Новини

„Майчин дом“ с кампания за безплатни прегледи

Консултациите ще се извършват от изпълнителния директор на болницата проф. д-р Иван Костов, дмн в периода 28 март-7 април.

СБАЛАГ „Майчин дом“ започва кампания за безплатни прегледи за инконтиненция, старчески изменения на влагалището и вулвата, атрофия в областта на репродуктивните органи.

За записване
Часовете за прегледите са от 12:30 до 13:30 ч., а записвания се правят всеки работен ден от 13:00 до 15:00 ч. на телефон 02/9172-233.
Всяка дама, която проявява симптомите, описани по-долу, ще може да се прегледа, след предварително записване на час с обаждане на телефон 02/9172-233 в часовете от 14:00 до 15:30 часа.

Неволното изпускане на урина се нарича стрес инконтиненция и се причинява най-често от повишено налягане в корема. То може да се прояви при рутинни ежедневни дейности, включително спортуване, вдигане на предмети, дори кихане. Причините за стрес инконтиненцията могат да бъдат различни. Незадържането на урина може да се дължи на възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата. При жените оплаквания могат да се появят в резултат на смъкване на пикочния мехур и матката. Това се случва най-често след раждане по естествен път. Друга причина, която би отключила това състояние, е менопаузата.

Над 100 милиона
Стрес инконтиненцията е широко разпространен проблем, който се среща при жени от различни възрасти, но за който не се говори поради чувство за неудобство и срам. По данни на Световната здравна организация хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина, са над 100 милиона. При родилите по естествен път жени 15 на сто след време имат проблеми със задържане на урината.

Вагиналната атрофия, наричана още атрофичен вагинит, е закономерно явление в процеса на стареене, което се среща при много жени. В резултат на пониженото ниво на естроген се намалява кръвоснабдяването на влагалищните стени, те изтъняват и губят своята еластичност. Лигавицата на влагалището губи своята естествена лубрикация, това води до чувство на сухота, зачервяване, възпаление, дискомфорт и чести цистотоподобни явления.

Поради атрофия, нерядко може да се появява кръвенисто зацапване, което да доведе до тревога у пациента и ненужни кюретажи. До 50% от жените в менопауза страдат от атрофичен вагинит, но едва ¼ от тях търсят лекарска помощ.

Вагиналната атрофия се причинява от липса на естроген, следователно засяга основно жени в менопауза, но също така и по-млади жени с онкогинекологични заболявания подложили се на лъчетерапия в малкия таз или рак на млечната жлеза, или приемали препарати подтискащи яйчниковата функция (като например Zoladex).

 

Сподели: