Бременност

Baby Shower

Всички знаят, че не трябва да купуват нищо на бебето до неговото раждане, не трябва да го показват на никой до навършване на 40 дни, а за да избегнем завистливите очи е най-добре на никого да не казваме какво очакваме - момче или момиче.

Baby Shower

Това е така в България. Доста голяма част, обаче, от останалия свят не спазва тези правила. Американците, например, разглеждат това голямо събитие - очакването и раждането на бебето, по съвсем друг начин. Примерно, около месец и половина - два преди появата на мъника на бял свят, те устройват специално тържество - Baby Shower. 

Запознайте се  по-отблизо с една от американските традиции - как се подготвя тържеството, какъв е етикетът, какво се случва на партито.

Кой е домакин на baby shower?

Според американската традиция домакинът не трябва да е член от семейството, въпреки че е станало все по-разпространено това да е майката или сестрата на бременната. И защо не? Все пак най-важното е, че някой ще поеме инициативата. Единственият, обаче, за който е абсолютно забранено да организира събитието е бъдещата майка. Също така е хубаво, ако повече от един човек се заемат с организацията.  

Кога се провежда baby shower?

Обикновено се провежда преди раждането на бебето и по-точно месец-два преди термина на майката. В повечето случаи американците предпочитат да предупредят майката, за да не си купи неща, които може да получи като подаръци. Друга причина, поради която shower-ът се прави около два месеца преди термина, е за да се избегнат някои изненади, като например бебето да подрани. А има и такива, които предпочитат да направят посрещането на бебето няколко седмици след раждането му.

Къде се организира baby shower?

Вариантите са много. Обикновено това се случва в дома на домакина. Но, разбира се, според предпочитанията на „виновника" за събирането - бъдещата майка, може да се помещава в църква, в ресторант, в банкетна зала. Всичко зависи от това каква атмосфера предпочита и с колко пари разполага.

Кой е поканен и как го канят?

Американците са предпазливи и при такива събития задължително си изготвят списък с гости, който е съгласуван с майката. Така избягват неудобството да забравят някого важен или пък, обратното, да поканят някой нежелан.

Ако очакваното дете не е първородно, има вариант да поканят само най-близките на майката. Разбира се, изготвят се и покани. Те могат да бъдат отправени по телефона, по имейла или писмени, които са един от най-предпочитаните начини сред американците. Написването на покани е чудесна възможност да се даде тон на партито. Също дават възможност за импровизация и творчество, като напишат забавно детско стихче, закачлива песничка и други. Ако пък, домакинът не е такъв тип човек, той може да се обърне към фирма, която да изготви поканите. Независимо как са направени поканите (собственоръчно или по поръчка), в тях трябва да фигурират няколко задължителни точки: часът и мястото на събитието, изисквания за подаръците (ако има такива), изразяване на благодарност.  

Канят ли се мъже?

Отговорът на този въпрос зависи от това какъв тип shower се организира. За по-голямата част от американските мъже, което важи и за българските, събирането не представлява интерес. Да играят традиционни „shower" игри и да хапват диетични храни на фона на „Ох" и „Ах" не е по вкуса им. В повечето случаи бащата поема отговорността в края на събирането да прибере всички подаръци. Разбира се, има и такива татковци, които искат да участват. В този случай организаторът взема предвид и техните желания. Например, да осигури на партито „мъжка" храна, „мъжки" игри и други.

Парти-изненада или не? Това е въпросът.

Изненадите са хубави, стига обаче майката да си пада по тях. Партита-изненади са по-трудоемки, защото домакинът сам се заема да разбере

от какво се нуждае и какво иска майката за бебето си. Също ще трябва внимателно да подготвя списъка с гости.

Когато партито е обявено, т.е. не е изненада, е по-безопасно. Майката помага за гостите, подаръците. И все пак, без значение дали baby shower е изненада или не, основно правило е, че то е за майката! Организаторът се нагърбва със задачата да й осигури удобен стол, някой, който да й подава подаръците, любимата й храна и планира пренасянето на подаръците в колата или в дома й.   

Какво се прави по време на  baby shower?

Празненството трябва да бъде приятно и забавно за всички, но най-вече на майката. По традиция то се провежда по обед, като се сервират мезета, сладки, соленки, безалкохолни напитки и торта или кекс, докато се отварят подаръците. Някои домакини предпочитат да подготвят и малки подаръци за всички гости.

По време на празничната трапеза жените споделят опита си за майчинството, разпитват „виновницата" за нейните чувства и планове.

Игрите за baby shower могат да бъдат най-различни. Например, специалната игра асоциации за майки - използват се думи, свързани с раждането на бебето и майчинството.

Други популярни игри са познавателните игри. Например, предлагат се няколко различни бурканчета с детска храна, като етикетът е махнат или скрит. Побеждава тази, която отгатне вкуса им. Оказва се, обаче, че това не е никак лесно. Все пак, храните за най-малките не са ароматизирани, осолени и затова за възрастните са практически безвкусни.  

Кой плаща сметката?

Обикновено домакинът плаща разноските по baby shower. Това е и една от причините да се обединяват няколко организатори. Това колко ще похарчат зависи от това какво ще сервират, основно ястие или студени хапки, какъв тип игри ще предложат и колко и каква декорация ще използват.

Забавни идеи за организиране на Baby shower

 Ежедневието на бебето

Всеки гост носи подарък, свързан с ежедневните нужди и „дейности" на бебето, например принадлежности за след сън, време за къпане, време за игра, време за спане и др.

 Кошница

Всеки гост има тематика за съдържанието на своята кошница. Забавно е да се разглежда какво е донесъл всеки със себе си и, разбира се, кошницата е част от подаръка. Гостите могат да използват за кошница кошчето за пелени, корито за къпане и др. тук влизат и кошница с принадлежности за хранене на бебета, принадлежности за кърмене, кошница за баня, кошница за играчки.

 За майката

Това е добра идея, ако майката вече има голяма част от принадлежностите за новородено, например, ако това не е първото й бебе. Гостите могат да й подарят сертификат за „Най-добра майка", храна, чистачка за първите месеци, маникюр или вечеря в изискан ресторант. Също: пижама, свещи, козметични продукти.

 Спомени

Можете да направите много варианти на тази тема. Обикновено поканените изобретяват някаква вещ за бебето, която обозначава деня на неговото раждане. Всеки гост може да подготви свой лексикон за бебето. В него се включват снимки, коментари, изрезки от вестници, важни имена. Друга много подходяща идея за темата на партито е всеки гост да донесе своя бебешка снимка. Да ги съберат на едно място и да се опитат да разпознаят кой кой е.

 Първи постижения

Темата на това събиране се ориентира около подаръци, свързани с първите постижения на бебето. Гостите донасят подаръци за първата баня на бебо, прибори за хранене за първото му самостоятелно ядене, обувки за първите стъпки, албум за първите снимки.

 За детската стая 

Това е полезно, когато родителите вече са решили как искат да обзаведат детската стая (например с героите на Disney, с мечета, колички). Тогава гостите носят подаръци, свързани с тематиката.

 Двойни подаръци

Празненството не е толкова традиционно, но е също толкова забавно. Цялото парти е ориентирано към интересите и на двамата родители. Същото се отнася и за подаръците, тук участва и таткото. 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: