Lifestyle

4 мита за съвременния татко

На съвременния татко изобщо не му е лесно - вместо да дава разпореждания за салатата и ракията, той къпе бебето, вместо да гледа телевизия с крака на масата, той сменя пелени и вместо да излезе на седянка с аверите, той приспива мъничето.

4 мита за съвременния татко

На съвременния татко изобщо не му е лесно - вместо да дава разпореждания за салатата и ракията, той къпе бебето, вместо да гледа телевизия с крака на масата, той сменя пелени и вместо да излезе на седянка с аверите, той приспива мъничето. И най-интересното в цялата ситуация е, че всичко това му доставя удоволствие. Дали? Мит ли е това?

МИТ 1 ВСИЧКИ МЪЖЕ МЕЧТАЯТ ЗА СИН

Редовният въпрос в лекарския кабинет по време на ултразвуково изследване е: „Какво искате - син или дъщеря?". Смята се, че таткото задължително мечтае за момче. Неслучайно обаче е измислена приказката „на тати дъщерята". Мъжете имат особено отношение към техните момиченца и връзката се руши много трудно. Днес все повече татковци си мечтаят именно за дъщеря. А колко много се гордеят със своите нежни създания силните мъже?!

МИТ 2 МЪЖЕТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ НОВОРОДЕНИТЕ

Още един мит, който се преплита неуспешно с действителността. В литературата е описана изключително подробно великата връзка между майката и детето и тя безспорно е много важна. Но като че ли малко се говори за контакта на таткото с неговото бебе. Единственото мнение е, че той няма място в грижата за новороденото. А дали това е така и дали точно това мнение не го отблъсква от грижата за мъничето му?

В действителност бебето расте щастливо, когато усеща близостта и на двамата си родители. А мъжът може да се справи с абсолютно всичко - дори и да не е по вашия начин, той пак ще изкъпе и преоблече бебето, ще го нахрани и дори ще си играе с него. Дайте му тази възможност и ще видите какво благо е съвременният татко. Освен това психолозите са установили, че когато на бащата му се даде възможност да участва активно в грижата за бебето, той се превръща в същия нежен родител, какъвто е майката.

МИТ 3 МЪЖЕТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НЕЖНИ

Какво очакваме от мъжа до себе си - да бъде нежен с нас. А какво очакваме, след като се роди бебето - да бъде нежен с него. Силният пол не винаги успява да излее чувствата си пред всички и... в очите на околните изглежда студен. Това си има обяснение - момчетата се възпитават да бъдат твърди, да не плачат, да играят на войници, да се състезават с коли и мотори, да се бият и всичко друго, отдалечено от територията на деликатните чувства. За много мъже думата „нежност" е пряко свързана със „слабост" и затова им се налага да слагат маската на главата на семейството, която е изработена от студен метал.

В действителност съвременните татковци с удоволствие носят децата си на конче, играят с тях на самолетче, плуват и ритат топка. И всичко това се случва без излишни гукания и лигави обръщения. Просто това е мъжката нежност, която е там... има я!

МИТ 4 БАЩИНАТА ОБИЧ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ, ЗА ДА СЕ ПРОЯВИ

От първия ден на бременността си жената се намира в непосредствен емоционален и физически контакт със своето бебе. Тя си говори с него, гали си корема, полюшва се нежно, пее му песнички. Нейните чувства се появяват изведнъж и завинаги. Мъжете според мнението на бъдещите майки започват да се интересуват от децата си едва тогава, когато те са способни да ритат топка. Всъщност нещата не са такива, каквито изглеждат на повърхността. Мъжете изпитват не по-малко силни чувства, свързани с раждането, отглеждането и възпитанието на мъничето. Сред тях естествено изпъкват отговорността и стремежът за обезпечаване на семейството. Това е нормално, тъй като в този период издръжката зависи изцяло от бащата. Гордостта, грижата и желанието да види детето си здраво и щастливо са само част от усещанията и бляновете на мъжа, но невинаги изплуват на повърхността.

Обърнете внимание обаче на моментите, когато половинката ви гали бебето по главичката, докосва го по голите крачета или го люлее нежно на ръце...

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: