Раждане

Болка трябва да има

Всичко, абсолютно всичко в процеса на раждане се ръководи от болката. Лекарите настрана, моля! Бъдещите майки се интересуват само от едно нещо - ще има ли болка. Може да звучи лигаво, но тази тема вълнува изключително много жената, застанала на прага на р

Болка трябва да има

Всичко, абсолютно всичко в процеса на раждане се ръководи от болката. Лекарите настрана, моля! Бъдещите майки се интересуват само от едно нещо - ще има ли болка. Може да звучи лигаво, но тази тема вълнува изключително много жената, застанала на прага на родилния дом. Защо изобщо природата е създала това гадно, извинете за думата, усещане, което разваля прекрасното изживяване?

ЗА БОЛКАТА

Болката при раждане има важна роля и природата не я е създала без причина. Появата й по време на раждане е нещо естествено и е тясно свързана с поведението на майчинския инстинкт.

+ Болката умее да ръководи тялото. То се намества според нейното влияние и кара жената да диша правилно, инстинктивно да си прави масажи и да се движи. Тези действия могат да се отработят на курсовете за бременни, за да може майката да не изпада в шок от неочаквания тласък на болката и да реагира правилно в трудните моменти.

+ В моментите, в които изпитвате болка, в организма ви се променят биохимичните и хормоналните процеси, имунната система се активизира, кръвообращението се засилва и се освобождава глюкоза, необходима за по-интензивните обменни процеси в тялото ви по време на раждане.

+ Когато по време на раждане жената започне да усеща болка, в организма й се повишава количеството на хормона ендорфин, отговарящ за обезболяването. Ето защо подготвената и спокойната бъдеща майка не би трябвало да изпитва непоносими болки.

Болката по време на раждане не е постоянна. Тя се появява във време на контракция, процес, който се редува с отпускане. Тези минути ви дават време за почивка, което ви стимулира да издържите до пълно разкритие.

Въпрос към специалиста

д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св. Димитър", тел.0898408872

Кои са най-сигурните начини майката да се справи с болката по време на раждане?

Възприемането на болката е много индивидуално и различно - някои жени толерират болката добре и по-лесно се справят с нея, докато други реагират силно и на по-слаба по интензивност болка. Все пак мотивацията на раждащата е от критично значение. Ако една жена има желание да роди по естествен начин и приема факта, че неминуемо ще има болка, тя е много по-колаборативна и много по-лесно успява да следва дадените й инструкции. Ако бременната не може да възприеме този тип начин на раждане за естествен и не може да преодолее страха си от болката, тя реагира много по-силно още в началото на раждането.

Миглена Делчева, обучена дула, член на Асоциацията на българските дули, тел. 0889915016 

Възможно ли е болката да бъде отчетена като индикатор за начало на раждането?

Обикновено когато раждането започне, контракциите са слабо болезнени. Понякога има единични болезнени контракции в края на бременността, но раждането започва едва когато контракциите са на регулярни интервали и зачестяват. Често когато бебето не е първо, майките имат регулярни контракции в продължение на дни или седмици за по няколко часа на ден, но те не се учестяват. Ако има рязка, силна болка постоянно, е добре да се потърси лекарско мнение.

Възможно ли е с помощта на болката да се следи процесът на раждане?

Като цяло контракциите и усещанията на майката стават по-интензивни с напредването на раждането, но не винаги усещането за болка може да бъде индикатор за това, докъде е стигнал процесът. Тя не винаги е елемент от раждането. Има жени, които не усещат болка, други изпитват силна още в началото. Понякога по-силна болка може да има при определено разположение на бебето или позиция на майката.

Моля да ни обясните връзката между болката и контракцията.

Контракцията е свиване на мускул. Матката е мускул. Не всяко свиване на мускул е болезнено. Същото е и при раждането, контракциите може да са силни, интензивни, но не непременно болезнени. Все пак има интензивност, която ни ориентира, и майките добре я разпознават. Контракцията започва като надигане на вълна, след това има момент на задържане и усещане за спадане, отново като вълна. Ако вземем за пример най-интензивните контракции в края на първа фаза, които са около 90 сек, 30 сек е усещането за надигане, около 30 сек - за задържане, и тук може да има болка, после 30 сек - намаляване.

От това, което знаем, болката държи майката будна, като й действа тонизиращо. Това полезно ли е за раждането?

Има документирани случаи на раждане в сънно или полусънно състояние, както и напълно безболезнени раждания. Особено когато раждането напредне, майката често сякаш е в друг свят. Усещането е за процес, който се развива независимо от нас, а от нас зависи само да не му се противопоставяме. Има случаи обаче, когато болката е прекомерна, изморява и бързо изтощава майката, а това не е полезно нито за нея, нито за бебето. Затова е добре майката да е предварително подготвена с методи за справяне с болката и да получава емоционална подкрепа по време на раждането, за да не става болката прекомерна. Когато това не е възможно, а майката има нужда от почивка, може да се прибегне и към медицински упойки.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: