Lifestyle

Бодри, смели стъпки

Изборът на детски обувки е едно от нещата, на което родителите обръщат най-голямо внимание.

Бодри, смели стъпки

А въпроси, като „Кои са най-удобни?”, или „Как знаем дали са подходящи?”, са напълно нормални за всяка мама и татко, особено ако е за първи път.

И така - леки, меки, еластични, дишащи, красиви, удобни и още, и още са сред определенията за идеалните обувки, но как да знаете, че точно това са правилните? Ще се опитаме да ви помогнем, като ви дадем съвети на какво да обърнете внимание, когато избирате вашите.

Да са еластични и пружиниращи

Да, обувката трябва да държи крачетата добре, но в никакъв случай да не ограничава тяхното естествено движение. Подметката трябва лесно да се огъва там, където се огъват пръстите на детето, и същевременно, когато правите опит да я огънете, да не се получава пречупване или прекалено голямо съпротивление.

Освен това, подметката трябва да бъде пружинираща, като най-добре можете да проверите това, като поставите обувката на твърда повърхност и с помощта на пръстите на ръцете да натиснете вътрешната й част – нормално е да усетите леко пружиниране в средата и на петата, а в предната част, където са пръстите – малко по-силно.

Обувките трябва да позволяват на детето да стои свободно на пръстите на краката си, да кляка, да става и да коленичи, без това да му създава дискомфорт, като едновременно с това да държат здраво глезените на крачетата.  

Да са леки и меки

По този начин със сигурност няма да пречат на детето, докато прави първите си крачки, или тича.

Да пасват добре на крачето и едновременно с това да са дишащи

Когато избирате обувки, е добре да плъзнете ръка във вътрешността и да проверите дали няма някакви груби или остри ръбове и елементи вътре. Доверете се на естествени материали, които, освен комфорт и мекота, са дишащи и пазещи крачетата от намокряне, изпотяване или претопляне. За пролетта можете да се доверите на модели – тип маратонка, или покриващи пръстите сандали.

Да са с непързаляща подметка

Неплъзгащите подметки осигуряват безопасност и едновременно с това улесняват движението. Обърнете внимание на това вашите да не са с твърде дълбоки грайфери, за да избегнете попадането на камъчета там.

Да се закопчават лесно и да не пречат на баланса

Ако обувките се залепват с велкро, проверете дали може да се регулират така, че да бъдат удобни и да не се събуят, докато детето ходи. При сандалите проверете дали металните нитове вътре в обувката са правилно обезопасени и няма да паднат. Ако материята е синтетична, се уверете, че не е прекалено груба. Краката са важен сетивен орган. Те непрекъснато изследват повърхността, върху която стъпват, и изпращат на мозъка информация, необходима за улавяне и поддържане на баланса. А обувките трябва да пречат на този процес колкото е възможно по-малко.

Без обувки втора употреба!

Не се препоръчва носенето на обувки втора употреба. При съмнение за проблем с ходилото, най-добре се консултирайте със специалист. Консултация се препоръчва и след прохождането на детето.

Въпрос към специалист:

От каква възраст можем да оставим детето да ходи босо у дома и навън? 

Д-р Мишо Филипов, специалист ортопед

Детето може да ходи босо веднага щом проходи. Важно е теренът да го позволява – съобразете температурата и условията, преди да събуете малчугана. Ръководете се от собствените си усещания: ако вие бихте ходили боси, значи и той може. 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Мишо Филипов, ортопед

 

Сподели: