Здраве

Без паника! Прорязване на зъбки

Появата на първите зъбки често е притеснителна както за бебето, така и за неговите родители.

Без паника! Прорязване на зъбки

Те правят всичко възможно да облекчат процеса и да помогнат на малкото човече да премине безболезнено през него.

Всяко дете реагира различно по време на прорязването на млечните зъбки. Понякога този процес не оказва влияние върху поведението на детето и то преминава лесно през него, но в повечето случаи малко преди появата на следващо зъбче, мъничето става неспокойно, плаче, не може да спи и отказва да се храни. През този период децата обикновено имат повишено слюноотделяне, зачервени и подути венци.

Има няколко начина да помогнете на детето си:

1. Прорязването на зъбките е естествен процес, който не изисква лечение, но е придружен с подуване и болка на венците. За да облекчите детето в нетърпимите моменти на силен плач и раздразнителност, след консултация със специалист можете да дадете медикамент против болка и възпаление.

2. За да предпазите кожата от повишеното слюноотделяне, попивайте гушката и лицето на бебето с мека памучна кърпа и нанасяйте защитен крем поне веднъж на ден. Изключително полезни в тази ситуация са лигавниците, като не забравяте да ги сменяте често, когато се наложи.

3. Можете да масажирате подутите венци с чисти ръце – с помощта на пръст, със студена чаена лъжичка или марля. Лекият натиск на мястото ще ускори никненето на зъбките.

4. В специализираните магазини за бебешки стоки и аксесоари се предлагат гризалки за прорязване на зъбки, които обикновено се съхраняват в хладилник – студът намалява болката и отока и облекчава възпалението на венците.

5. След консултация с лекар, можете да използвате гелове или мехлеми за венци, които съдържат противовъзпалителни и обезболяващи вещества.

6. Ако на фона на прорязването на зъбките се появи температура (38°C и повече), лекарят може да ви посъветва да дадете антипиретик. В случай че температурата продължава в продължение на 48 часа или е придружена от кашлица, хрема или диария, най-добре се обадете на вашия лекар.

• При повечето бебета първите млечни зъби се появяват на 5-8 месеца, а при момченцата те по правило прорастват по-късно, отколкото при момиченцата. Ако бебето няма рахит и се развива нормално, забавяне в рамките на 6 месеца не е причина за безпокойство.

• Като правило първо прорязват долните централни резци, след това горните централни и горните странични.

• Обикновено едно едногодишно бебе има 4 горни и 2 или 4 долни резци  (6-8 зъба).

 Автор: Нели Христова

 

Сподели: