Здраве

6 ползи от бебешкия масаж

Преди да развие езиковите си умения, бебето общува чрез докосване. Прегръдка, целувка, милване карат мъничето да се чувства сигурно и му казват, че е обичано.

6 ползи от бебешкия масаж

Продължение на този естествен импулс е масажът, чиито ползи са незаменими и за физическата, и за психическата му кондиция. 

1. Здраве

Масажирането е важно за малкото човече, защото:

  • стимулира кръвообращението;
  • подпомага дишането;
  • подобрява храносмилането;
  • укрепва имунитета;
  • действа благоприятно върху съня;
  • развива двигателната активност и фината моторика.

2. Връзка с мама и татко

Масажът помага за създаването на връзка с родителите още от най-ранна възраст на малчугана – моментите на близост имат огромно значение за взаимното опознаване.

3. Увереност

Чрез масажа се учите да опознавате нуждите на хлапето и да им отговаряте уверено. Това усещане е безценно, особено в първите месеци от родителството.

4. Успокояване

Нежните движения влияят върху централната нервна система, успокоявайки дребосъка. Освен това, масажът повишава нивата на окситоцин, известен като „хормон на любовта“, и у майката, и у бебето. 

Кога и как?

Първият месец след раждането е време за адаптация на бебето към променените условия на живот. Затова е добре да изчакате 3-4 седмици, преди да започнете масажа и гимнастиката. Избирайте време, когато бебето е бодро, поне половин час след хранене, но не и когато детето вече е гладно. Подходящи за масаж са бебешките олиа с естествени съставки. Невенът например ще успокои кожата, а бадемовото масло ще я обогати с витамини.  

5. Релаксация

Масажът допринася за отпускането на мускулатурата, което е необходимо, тъй като в началото детето е със силно изразен мускулен тонус.

6. Облекчаване на стомашен дискомфорт

Масажирането на коремчето на сладура облекчава колики и констипация.

 Автор: Ива Лалова

Консултант: Бистра Лечева, рехабилитатор

 

Сподели: