Здраве и красота

„Тихият крадец” ОСТЕОПОРОЗАТА

Остеопорозата е състояние или болест, при която костите губят калций, стават по-крехки и по-малко плътни, деформират се и е възможно по-лесно да се счупят.

„Тихият крадец” ОСТЕОПОРОЗАТА

Рехавите кости или остеопорозата е едно от най-разпространените заболявания на костите, особено често се среща при жените в напреднала възраст. Днес от това заболяване страдат около 30 на сто от жените след климактериума, а поне при 26 на сто от жените над 60-годишна възраст костите са станали по-рехави. Това е и причината за гръбначни изкривявания, загуба на тегло, болки. При жените тези симптоми се срещат четири пъти по-често, отколкото при мъжете, но и при мъжете остеопорозата е проблем.

Загубата на калций е незабележим, постепенен, бавен, а затова и коварен процес. Специалистите съветват всяка жена, след навършването на 40 години, да си направи изследвания. Поради своето скрито действие, остеопорозата е изключително коварна и затова съветът на лекарите е всички ние да обръщаме повече внимание на здравето си и да водим здравословен начин на живот.  

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТОВА?

Най-разпространеният мит гласи, че остеопорозата се развива при хора, които получават малко калций с храната си. В действителност обаче може да ядете калций ден и нощ и нищо да не постигнете.

Остеопорозата е три основни вида:

1.Първична остеопороза

  • Постменопаузална - развива се при жени, при които вече е настъпила менопаузата. След менопаузата яйчниците не отделят достатъчно естрогени (женски полови хормони). Това води до намаляване на всмукването на калций в червата. Така се задейства сложна верига от процеси, които увреждат костта и водят до развитие на остеопороза.
  • Сенилна (възрастова)-при възрастните хора (над 70 години) в червата не се всмуква достатъчно витамин Д. Това води до намаляване на всмукването на калций в червата. Така се задейства сложна верига от процеси, които увреждат костта и водят до развитие на остеопороза.

2.Идиопатична остеопороза

  • това е остеопороза, при която причината за развитие не може да се уточни. Може да засегне дори млади хора или такива без рискови фактори.

3.Вторична остеопороза

  • това е остеопороза, която се развива в резултат на друго заболяване, например: бъбречно, болест на Крон, болест на жлезите с вътрешна секреция.

Заседнал начин на живот. Колкото и странно да звучи, това е една от причините за остеопороза. Ако който и да било човек се залежи напълно за една година, след този период скелетът ще е загубил 50% от своята здравина. Движението се явява фактор, определящ здравината на костите. Именно заради недостатъчната физическа натовареност в нашия век признаците на остеопороза се появяват при все по-голям процент от хората. 

Пол и телосложение. Плътността на костите е в тясна взаимовръзка с количеството на определени хормони в организма и по-точно, зависи от нивото на половите хормони. Заради по-голямото количество на тестостерон в организма на мъжа, неговите кости са поначало по-големи и по-здрави от женските. Поради тази причина и мъжете много по-рядко страдат от последствията на остеопорозата. Телосложението на човека до голяма степен зависи от хормоналния фон и нивото на обмен на веществата. Високите и слаби „тънкокости" хора са в по-голяма степен предразположени към остеопороза, за разлика от тези с  по-плътно телосложение и нисък ръст.

Климакс. С настъпването на климакса съществено се понижава нивото на половите хормони в организма, вследствие на което остеопорозата започва бързо да прогресира. След настъпването на менопаузата, например, при около половината жени протича загуба на 1-2% костна маса на година. По този начин влияе на плътността на костите и „изкуственият климакс", предизвикан от операция на яйчниците или при  двустранното им премахване.

Недостиг на витамин D. Витамин D се синтезира в организма на човека самостоятелно, под влиянието на слънчевата светлина или постъпва непосредствено от продукти, като риба, мас, масло, яйца, дроб и мляко. Витамин D участва в процеса на регулиране на абсорбиране на калция в стомаха и в механизма на образуване на костна тъкан. Съответно недостигът на слънчева светлина или липсата на горепосочените продукти увеличават риска от развитие на остеопороза.

Алкохол и цигари. Проведените през последните години изследвания еднозначно показват снижение на костната маса при алкохолици, сравнено с трезвеници, и то в равна степен както за жени, така и за мъже. За разлика от алкохола, пушенето в голяма степен влияе на жените - пушачките имат по-ниска концентрация на полови хормони в кръвта и навлизат по-рано в менопауза. Всичко това води до по-бързо разреждане на костите.

Употреба на кафе. Кофеинът директно уврежда скелета и спомага за активното извличане на калция от костите. При изпиване на 2-3 чашки кафе на ден рискът от счупване на бедрената кост се повишава с 50 на сто.

Продължителна употреба на медикаменти. Кортизоновите препарати, антиепилептичните средства, противосъсирващите средства, хормоните на щитовидната жлеза, антиацидните препарати и много др. намаляват всмукването на калция в храната от страна на червата.

Хронични болести. Списъкът със заболяванията, спомагащи развитието на остоепороза, е доста дълъг. Най-често тя се развива при наличието на захарен диабет, заболявания на щитовидната и околощитовидната жлеза, хронични бъбречна или чернодробна недостатъчност и синдром на нарушено абсорбиране в стомаха. 

Ако трябва да обобщим казаното до тук, можем да изведем „идеалния" портрет на кандидата за развитие на болестта: Висока, слаба жена на възраст над 50 години, водеща заседнал начин на живот, пие и пуши по две кутии цигари на закуска. Това, разбира се, в кръга на шегата.     

СИМПТОМИ НА БОЛЕСТТА

След като разяснихме причините за развитието на остеопороза, е нужно да обясним и формите на проява. Протичането на заболяването се характеризира с много малки проявления, почти пълно отсъствие на оплаквания и най-често се проявява само при наличието на фрактура. Именно поради тази нейна специфика специалистите я наричат „тихата епидемия на ХХ век".

Разбира се, и при остеопорозата има болки в гърба, но това са нюансни болки от умора, предизвикани единствено от дълго стоене (над 30 мин.) в една и съща статична поза - прав или седнал. Към другите косвени признаци на заболяването се отнасят старческото прегърбване, нощни спазми в краката, повишена умора, парадонтоза, чупливост на ноктите и преждевременно побеляване. И въпреки наличието на тези симптоми не може да се постави стопроцентова диагноза, необходими са изследвания. 

ИЗСЛЕДВАНИЯ

Първото, което трябва да направи лекарят при съмнения за остеопороза, е да назначи рентген на гръбнака. Положителното на този метод е, че е изключително достъпен - рентгенът може да се направи във всяка поликлиника, минусът обаче е, че чрез това изследване остеопорозата се забелязва едва когато има 20-30% костна загуба. Освен това методът е достатъчно субективен, разчитането на снимката до голяма степен зависи от квалификацията на лекаря.

Обективен резултат може да се получи при изследване със специален апарат, който измерва плътността на костите - денситометър: те са два типа -ултразвукови и рентгенови. При ултразвуковите точността е по-малка, но позволява да се обхване по-голяма група от хора, защото са преносими и стойността на изследването е по-ниска. Има разработени тестове, които позволяват да се определят групите в риск и тези, които попаднат в тях е препоръчително да направят рентгеновия тип изследване, облъчването е минимално, но точността е голяма. След установяване на заболяването се правят кръвни изследвания и след като се определи типът на остеопорозата се назначава подходящото лечение.

ЛЕЧЕНИЕ

Методите за борба с остеопорозата могат условно да се разделят на 2 групи, напълно съвместими и допълващи се една друга: медикаменти и здравословен начин на живот. Под това се разбира разумна физическа натовареност, здравословно излагане на слънце и масажи.

Например при чести упражнения - гимнастика, 3-4 пъти седмично по 30-40 минути, още през първите месеци ще достигнете увеличение на костната маса до 3-5%. Разбира се, комплексът от упражнения трябва да бъде подбран от специалист, който е отчел особеностите на организма ви.

Масажите усилват упражненията по гимнастика, като подобряват кръвообращението и оросяването на мускулите на гърба. Най-подходящи са ръчният и вакумният масаж. Трябва да спазвате предписанията и масажите да са изключително внимателни, за да се избегнат травми на костите.

Умереното излагане на слънце дава на организма ви възможност по-активно да синтезира витамин D и по този начин нараства костната маса. Трябва да помните, че слънчевото облъчване не е полезно за всички, особено в по-напреднала възраст. Предварително се консултирайте с дерматолог,  за да установи наличието на опасни образования на кожата.

През последните години лекарствената терапия за остеопороза е достигнала достатъчно високо ниво. Изборът на препарати е богат. Разработката на нови лекарства за борба с болестта продължава и на фармацефтичния пазар постоянно излизат нови препарати, но все пак нищо не може да замести здравословния и активен начин на живот, правилното хранене и спорта.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Мишо Филипов,
ортопед-травматолог

 

Сподели: