този умерен режим не само ще си починете, но и ще се приберете вкъщи, заредена с енергия и сили. Всичко това, разбира се, се отнася за бременни без патологични отклонения и без придружаващи заболявания. Въпреки че преди пътуването сте преминали преглед при личния си гинеколог, при пристигането край морето проверете къде е най-близкият лекарски кабинет, ако все пак ви се наложи да го посетите.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: