Бременност

5 типа бременни жени

През живота си всяка жена влиза в няколко роли, така наречените социални роли.

5 типа бременни жени

Повечето от нас много добре познават ролята на „дъщеря", „сестра", „приятелка", „съпруга", „колега" и др. Природата е отредила за нас и една друга роля - тази на бременна, която ни предстои да изпълняваме в продължение на 9 месеца. И всяка от нас я играе по своему. 

Перинаталните психолози нееднократно са предприемали опити да класифицират вариантите на поведение на бъдещите майки, както и тяхното отношение към бременността. Най-популярната класификация е с 5 психологически типа.

1 Депресивен тип

Свикнали сме да мислим за бъдещото попълнение на семейството като събитие, което трябва единствено да ни радва. Но някои майки внезапно хващат вълната на паниката и тъгата. Изведнъж им хрумва, че няма да се справят, няма да могат да износят и родят детето, че ги очакват невъобразими страдания. Или решават, че мъжът им ще започне да се отвращава от промените в тялото им. Всички тези преживявания водят до дълбоко спадане на настроението, плачливост, разстройство на съня и апетита. Тук не става дума за „бременни капризи", а за депресивно състояние.

Препоръка

Ако имате усещането, че бременността разрушава живота ви, колкото може по-скоро се обърнете към психотерапевт.

2 Игнориращ тип

Има особено упорити майки, които не обръщат внимание на очевидния факт, че са бременни и продължават да си дават вид, че нищо не се случва. Те като цяло не са против детето, просто мислите им са заети с други неща - обучение, кариера, ремонт, първото дете, пътешествия. Такива бременни не променят ритъма си на живот до самото раждане, рядко посещават курсове за родители и въобще не говорят за предстоящото раждане. Историите за жени, които са разбрали, че са бременни чак в шестия месец, са именно за тях. Често и към майчинските отговорности се отнасят без ентусиазъм и с охота ги прехвърлят на плещите на детегледачка или баба.

Препоръка

Разбира се, здравата жена съвсем не е задължително да се посвещава на своята бременност, но не трябва и напълно да игнорира детето. Даже в наситения със събития и дела живот може да отделите минутка за „общуване" с мъника.

 3 Еуфоричен тип

Има жени, които са се преборили за своята бременност. И когато най-накрая тя е факт, те буквално летят на крилете на щастието. Убедени са, че очакването на бебето е най-прекрасното време и всяка минута от него прекарват с наслаждение. В бъдещето също гледат с оптимизъм. Бременните от този тип се грижат за себе си и очакват същото от другите. Радват се на всяка проява на новия живот - на всяко помръдване на плода и растящия си корем. Такива майки са склонни да оценяват не много адекватно различните проблеми - или картината им се струва „идеална", или обратното, преувеличават всичко.

Препоръка

Хубаво е, че бременността се е оказала за вас такова значимо събитие, но не забравяйте, че детето не е играчка. Не е толкова важно това, което изпитвате, начинът, по който изглеждате, а да родите здраво дете, което да израсне хармонична личност.

4 Тревожен тип

Нормално е всяка бъдеща майка да се вълнува от промените, които настъпват в нея. Но тревожната бременна се безпокои даже за дреболии. За нея е важно да получи максимално много съвети от своя акушер-гинеколог: как да се храни, с какво да се занимава, какво може и какво не трябва. И при все това тя никога не е уверена в правилността на своите действия. Ако нещо й се иска, тя веднага иска разрешение от своя лекар или пита „съратничките" си във форума. Тук става дума за напълно неоснователните притеснения.

Препоръка

Ако вие по натура сте склонни прекомерно да се тревожите, бременността е период, през който е желателно да усвоите някои ефективни методи за саморегулация, отпускане и медитация.

5 Оптимален тип

Както се подразбира от названието, този тип отношение към бременността се смята от психолозите като най-добро. За тези жени бременността е желана или доста бързо става такава. Към всичко случващо се бъдещата майка се отнася отговорно, но без излишна тревога - обръща внимание на здравето си, но и продължава да води активен начин на живот. Отношенията със съпруга също са напълно хармонични. Изследвания са показали, че бременните от тази категория имат по-малко проблеми със здравето и по-лесно преживяват раждането. Мнението на психолозите е, че всяка бъдеща майка трябва да се стреми към оптималния тип психологическо поведение: спокойният, премерен подход към бременността говори за зрелостта на родителите, за тяхната готовност за в бъдеще да възпитават детето в хармония и взаимопомощ. Но не трябва да се разстройвате, ако вашето отношение към случващото се е по-различно. Опитайте се да поговорите за това със съпруга си, майка си или специалист. И помнете, че всички проблеми, които можете да обсъдите, са решими.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: