Бременност

Апендицит по време на бременност

Всеки е чувал фразата „бременността е особен период в живота на жената". За да протече той по-спокойно обаче, не трябва да оставате без внимание такъв сигнал като болката в корема.

Апендицит по време на бременност

Апендицитът представлява възпаление на придатъка на сляпото дебело черво - апендикса. То е най-често срещаното спешно състояние в коремната хирургия. Това заболяване, също така, може да възникне във всяка възраст и всяко състояние - бременните жени във всички етапи на бременноста не са изключение! За жалост ненавреме потърсената лекарска помощ води до усложнения, които могат да са фатални за здравето и живота на бременната жена и нейния

 плод. След 6-ия месец от бременността развитието на апендицит води до преждевременно раждане при всяка втора жена в това състояние.

До днес причините за настъпването на възпаление не са известни. И ако диагнозата се потвърди, независимо от срока на бременността, на жената й предстои спешна операция.

Бием тревога

Основният симптом на апендицита е болката. Като правило, заболяването започва с тежест или неопределена болка в областта на корема, около пъпа. После за няколко часа болката се премества в дясно.  Болката е с постоянен характер и се усилва при движение. С напредването на бременността и нарастването на матката, нормалното положение на апендикса в корема се променя като постепенно се избутва нагоре. В зависимост от срока на бременността това води до промяна на мястото на болката в корема от десния хълбок към дясно от пъпа и дори болка в кръста или в дясното подребрие. Възможно е да се появят: гадене, повръщане, диария, често уриниране, повишаване на телесната температура. Прогресивно се влошава общото състояние.

Подобни признаци могат да са индикация и за други заболявания при бъдещата майка, например възпаление на пикочния мехур или бъбреците, обостряне на бъбречнокаменна болест, възпаление на червата.

При бъдещите майки тези неразположения лесно може да се припишат на „особеното" състояние. Но правилото за безопасност е само едно - към всяка болка в корема на бременната жена следва да се отнасяме внимателно. Затова е задължително жената да посети лекар, отколкото да търпи и губи ценно време, за да изследва променливостта на болката. Ненавреме откритият апендицит при 30% от болните води до загуба на плода.

Операцията

Веднъж поставена диагнозата апендицит налага извършването на спешна операция. Отлагането на операцията за остър апендицит в голям процент от случайте е съпроводено с неблагоприятни последствия - спукване на апендикса и развитие на перитонит за бременната и преждевременно раждане или аборт съответно за плода. Разбира се, 100% гаранция за благоприятен изход от операцията за жалост не може да се даде, но с напредването на медицината в днешно време операциите за остър апендицит при бременни са много по-безопасни в сравнение дори отпреди 10 години.

С мисъл за детето

В следоперативния период на бъдещата майка се назначава постелен режим, а заедно с това успокояващи препарати, физиотерапевтични процедури, антибиотици, които не преминават през плацентата и не увреждат плода. Когато бременността е на ранен етап някои специалисти препоръчват профилактичното даване на хормони (прогестерон) за предпазване и съхраняване на бременността.

Всяка операция е голям стрес и жената трябва да се възстанови възможно най-бързо както физически, така и психически. За предпазване от помятане в напреднала бременност се използват средства, успокояващи мускулатурата на матката.

След изписването от болницата на бъдещата майка, преживяла операция от апендицит, тя влиза в рисковата група на жените с опасност от преждевременна родова дейност. Бъдещото дете преживява в утробата на майка си операцията и трябва да се вземат необходимите мерки за следене на неговото развитие и състояние. За това следват чести посещения при гинеколог и, ако е необходимо, се правят специални изследвания - ултразвуково изследване, електрокардиограма на плода.

Възпалението на апендикса по време на бременност е сравнително чест феномен. Честотата е около 1-2 пациента на 2000 бременни.

Недиагностицираният апендицит при бременната е сериозно спешно хирургично състояние. Случва се поради бременността поставянето на точна диагноза да се забави, тъй като повечето от типичните за апендицит оплаквания се маскират от обичайните за бременността неразположения".  Точната и навременна диагноза, хирургичното отстраняване на апендикса, дори въпреки наличието на бременност, е правилният подход за лечението на това заболяване.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: Д-р Веселин Люцканов, д.м. - специалист хирург, Отделение по миниинвазивна и лапароскопска хирургия, Токуда Болница - София; [email protected]

 

 

Сподели: