Бременност

Без цигарен дим

За това, че пушенето е вредно, сме узнали чак през втората половина на миналия век.

Без цигарен дим

Но за този кратък период медиците са успели да разберат, че случващото се в организма на пушещата бъдеща майка се отразвява и на все още нероденото й дете.

Физическата зависимост от никотина

Никотинът е бързодействащ наркотик, през белите дробове и кръвоносната система той мигновено попада в главния мозък, държейки нервните клетки във възбудено състояние. Организмът с всички сили се опитва да се бори: понижава чувствителността на нервните клетки към никотина, при което си създава още по-голям проблем, защото така всички отдели на главния мозък губят своя нормален тонус, а следователно и своята работоспособност.

Психическата зависимост

Дълбоко в душата си всяка пушачка знае, че това е много вредно и ако иска да ги откаже, то трябва да се случи изведнъж, а не в течение на няколко месеца. Но възбуждащото действие на никотина остава в психиката и затова бившите пушачи често пропушват отново. Обикновено те са хора, които по-лесно се поддават на внушения. Проблемът е, че в голяма степен и в България, и в чужбина все още е жив образът на успешната красива героиня, която непременно държи цигара в изящните си пръсти. И следователно има много млади дами, които искат да й подражават.

Да развенчаем митовете

  • Една цигара на ден не е вредна за бременността

За детето е еднакво вредно майка му да изпушва и една цигара, и една кутия на ден. Ясно е, че бременната жена и нейният плод са един организъм. Организмът на пушачката е по-чувствителен именно към първите дози никотин и дори една-две цигари значително стесняват кръвоносните съдове. Даже такава „невинна" постъпка може да има необратими последствия за здравето на бъдещото дете.

  • Рязкото спиране на цигарите е опасно за бременната

Вредата от цигарите, причинявана на мъника и майка му, е несравнимо по-голяма, отколкото състоянието от неполучената доза никотин. Обърнете внимание, че обикновено този мит го споделят пушачи. Как те могат да съветват?

  • Пушенето успокоява

Интересното е, че в цигарите няма нито един седативен компонент, който би могъл да помогне за успокояване на организма. Този ефект настъпва вследствие на това, че пушейки, човек прави няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Всъщност ако направите това и без цигара, ефектът ще бъде същият.

  • Наргилето е алтернатива на обикновените цигари

Учените са стигнали до неочакван извод: пушенето на наргиле носи повече вреди, отколкото пушенето на цигари. Всъщност една порция наргиле съдържа по-голямо количество тютюн, освен това се пуши между 40 минути и два часа, а една цигара се изпушва средно за 5-7 минути.

  • Леките цигари не вредят

Никотинът във всички цигари е един и същ и последствията са еднакви. А пониженото му съдържание в „свръхлеките" цигари лесно се компенсира от количеството изпушени цигари.

При „непредвидени" обстоятелства

Ако бременността се е „появила внезапно" или сте пушели, когато сте разбрали за „интересното" си положение, е необходимо максимално бързо да намалите влиянието на никотина. Увеличете приема на витамини и особено на витамин С и желязо. Откажете се от продуктите и напитките, които съдържат кофеин. И наблегнете най-вече на консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Ако нямате отоци, пийте повече течности и се разхождайте на чист въздух. По този начин ще помогнете на организма си да изхвърли по-бързо никотина.

Опасност за детето

Цигареният дим съдържа повече от 4000 химически компонента, от тях 60 предизвикват рак. Когато бъдещата майка пуши, всички тези вещества попадат в кръвоносната й система, която е източник на кислород и хранителни вещества за мъника. Под влиянието на никотина се стесняват кръвоносните съдове, което възпрепятства доставянето на кислород в кръвта. Развива се хипоксия на плода. Детето е с недостатъчна телесна маса, а в много случаи след раждането му има проблеми с дихателната система. Освен това плацентата на пушещата жена е силно изтънена, което може да доведе до спонтанен аборт.

Във вашето положение не е препоръчително да използвате антиникотинови пластири и таблетки, затова изберете безобидния начин - просто наложете волята си в името на мъничкото създание, което ще бъде най-голямата ви радост. Не се притеснявайте, важното е да издържите 24 часа без цигарен дим, после ще бъде значително по-лесно.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози,
тел. 0888 921 924

 

 

Сподели: