Семейно здраве

8 ВЪПРОСА ЗА ХОДЕНЕТО

Ходенето е едно от най-естествените човешки движения.

8 ВЪПРОСА ЗА ХОДЕНЕТО

Ходенето е едно от най-естествените човешки движения. Лекарите ни съветват да измиванаме по 10 000 крачки на ден, за да сме здрави. Как обаче да увеличим ползата от движението и можем ли да свалим излишните килограми само с ходене? Ето отговорите на най-популярните въпроси за него.

 

1 Работя до късно и нямам време за фитнес. Има ли полза, ако просто ходя всеки ден пеша до офиса?

Специалистите съветват възрастните хора да тренират поне 2-3 часа седмично, за да са здрави. Ако всеки ден ходите по 30 минути пеша, ще изпълните минималните препоръки. При липса на друга възможност със сигурност е по-добре малко движение пред никакво.

 

30 минути ходене изгарят между 150 и 200 ккал в зависимост от наклона на терена и темпото на движение.

 

2 Кога се изгарят повече калории - сутрин или вечер?

По принцип специалистите препоръчват спортуването сутрин. Тогава организмът е най-свеж, стомахът е празен и се зареждате с енергия за деня. Ако нямате друга възможност обаче, ходете вечер след работа. Изгарянето на калории е еднакво независимо от часа на тренировката.

3 Къде е по-добре да ходя - навън или на пътечката във фитнеса?

Ходенето навън има някои предимства пред другото. Когато е студено, тялото изгаря допълнителни калории, за да се затопли. Освен това неравният терен при изкачване и спускане оформя мускулатурата. Това не означава да зарежете фитнеса, дори и да е само на пътеката, защото съвременните уреди могат да ви предложат много вариации на наклон, скорост и т.н.

4 Какво и колко време преди и след тренировка мога да ям?

Ако искате да свалите излишни килограми и да живеете здравословно, хранете се основно с пълнозърнести продукти, протеини и много плодове, зеленчуци и ядки. Последното ви хранене трябва да е поне два часа преди тренировка. Ако ходите по-активно сутрин и не сте закусили, хапнете един плод. По време на ходенето може да пиете малко вода, за да не се надува стомахът и да тежи.

 

5 Нормално ли е да ме болят мускулите след ходене?

Ако не сте свикнали на натоварване, е нормално в началото да имате мускулна треска дори само от ходене. Веднага след като приключите, изпийте една чаша вода със сока на половин лимон, за да се подхранят мускулите ви. Не се отказвайте от движението - просто намалете времето на ходене за ден-два и отново се върнете към обичайната продължителонст.

6 Трябва ли да ходя с тежести за по-голям ефект?

Ходенето с тежести на краката или ръцете не е препоръчително. Ако се натоварите допълнително, най-вероятно ще се изморите по-бързо и съответно ще се откажете по-лесно. Нека ходенето ви доставя удоволствие. Освен това допълнителните тежести забавят темпото ви.

Съвет от Кенгуру: Ходенето е естествено и безобидно движение. Когато обаче то се превръща в спорт и средство за отслабване, трябва да се консултирате с лекар, който следи вашето здравословно състояние.

7 Трябва ли ми загрявка преди ходене?

Да! Отделете минимум 10 минути преди ходенето, за да подготвите мускулите. Достатъчно е да завъртите коленете и глезените по 10 пъти в двете посоки, да клекнете 20 пъти, да скочите 20 пъти и да се наведете напред, назад и на двете страни по 10 пъти. Добре е да направите няколко кръга в поясната област. Също да наклоните трупа с ръка (редувате лява с дясна) над главата със задържане към земята, като се стараете да има лек напън.

8 Задължително ли е да правя упражнения след ходенето?

Разпускането след тренировката е задължително. То спомага за по-бързото възстановяване на мускулите. Можете да повървите 5-10 минути с по-бавно темпо и да направите упражненията от загрявката, като се стремите да задържате позите.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: Илиян Баланов - асистент преподавател

„Физическо възпитание и спорт", МГУ; терапевт-консултант

на националния отбор по шорттрек, тел. 0887 419 804

 

 

Сподели: