Семейно здраве

4 идеи за здравословен и безопасен пикник

Летните месеци са безспорно най-подходящият и приятен период от годината за пикник на открито.

4 идеи за здравословен и безопасен пикник

Летните месеци са безспорно най-подходящият и приятен период от годината за пикник на открито. Събираме цялото семейство, обаждаме се на неколцина приятели, приготвяме кошниците с храна, по едно одеяло, колода карти, топка за игра и потегляме. Логично въпросите, които ни занимават, касаят най-често времето, храната, мястото и възможността за забавления. Ето обаче няколко идеи от нас, които ще ви помогнат да осигурите на семейството и близките си един не само приятен и вкусен, но и здравословен пикник.   

Избягвайте вредните храни

Излетът сред природата е чудесен повод да дадете тласък на всички за един по-здравословен и природосъобразен начин на живот. Лятото е време, когато се стремим да сме във възможно най-добрата си физическа форма, така че забравете за всякакви снаксове, чипсове, закупени от крайпътното заведение бургери или пък сладки лакомства. Заложете на плодовете и зеленчуците. Освен че са вкусни и здравословни, те са много свежи и сочни и поради това действат охлаждащо на организма в силните летни жеги. Ако сте любители на сандвичите, направете ги с пълнозърнест хляб, сирене и резенчета домати например. Избягвайте колбасите които освен че са вредни и калорични, стават изключително опасни при няколкочасов престой на високи температури.  Ако ще печете месо на барбекю, подберете го да не бъде прекалено мазно.  Подгответе си от вкъщи сосовете за овкусяване на месото или салатите, като смесите в бурканчета прясно изцеден лимон със зехтин или няколко лъжици майонеза с нискомаслено мляко и малко горчица.

Внимавайте с алкохола

Разбира се, бирата е една от най-предпочитаните за пикник напитки, но не забравяйте, че комбинацията от алкохол (макар и в ниско съдържание), жега и евентуално шофиране на връщане може да бъде опасна не само за вас, но и за близките ви. За да не се изкушите и да прекалите, просто предвидете по една-две чаши за всеки от възрастните или вземете малки кенчета според броя на присъстващите. В случай че сте привърженици на френския стил и държите на бутилка бяло изстудено вино, нека тя бъде само една или отново - по чаша на всеки. Затова пък водата е важно да бъде в големи количества - запасете се с достатъчно бутилки или най-добре вземете голяма опаковка от няколко литра.  

Следете стриктно за хигиената и температурата на продуктите!

Подгответе всички съдове и храни от вкъщи. Измийте обилно продуктите за директна консумация, увийте всичко в чисти кърпи или найлонови пликове. Задължително използвайте хладилна чанта за храната, особено когато мястото, където отивате, е на повече от час път с кола или пеша. Друг вариант е да поставите храната в купи, на дъното на които сте сложили пликове с лед. На барбекюто печете месото добре, дори и да сте любители на по алангле мезета. За вашата и на близките ви сигурност е по-добре да заложите на продължителната топлинна обработка на този толкова рисков в лятото продукт. След пикника не връщайте останалата храна вкъщи, а я изхвърлете. При високите летни температури бактериите се размножават с главоломна скорост и онова, което само преди час-два е имало толкова прекрасен вид и вкус, бързо може да се превърне в потенциална зараза или отрова. 

Осигурете комфорта и безопасността на малкото дете!

Което означава - мрежа против насекоми върху количката или сгъваемата кошарка, задължително одеялце за завиване по време на следобедната дрямка, чисти шишета и съдове за млякото и храната му (която е най-добре да бъде във фабрично стерилизирано бурканче или под формата на суха смес за приготвяне с вода). Най-добрият вариант, разбира се, е бебето да е на кърма. Тогава освен здравословна храна във възможно най-чистата и екологична опаковка за него си осигурявате за вас незаменимо удобство и спокойствие. И още: слънцезащитна козметика, леки памучни дрешки, широкопола шапка, както и шише с вода, са задължителните неща, които трябва да имате, когато отивате на излет с бебе. При по-големите деца ще трябва да се погрижите и за предварително подготвени игри и забавления, в които е добре да могат да се включат и възрастните. Така ще превърнете семейния пикник в забавно и запомнящо се събитие за всички.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: