Lifestyle

Ах, тази залъгалка!

Умиротворител,
Утешител

Ах, тази залъгалка!

Умиротворител,

Утешител

Това са част от наименованията на добре познатия ни днес бебeшки биберон залъгалка.

333 години

Вярвате или не, но според историческите сведения той става точно на толкова. А сигурно не можете да си представите, че негов първообраз е царевичният кочан. И колкото и абсурдно да ви се струва, но за онези векове това се е смятало за велико откритие. Негов изобретател, смело можем да я наречем така, е съпругата на един земеделски стопанин.

Всичко се случва през далечната 1680 г. в Англия.  Очевидно изтощена от бебешкото мрънкане или плач, тя се е опитала да намери още едно приложение на кочана - като заместител на днешните биберони-залъгалки и бебешки чесалки за венци. Освен обаче тази си роля той е спомагал и за почивка за възпалените зърна на гърдите на майката.

80 години по-рано, около 1600 г., на други места по света пък много родителите са използвали захарни пръчици - бонбони, като залъгалки за децата.

Естествени материали

Но да проследим какво се случва с еволюцията на този така важен бебешки успокоител.

„Захарни парцали" - така могат да се нарекат бибероните през ХІХ век. Те са били широко разпространени не само в Америка, но и на Стария континент - например в Северна Европа, и на практика също са предшественици на днешните биберони.  „Едно малко парче от старо бельо с една супена лъжица захар в средата, увито на топка..." така един писател през 1873 г. описва залъгалката.

На други места пък са поставяли парче месо или мазнина, а понякога дори са го напоявали с ракия. В Германия в биберон-залъгалката са слагали подсладен хляб или макови семена и също са ги увивали в кърпа. Върху една картина на Дюрер от 1505 г., която се нарича „Мадона", ясно се вижда детето, което държи въпросната залъгалка кърпа в ръката си.

Силата на камъка

През ХVІІ и ХІХ век в Англия за направата на биберон залъгалки са използвали слонова кост, зъб на вълк, низ от прешлени на змия и са ги монтирали на сребърна дръжка, обикновено под формата на зъбни кръгове. Сигурно направихте асоциацията „роден със сребърна лъжица в уста!" - е, този израз е не просто буквален, а и отразяващ действителността по онова време на Острова.  През 1800 г. на родените в богати фамилии деца са давани именно сребърни залъгалки и чесалки. Други скъпи материали, които също са били използвани, са седеф, корал. Смятало се е, че естествените камъни пазят от уроки и предотвратяват заболявания. Например вярвало се, че коралът защитава от всякакви злини. Някои музейни уредници твърдят, че употребата точно на тези материали има езическо вярване - костите на животните например символизират животинска сила и така те помагат на детето по-лесно да се справи с болката от никненето на зъбките. Освен тях са давани и пръчки от сладка папрат, потопена в мед, които също са имали успокояващ ефект.

Все по-близо до съвременната форма

Доста по-късно в употреба навлиза еластичната гума. През ХІХ век тя е била черна на цвят и с много остра миризма. По онова време като определение на залъгалката започва да се използва и думата pacifier, което в буквален превод означава умиротворител или утешител.

 

Бебе Утешител, дизайн 1900г

 

 

В съвременната си форма и вид бибероните навлизат в началото на ХХ век - около 1900 г., когато е патентован и първият дизайн на биберон с дръжка, наречен „утешител/успокоител за бебе". Можете ли да отгатнете къде? Така както и бебешките пелени, а и много други открития - в САЩ. Няколко години по-късно се появяват и реклами - „чесалки за зъби", наричани „Умиротворителят", но бързо са атакувани като нещо заплашително за здравето и най-вече за зъбите на децата.

 

 

 

Реклама от Sears Roebuck & Co catalogue dated 1902. каталог от 1902г.

 

В средата на ХІХ век по-заможните британски семейства започват да  залъгват бебетата с еластични кръгове от каучук, наричани "гъвкави дъвкалки". Универсалната за тогава гумена залъгалка е била по-разпространена сред по-бедните класи и използването й се е свързало с не дотам добра хигиена.

 

Даже в тези ранни години бибероните са имали дизайн, като изборът е бил между черна, кестенява или бяла на цвят залъгалка.

 

Binky - с това име навлизат в масова употреба първата марка биберони, която е позната и до днес в Съединените щати и други страни.

 

 

През годините специалистите никога не са били единодушни по въпраса, доколко залъгалките са здравословни за бебетата. Когато става дума за първообраза да даваш царевичен кочан или пък захар на пеленаче, звучи доста нетрезво в днешно време. От първообраза до днешните залъгалки някои специалисти твърдят, че използването на биберон може да попречи на кърменето, особено ако се въведе през първите 6 седмици от живота на бебето. От друга страна, има твърдения, че употребата на биберон залъгалка се свързва със значително понижаване на риска от синдрома на внезапната детска смърт. Двояко гледат на бибероните ортодонтите и лекарите по дентална медицина. Истина обаче е, че някои бебета наистина се нуждаят от този аксесоар - той удовлетворява сукателния рефлекс на детето и го успокоява.

Автор: Дими Тодоров

 

 

Сподели: