Раждане

4, 5, 6... Раждания! Моля?

Раждането за трети път в съвременна България си е истинско геройство.

4, 5, 6... Раждания! Моля?

Все пак на тази стъпка се решават малко, но все повече ентусиазирани родители въпреки кризата, в която е навлязъл целият свят и от която нашата страна не е излизала от десетилетия. Четвъртото раждане представлява химера за 99% от българките, а за пето, мисля, трябва да се издигне паметник на достойната майка героиня. Пето! Шесто! Представяте ли си колко човешка сила се изисква, за да се сбъдне тази мечта?! Д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом" (тел. 0898 40 88 72), ни разказва за всички рискове, които съпътстват четвъртото или следващо раждане.

Най-популярните многоРАЖДАЛИ жени по света...

Виктория Бекъм - майка на 4 деца от 4 раждания

Ванеса Уилямс („Грозната Бети", „Отчаяни съпруги") - майка на 4 деца от 4 раждания

Робин Мур (съпруга на Мел Гибсън) - майка на 7 деца от 6 раждания

...и у нас

Вяра Анкова - майка на 4 деца от 4 раждания

Ирена Милянкова - майка на 4 деца от 4 раждания

Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела (съпруга на Симеон Сакскобургготски) - майка на 5 деца от 5 раждания

Когато говорим за четвърто или следващо естествено раждане, всички знаем, че нещата се случват за пет минути. Вярно ли е това твърдение?

По принцип всяко следващо раждане се осъществява по-бързо и по-лесно, защото тъканите са по-отпуснати, влагалището е по-широко и по-лесно става разкритието. От друга страна, многократните разтягания на коремната мускулатура ги правят по-нееластични. В резултат понякога раждането се забавя, матката е загубила своята гъвкавост, контракциите са по-слаби и по-неефективни - това обикновено се случва след третото раждане.

Съществува проблем и за възстановителния период. След раждането на бебето функцията на контракциите е да свият матката. Когато тя е нееластична, не се свива достатъчно бързо и ефективно и резултатът е по-обилно кървене от обичайното.

При жените, които раждат за четвърти или следващ път, по-често се среща седалищно разположение на бебето. Причината е преразтегната матка и повече свободно място за въртене на детето.

Тъканите възвръщат ли своята еластичност с времето?

За съжаление с времето загубата на еластичност при тъканите е част от процеса на стареене. И то се добавя към последствията от първите няколко раждания.

Може ли четвърто или следващо раждане да бъде причина за секцио само по себе си?

Не. Ако има придружаващи показатели като неправилно застанало бебе, вследствие от преразтегната матка - да, но в противен случай естественото раждане си протича по нормален път.

Нужна ли е специална подготовка от страна на жената, за да планира четвърта или следваща бременност при есетствено раждане?

За естественото раждане няма никакви забрани за ново зачеване.

 Броят на ражданията не е причина да забраниш на една жена да ражда повече.

ЖЕНСТВЕНО ЛИЦЕ ЗА МНОГОДЕТНА МАЙКА

От университета «Сент Андрюс» установили, че жените, които имат меки черти на лицето, имат много деца, за разлика от тези с остри и груби външни белези. Чипо носле, големи очи и плътни устни описват многодетните майки. Зависимостта се обяснява с нивото на хормона естроген, който влияе върху майчинския инстинкт.

(източник: БГНЕС)

Как протича четвърто и следващо секцио?

Разрезът на всяко секцио се прави върху стария белег. Кожата обаче не е проблем. Всяко следващо отваряне при операция, независимо дали е секцио или друг вид хирургична намеса, нанася травма върху тъканите. Те рядко се възстановяват на 100% до изходния си вид. Колкото повече пъти отваряш един корем, толкова повече сраствания стават, тъканите се променят и толкова по-трудно се възстановяват.

Матката се разрязва и зашива по време на секцио. Колкото повече е рязана обаче тя, толкова по-нездрава е. Проблемът е в хода на бременността, когато тя се разтяга, да издържи на напрежението от растящото бебе. Затова при две операции след това не може да се позволи естествено раждане, тъй като при него има контракции, напрежение и напъване, а матката не е в състояние да издържи на налягането при нормалното раждане.

Как жените, които са родили по оперативен път, могат да се подготвят за следващото раждане?

В идеалния вариант е хубаво от едното секцио до следващото зачеване да са минали две пълни години, за да може матката да зарасне максимално добре. Не е нужно жените да правят нещо специално, освен да изчакат поне година и половина, преди да забременеят отново.

Възстановяването при четвърто и следващо секцио е по-трудно заради многократно нараняваната матка. При нормалното раждане единствената разлика с предишните е по-обилното и по-продължително кървене. Освен това влагалището е по-широко и има много по-малко травми от раждането на бебето.

Една жена, която ражда за четвърти или следващ път, е подготвена психически за това, което ще й се случи. Много по-мобилизирана и адекватна е и при нея раждането обикновено протича по-лесно.

Вие бихте ли препоръчали четвърто или следващо раждане?

Ако раждането е нормално и жената има желание, защо не? От медицинска гледна точка, ако бременностите не са твърде близо една до друга, няма проблем. Има жени, които се чувстват прекрасно по време на бременността и ако това е най-хубавият им период, защо да не го повторят, потретят...?

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

Сподели: