Бременност

7 причини за Курсовете за бъдещи родители

През последните 4-5 години все по-голяма популярност получават различните структури, които предлагат подготовка на бъдещите родители за раждането и грижите за детето.

7 причини за Курсовете за бъдещи родители

И независимо от вида и съдържанието на курсовете, родителите, посещавали такива училища, имат ред предимства пред тези, които по различни причини са се лишили от удоволствието отново да влязат в час. Да видим с какво помагат курсовете за бъдещи родители.

1. ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ.

По време на бременността у жената непрекъснато възникват множество въпроси. За съжаление лекарите в женската консултация невинаги имат възможност да отделят толкова много внимание на всяка бъдеща майка, че да отговорят на всички тези въпроси. Именно курсовете са мястото, където може да се получи повече информация и най-вече отговори на интересуващите жената въпроси. На занятията се разказва за особеностите на организма по време на бременността, за необходимото лекарско проследяване, за изследванията, режима и диетата на бъдещата майка. Отделя се внимание на емоционалното състояние на жената, на връзката с бебето и на неговото физиологично развитие по време на бременността. С наближаването на раждането въпросите също се ориентират към този важен момент. Освен подробна информация за протичането на раждането, видовете медицински манипулации и средства за обезболяване, родителите получават практически знания и умения за активно участие в процеса. Основно място сред занятията в курсовете заемат темите за грижите и развитието на детето след раждането - къпане, хранене, профилактични прегледи и имунизации, разходки, игри. Това е само част от информацията, която може да се получи в училищата за родители.

2. УВЕРЕНОСТ В СОБСТВЕНИТЕ СИЛИ.

Знанието дава сигурност, сигурността носи спокойствие. Липсата на увереност в собствените сили е един от проблемите, с които бъдещите майки се сблъскват по време на бременността. Непознатата материя предизвиква страх и притеснения. Информацията, която родителите получават на занятията, разсейва притесненията и вдъхва сигурност на "младите" родители. Освен това в голяма част от училищата се провежда специална работа по овладяване и преодоляване на "бременните" страхове, което още повече затвърждава придобитата увереност в собствените сили.

3. ПРАКТИКА.

Както е известно теорията не може без практика. Само с четенето на подходящата литература няма да е достатъчно на бъдещата майка, за да се подготви как да диша и да напъва по време на раждането. Без практика тези знания могат да бъдат забравени точно в най-важния момент. Практическите упражнения помагат информацията да бъде заложена в телесната памет и в точния момент тялото само да подскаже правилните техники на дишане и напъване.

4. ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА.

Раждането изисква от женския организъм голямо физическо напрежение. И никак няма да е излишно да се погрижим за себе си предварително, за да може в сублимния момент тялото да бъде в добра форма. Добрата физическа подготовка е важна и също така, защото тренираните тазови мускули, през които преминава детето по време на раждането, се разтягат много по-бързо и лесно, което позволява на майката да избегне възможността да се наложи поставянето на шевове. Връщането на формата след раждането е много по-лесно, ако тялото е било поддържано и през бременността.

5. НОВИ ПРИЯТЕЛСТВА.

Училищата за родители създават уютна атмосфера, която предразполага бъдещите майки да общуват помежду си, да обсъждат проблемите и грижите си, да си споделят съвети и информация. Общите интереси са предпоставка за зараждането на нови приятелства, които се оказват много дълготрайни.

6. ПОДГОТОВКА ЗА ТАТКОТО.

Въпреки всеобщото мнение, бащите също имат нужда от подготовка. За мъжа ролята на родител също е нова. Съвместното посещение на курсовете помага на бъдещите бащи да осъзнаят настъпващите промени, да се приобщят още по-тясно към процесите на бременността, раждането и да могат да взимат активно участие в грижите и развитието на детето. Получават отговор на множеството въпроси и заедно с половинката си изграждат своя философия за възпитанието на потомството.

7. ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТОКИ И УСЛУГИ.

В училищата за бременни се получава обективна информация за стоките и услугите, от които могат да се възползват бъдещите родители и които ще са им от полза. В това число се включва информация за условията за раждане в различните родилни домове, за козметика и аксесоари за периода на бременността, за всевъзможните стоки за бебето, за практиката на проследяване на бебето от различни медицински центрове и специалисти. Курсовете могат да послужат като компас за ориентиране в безбрежните води на пазара на детски стоки. В училищата родителите имат достъп до мостри и тестери на продукти, което им дава възможност вече на база личен опит да направят своя избор. Освен това, практиката на училищата включва договорки с различни търговски обекти, където посещавалите курсове родители ползват отстъпки при пазаруване. Или пък някои стоки могат да се закупят на преференциални цени направо в училището.

Автор: Десислава Христозова
със съдействието на Център "Съвременни родители"

 

 

Сподели: