Бременност

АЛЕРГИИ И БРЕМЕННОСТ

Вие сте бременна и сте с диагностицирана алергия?

АЛЕРГИИ И БРЕМЕННОСТ

Или имате съмнение, че сте получили алергия, но смятате, че не е редно точно сега да си правите тестове? Как влияят алергиите на бременността? Може ли приемът на противоалергични медикаменти да навреди на бъдещото бебе? На тези и още въпроси, свързани с алергиите по време на бременност, отговори д-р Цветелина Лазарова, алерголог в УМБАЛ „Александровска", Клиника по алергология, София.

Как промените в организма по време на бременност влияят върху проявлението на доказана алергия? Има ли някаква зависимост между двете - например алергията да се проявява по-рядко или, напротив, да се обостря от бременността?

Различно е. Една бременност може да не промени алергията, може да я засили, а може и да я отслаби. Зависи от имунната система на организма и различните външни фактори. Бременността е едно общо състояние на организма, в което той става по-чувствителен и това може да обостри, но пък може и алергията да се притъпи и да протича съвсем нормално за майката и детето.

Има ли алергии, които при бременност да застрашават здравето на майката или плода?

Всички алергии, ако са силно изразени, могат да застрашават здравето на майката и на плода. Затова е много важно бременната да се консултира със специалист, ако има съмнение за алергия, за да се проведе нужното лечение. Няма нищо страшно в едно противоалергично лечение, ако то е назначено в съвсем нормални дози, вид и препарати. Много по-страшно е да не се лекува, ако това е необходимо, отколкото да се смята, че лечението ще навреди на бременната и плода. 

Кои са най-разпространените алергии?

Най-общо алергиите се разделят на кожни и дихателни. Входните врати са дихателна и носна лигавица, кожата. Особеното при бременност е, че не всички лекарства могат да се употребяват.

Кожна алергия (уртикария) - по време на бременност може да се обостри, но може и да не се появи изобщо. Ако пациентката си знае точно определено алергенните фактори, тя трябва да се предпазва от тях. Ако пък през бременността за първи път ви се появи обрив, не е противопоказно да се правят кожни проби. Вече ние, лекарите, си преценяваме дали има смисъл изобщо да ги правим. При наличие на провокиращи фактори, трябва да се отстранят и да се провежда адекватно лечение.

Алергичен ринит - най-важното е при бременните да се различи от ринита през бременността, който е свързан с промяна в хормоните. С тестове се отхвърля алергичният ринит.

Хормонален ринит

Появява се при бременните вследствие на усилването на прогестерона и естрогените, което дава набъбване на носната лигавица, оттам запушване на носа и секрет. Той няма нищо общо с алергичния ринит, но проявите са едни и същи. Освен това ринит, появяващ се към края на бременността, е много по-вероятно да е хормонален ринит.

При бременните са разрешени определени видове лекарства при проява на алергичен ринит - назални кортикостероиди, защото те са нещо, което съществува в организма, това е наш собствен хормон и няма вреда нито за жената, нито за плода.

Бронхиална астма - всяка бременна с бронхиална астма задължително трябва да си продължи лечението, разбира се под наблюдението на алерголог или пулмолог. Но не бива да се спират инхалаторните лечебни средства. Много по-опасно е да се спре лечението и да се получи астматичен пристъп, защото той създава кислороден глад за детето, отколкото да се провежда инхалаторно лечение. Самата болест е много по-опасна за плода, отколкото лекарствата. Освен това съвременните кортикостероиди не се резорбират, не се  натрупват в кръвта и не отиват в бебето. Така че няма как да му навредят, те си оказват действието само в белия дроб.

Ако майката е алергична към нещо, предава ли се алергията и на плода? Има ли наследственост?

Статистиката показва, че ако единият родител е алергичен, вероятността да се предаде алергията на детето е 30%, ако и двамата родители са алергични - 60%. Като алергията е строго медицинско понятие, не говорим за всяка една непоносимост, а за истинска алергична реакция.

Как се различават двете?

По определена клиника, чрез изследвания и най-вече с кожни проби, с които правим умален модел на съответната алергична реакция. При положителните кожни проби мястото се зачервява. Кръвните изследвания са с общи имуноглобулини и специфичен имуноглобулин Е. Така че не всяко кихане, не всяка хрема, не всяко усещане за задух е алергия. Същото е и при бременните. При тях диафрагмата се повдига от плода и може да се появи задух, но това не означава, че се е появила бронхиална астма. Киселините, които се получават, също могат да дадат усещането за задух, без това да е бронхиална астма. Но при всички случаи жената трябва да се консултира със специалист.

Може ли бременността да провокира появата на някаква алергия?

Никой не може да каже дали ако не е била бременна, точно в този момент е нямало да стане алергична. Просто през бременността организмът става много по-чувствителен и, ако има генетично предразположение, тогава може да се прояви. Медикаментозните алергии по време на бременност могат да се обострят. Тогава една алергия към анелгетици, например, може да протече много по-драматично, защото и ние сме ограничени откъм действие на лекарства, които можем да прилагаме.  

Какъв режим трябва да спазват бременните при различните алергии?

Този режим, който са си спазвали и преди да забременеят.

Ако имат хранителна алергия, просто да не консумират продуктите, които я предизвикват. Общо да не се прекалява с хранителни добавки, с консерванти, оцветители, всичко, което е готово приготвено - колбаси, чипсове, готовите подправки, бульони, за което няма съответен алерген, за да можем да тестуваме, но което влияе по определени механизми и може да даде обриви. Това е за хранителната алергия.

По отношение на алергичната хрема - спасение от домашния прах просто няма, защото не може всичко в дома да е противоакарно. Климатиците също могат да разпрашават, ако не се сменят често филтрите. Що се отнася до плесените, тях ги има в баните, ако има конденз в стаята, също. Колкото по-добра е една дограма, толкова по-вероятно е да се получи конденз. Като превенция, при родители със сенна хрема е добре, ако е възможно да плануват бременността и раждането, така че детето да не се ражда в поленовия сезон, за да не се сблъсква веднага с полените. 

Възможно ли е при неалергична майка с начина си на живот да алергезира детето?

Пушенето може да предизвика една по-чувствителна лигавица, което е предпоставка за развитие на дихателна алергия, освен всичко друго - че се раждат по-малки деца като килограми при пушачките. За храната няма доказателства. Така че всяка храна, която е препоръчителна през бременността, може да се консумира. По отношение на животните - котки и кучета, ако жената е алергична, да се ограничават контактите, но при здрава майка няма проблем.

Това, което трябва да помните е, че няма алергично заболяване, което да е противопоказно за забременяване. 

Интервюто взе: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: