Lifestyle

Бондинг

С бебе до гърдите

Бондинг

Сравнително новото за някои хора понятие бондинг изразява най-старото и най-естественото схващане за отглеждане на деца. Методът е изцяло свързан с природата - майката е близо до своето бебе, то я усеща постоянно и тя е готова да откликне на всяка негова емоция.

Бондинг е естествен емоционален процес, който се случва между родителите и децата, без да е нужно да се прави нещо специално. Целта е родителите да се влюбят в детето си, да се научат да разпознават какво им „казва" и да се създаде стабилна връзка между тях. Това, което може да попречи и да забави нейното развиване, е разделянето на майката и бебето, отглеждането на новородените отделно от майките, следродилната депресия, препоръки като „дете се целува само докато спи", „носенето разглезва", „не го оставяй да те манипулира".

В НАЧАЛОТО

Емоционалната връзка се случва още преди раждането на детето. Именно затова е толкова важно веднага след раждането бебето да бъде поставено върху тялото на майката и да се даде възможност природата да си свърши работата. Нивата на хормона на любовта - окситоцинът - са изключително високи по това време и предизвикват моментален емоционален отклик. Но това не е единственият момент и пропускането на първите часове след раждането не означава, че няма да може да се създаде тази връзка. Когато родителите са близо до децата си, прегръщат ги, имат чест физически контакт, настроени са да отговарят на потребностите им, бондинг се случва съвсем естествено.

Чрез наблюдения на природните инстинкти и желания на бебето и майката специалистие определят няколко стадия на създаване на пълноценен контакт между родителя и детето още в първия миг след раждането:

1 Изплакване - адаптиране на дишането и сърдечната дейност

2 Релаксация

3 Събуждане - свързано е с движения на главата

4 Активност - бебето си отваря устата, търси гърдата и прави контакт очи в очи с майка си

5 Почивка

6 Пълзене - бебето достига гърдата

7 Запознаване

8 Сукане

9 Сън

Родителите на осиновени деца също създават такъв тип връзка - може да е по-трудно и да отнема време при по-големите деца, но не е непостижимо с търпение и любов.

КОГАТО ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ПРЕЧИ

Последователите на бондинг смятат, че и в съвременните условия на живот може да се отглежда дете по естествен начин. Градската среда, забързаното ежедневие и постиженията на техниката не могат да попречат бебето да се развива емоционално освободено и в същото време близо до своите родители. Ако искате да създадете неповторима връзка с наследника си, може просто да се стараете да поддържате естествен начин на живот. Бондинг не изисква научно-технически постижения като залъгване с биберон, следене на движенията и звуците с монитори и звукопредаващи системи. Не на последно място родителите се научават да следват собствените си усещания, без да се влияят от наслоени с годините предразсъдъци и забрани относно възпитанието на децата. Не се чувствайте виновни, ако захвърлите домакинската работа и се отдадете изцяло на гушкане на вашето бебе. Може да приложите още хитринки, които да улеснят бондинг:

* носете бебето близо до гърдите си, докато вършите нещо в дома си;

* използвайте по-често слинга и кенгуруто;

* не бързайте да отделяте бебето в отделна стая за сън;

* когато сте в хола или кухнята, можете да поставяте близо до вас бебето в количката, кошче за кола или шезлонг;

* хранете мъника в скута си;

* правете заедно гимнастика, като го положите върху гърдите си;

* спете на едно легло, ако усещате, че бебето ви го иска.

Деца, които са отглеждани по този метод са изградили това, което психолозите наричат „сигурна привързаност", те страдат в много по-малка степен от стрес, напрежение и проблеми с установяване на контакт и близки взаимоотношения.

ЗА ТАТКОТО

Татковците не са изключени от бондинга - съвременните бащи се включват активно в живота на детето и в грижите около него, така че дори още от ранните седмици създават подобна връзка с детето. Всички дейности около детето и особено такива, които са свързани с физическия контакт като носене, къпане, масаж, боричкане - спомагат за създаването на една силна връзка.

Във всички култури жените имат изключително много отговорности и ангажименти, като гледането на децата не е основното им занимание, а се осъществява между останалите задължения. Никой не е казал, че едно дете трябва да се носи 24ч в денонощието - при порастването то все повече има нужда да е на земята, да се движи и да изследва света около себе си. Това, което му е нужно, е внимание и да е в близост до родителите си.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Христина Янева, консултант по кърмене и заместник-председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене"

 

 

Сподели: