Раждане

Аромати за мама

Ароматерапията е лесен, ефективен и безопасен начин за снемане на напрежението и облекчаване на различни здравословни проблеми.

Аромати за мама

А когато говорим за деликатен процес, какъвто e раждането, приятните аромати не правят изключение, дори напротив – вдишването им създава релаксираща среда и помага за облекчаване на психоемоционалния стрес и болките от контракциите.

Масла за дезинфекция

  • Подходящи: роза, нероли (горчив портокал), бергамот, ладан.
  • Как действат: маслата се добавят в специална лампа за масла, или се използват за мокро почистване. Те намаляват броя на микроорганизмите и вирусите във въздуха на затворените помещения с 2-3 пъти, допринасят за повишаване на устойчивостта на организма и премахват неприятните миризми.

Масла за подобряване на настроението 

  • Подходящи: лимон, жасмин, кипарис, бергамот, канела, здравец.
  • Как действат: маслата имат много добър ефект, като облекчават значително безпокойство и страх. Успоредно с това те допринасят за нормализиране на учестеното дишане.

Масла за облекчаване на болката

  • Подходящи: лайка, лавандула, градински чай, жасмин, розмарин, евкалипт, мента, здравец.
  • Как действат: маслата се прилагат за облекчение на болката по време на раждане, като увеличават метаболитните процеси и имат обезболяващ ефект.

Масла за снемане на психологическото напрежение

  • Подходящи: сандалово дърво, тамян, нероли (горчив портокал), бергамот.
  • Как действат: Въпреки че не са „чисти” аналгетици, маслата стимулират организма, за да произвежда свои собствени болкоуспокояващи – ендорфини, като с това помагат за справяне с напрежението и тревогата.

Преди употребата на ароматни масла – самостоятелно или в комбинация, консултацията със специалист акушер-гинеколог, алерголог  и фитотерапевт е задължителна.

Жената трябва да е изпробвала предварително ароматите, за да е сигурна, че те й помагат и не е алергична към тях. По време на раждането ароматите трябва да се сменят, тъй като обонянието е сетиво, което най-бързо се адаптира.

Автор: Нели Христова

Консултант: доц. Диана Димитрова, доктор по психология

 

Сподели: