Lifestyle

Бебешките петна и начините за справяне с тях

Всяка майка на бебе или малко дете се е сблъскала с тях: те са големи и малки, разноцветни и трудни за премахване, появяват се на най-неочаквани места и дебнат отвсякъде. Те са неизбежни - петната! Все пак не се отчайвайте, битката не е тотално изгубена.

Бебешките петна и начините за справяне с тях

Всяка майка на бебе или малко дете се е сблъскала с тях: те са големи и малки, разноцветни и трудни за премахване, появяват се на най-неочаквани места и дебнат отвсякъде. Те са неизбежни - петната! Все пак не се отчайвайте, битката не е тотално изгубена. Ето най-често разпространените петна, които съпътстват отглеждането на бебе, и кратък списък на оръжията, с които да ги преборите.

ХРАНА

Плодов сок

Изплакнете петното под студена вода и веднага след това изперете с възможно най-топлата вода, която позволява тъканта. Ако петното остане (и цветът, и материята са подходящи), накиснете в лек разтвор на белина. Накрая, преди да изсушите, облейте с гореща вода мястото, за да разтворите евентуалните остатъци от захари, които биха могли впоследствие да оставят кафеникаво петно. Добър вариант при петна от плодове е киселото мляко. Намажете обилно, оставете за час-два, след което изперете.

Шоколад

Втрийте внимателно в тъканта няколко капки от универсален препарат за премахване на петна. Изперете, както обичайно. Петното продължава да си стои? Изперете със силно подсолена вода и търкайте до изчезване на петното.

Мазно

Покрийте мястото със сода за хляб или царевично нишесте, за да попие мазните остатъци. Изчеткайте тъканта. Капнете течен препарат против петна, смесен с малко лимонов сок. Оставете да подейства и изперете. Оставете да изсъхне на въздух.  

Мляко, кърма

Перат се със студена вода. След това, ако е необходимо, се натъркват с лимонов сок. Пресни лекета от мляко се махат с разреден спирт.

ТЕЛЕСНИ СУБСТАНЦИИ

Повръщано

Изплакнете обилно с хладка вода, след което нанесете препарат против петна и оставете да престои. При изпиране приложете препарат с белина, ако материята позволява. Ако не, опитайте, като натриете в петното малко вода с разтворена в нея супена лъжица сода бикарбонат.

Кръв

Изплакнете обилно, но в никакъв случай с гореща вода. Опитайте със студена вода и течен препарат против петна. Изплакнете с разтвор от вода и сол. Ако наблизо няма течаща вода и петънцето е малко, опитайте със... слюнка. Звучи гадничко, но е много ефикасно, тъй като слюнката съдържа ензим, който разгражда протеините в кръвта. После изперете вкъщи с препарат и хладка вода.

Изпуснато от пелената

В първите седмици и дори месеци след раждането често ще се сблъсквате с този тип петна. Силни, големи по площ и много упорити. Изплакнете първо добре тъканта от всякакви остатъци и я накиснете в хладка вода с разтворен вътре прах за пране. Преди да пуснете в пералнята, нанесете директно върху петното препарат срещу петна. След изпиране и ако петното е изчезнало, облейте с гореща вода, за да унищожите всички евентуални остатъци от бактерии, които може да са се задържали в материята. Изсушете по възможност на слънце.   

ИГРА

Пластелин

Поставете дрехата в найлонов плик и сложете във фризера за 10-ина минути. След това оберете от тъканта всички по-едри парченца. Изчеткайте с четка мястото, за да отстраните и дребните остатъци. Самото петно ще премахнете успешно с хладка вода (не гореща!) и течен препарат против петна.

Пастели

Нанесете с четка директно върху петното паста за зъби (внимавайте - избелващата паста може да причини изблездяване на цвета при цветните дрехи!) и търкайте енергично, докато петното изчезне. Ако продължи да е видимо, изперете с течен препарат и най-топлата вода, която тъканта позволява.

Трева

Втрийте в петното препарат за пране на прах и малко количество вода, разбъркани на кашица. Оставете за 30 мин и изперете първо с хладка вода, а накрая - обилно с топла. Друг вариант е да сипете върху петното малко лимонов сок или оцет, да оставите да престои, след което да изперете, както обичайно.

Мастило или перманентен маркер

Сложете дрехата върху няколко слоя домакинска хартия с петното надолу. Трийте отгоре с тампон, напоен със спирт. Когато петното изчезне или избледнее достатъчно, изперете с препарат против петна и възможно най-топлата вода. Изсушете на въздух, а не в сушилня.   

Йод и риванол

И понеже играта често е свързана с наранявания, пък и в детска възраст покрай ваксинациите ще се сблъсквате често с тези петна, добре е да знаете какво може да се направи срещу тях. Йод се премахва, като петната се намокрят и се натъркат със суров картоф. От скорбялата те се оцветяват в тъмнолилаво и се изпират по-лесно. Тази процедура може да се повтори, докато петното изчезне. Риванолът се пере по-трудно, но опитайте първо с обилно намазване на мястото с кисело мляко - нека престои час-два, след което изстържете млякото и изперете петното с хладка вода и течен препарат против петна.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: