Бременност

8 любопитни факти за бременността

Мислите, че знаете всичко за очакването на дете? Проверете, като прочетете нашата колекция от интересни факти.

8 любопитни факти за бременността

1. Продължителността на бременността се измерва от първия ден на последната менструация, а не от първия ден на зачеването. Обикновено то се случва през втората половина от менструалния цикъл.

 

2. Бременните се нуждаят от 300 калории повече на ден. Мит е, че трябва да се яде за двама.

 

Леко и неустоимо 

Айварът е чудесен пример за лека и питателна храна, която ще засити и мама, и бебчо. Зеленчуковата салата, приготвена от червени чушки, е любим гост на всяка трапеза заради наситения си вкус и многобройните варианти за консумиране – върху филийка хляб или като гарнитура например.    

 

3. Ако бременността протича нормално, сексът няма да предизвика преждевременно раждане. Консултирайте се с гинеколог, ако имате опасения за това. Простагландинът, който се съдържа в семенната течност обаче, може да доведе до появата на контракции.

 

На сигурно място

По време на бременността бебето е добре защитено от амниотичния сак и затворената шийка на матката. Докато правите любов, бебето може да усети само щастието на мама посредством отделяните от организма хормони – ендорфини.

 

4. Някои дами имат по-засилен сексуален нагон по време на деветте месеца.

 

5. Докато са в утробата, момчетата могат да получават ерекция, а момичетата произвеждат яйцеклетки.

 

6. Бебетата пишкат в крема на мама. Част от амниотичната течност съставлява всъщност урината на плода, а малък процент – изпражненията, т.нар. мекониум. По време на бременността дробовете на бебето са изпълнени с амниотичната течност.

 

7. Бебетата чуват в корема на бременната. Те дори могат да разпознаят песните, които са слушали по време на развитието си в утробата.

 

8. Умерените физически упражнения обикновено са безопасни през деветте месеца. Те се препоръчват за по-лека бременност, по-бързо раждане и възстановяване след него. 

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: