Здраве

БЦЖ, или как се създава противотуберкулозен имунитет

По данни на СЗО 1/3 от населението на планетата е инфектирано с латентната форма на туберкулоза, т.е. всяка секунда някъде по света се заразява по 1 човек, а около 4000 души всеки ден умират.

БЦЖ, или как се създава противотуберкулозен имунитет

По данни на СЗО 1/3 от населението на планетата е инфектирано с латентната форма на туберкулоза, т.е. всяка секунда някъде по света се заразява по 1 човек, а около 4000 души всеки ден умират. У нас след 1990 г. разпространението на болестта се е увеличило. В последните години се отбелязва нарастване броя на болните от туберкулоза и в световен мащаб поради появата на резистентни видове туберкулозни бацили към противотуберкулозните средства.

ТУБЕРКУЛОЗА

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от пръчковидна бактерия Mycobacterium tuberculosis (ТБМ). Туберкулозният бацил е устойчив. При естествени условия може да запази своята жизнеспособност в продължение на месеци. Заразяването най-често става по въздушно-капков път, но може да се случи и при консумиране на прясно мляко и млечни продукти, добити от болни крави. Не всяко заразяване обаче води до заболяване. Предразполагащи фактори са непълноценно хранене, лоши условия на живот, пренаселено жилище, стрес, преумора, злоупотреба с алкохол, т. е. всичко, което срива защитата на организма. При добро състояние на имунната система болестен процес не настъпва, но инфекцията остава "спяща". Ако сте с туберкулоза и забременеете, болестта се изостря. В резултат на интоксикация и кислородна недостатъчност често се стига до преждевременно раждане. Нерядко на болните бременни се препоръчва аборт, за да се избегнат усложнения.

ВАКСИНАТА

Засега единствената ваксина е БЦЖ. Тя съдържа живи омаломощени форми на туберкулозния бацил. Имунната система произвежда антитела срещу него. При една евентуална бъдеща среща с бацила, тя е подготвена да го разпознае и унищожи.

ИМУНИЗАЦИЯ

На ваксинация подлежат всички здрави новородени деца. Прилага се от 2-ия ден след раждането до изписването им от родилния дом, но не по-рано от 48 час след раждането. Неваксинираните по една или друга причина деца се имунизират най-късно до края на втория месец, без проверка но туберкулиновата чувствителност. След навършване на двумесечна възраст децата се ваксинират след предварителна проверка на туберкулинова чувствителност с вътрекожен тест Манту с 5 МЕ туберкулин ППД. На ваксинация подлежат само отрицателните на този тест деца, т.е. с размер на инфилтрата под или равен на 5 мм.

У нас БЦЖ ваксината е задължителна от 1959 г. Тя се инжектира вътрекожно в горната част на лявото рамо. Така развитието на туберкулозния процес е ограничено локално. Обикновено след седмица на инжектираното място се появява червена пъпка. Тя не бива да се покрива и трябва да се пази суха, но не е необходимо да се пази по време на къпане и миене. Понякога при кърмачетата може да се образува недълбока рана, от която да изтича бял секрет. Тогава можете да я превържете със суха марля, но в никакъв случай не слагайте пластир, защото раната трябва да диша. Не бива да я мажете с антисептични разтвори - йод, спирт, тъй като може да се попречи на развитието на локалния инфекциозен процес. За заздравяването на раничката понякога са необходими няколко месеца.

Не бива да се прилага друга инжекция върху същото рамо за поне 3 месеца, в противен случай околните жлези могат да се възпалят. Освен това не трябва по едно и също време да се прилагат други живи ваксини заедно с БЦЖ. Препоръчително е да се изчака най-малко 4 седмици.

Странични ефекти, които могат да се появят след ваксинацията:

* Главоболие

* Повишена температура

* Безболезнено увеличение на лимфните възли под мишницата.

* Образуване на подутина под повърхността на кожата. Прилича на пъпка под гладка кожа. Това усложнение е в резултат на вкарването на ваксината твърде дълбоко навътре в кожата и ако не се обърне внимание навреме, има опасност инфекцията да попадне в кръвоносния поток.

* Образуване на келоид. Прекаленото разрастване на белега се случва рядко и е наследствено. Белегът е ярък и понякога се появява сърбеж.

* Някои от усложненията са свързани с неправилна техника на прилагане на ваксината или некачествена ваксина.

Противотуберкулозната ваксина е абсолютно противопоказна при:

* Деца, в чиито семейства има случай на вроден или придобит клетъчен имунодефицит (до изясняване на имунния статус на детето, ако става дума за преки роднини с диагностициран имунен дефицит).

* Деца с тежки наследствени заболявания, синдром на Даун.

* Болни от активна форма на туберкулоза и/или СПИН.

* Злокачествени заболявания като левкемия и лимфома.

* Келоидни ръбци и лупоидни реакции на мястото на предишна БЦЖ.

* Усложнения след предишна БЦЖ (студени абсцеси, гнойни лимфаденити).

* Хронични дерматози.

РЕВАКСИНАЦИЯ

Противотуберкулозният имунитет се формира за около година и продължава между 5 и 15 г. На 7-месечна възраст се прави проверка за постваксинален белег. Децата без белег се изследват с проба Манту и при отрицателна реакция се имунизират отново с БЦЖ. Създаденият постваксинален имунитет се проверява неколкократно: на 6-, 11- и 17-годишна възраст.

Проба Манту не е ваксина. Ето защо, ако детето ви е освободено по някаква причина от ваксината, пробата трябва да му се направи.


Автор: Татяна Вълчанова
Консултант: д-р Ирена Влахова - специализант педиатър, Университетска детска болница, МУ-София

 

 

Сподели: