Нашият дом

„Дом за нашите деца”

Младото семейство трябва да живее отделно. Да има собствен дом, местенце, където да гради своите ценности, устои и любов. Да се купи нов апартамент! Какъв да е той, обаче, колко да е голям, в кой квартал, на кой етаж и още много въпроси стоят пред младите

„Дом за нашите деца”

Младото семейство трябва да живее отделно. Да има собствен дом, местенце, където да гради своите ценности, устои и любов. Да се купи нов апартамент! Какъв да е той, обаче, колко да е голям, в кой квартал, на кой етаж и още много въпроси стоят пред младите преди да се сдобият с бленувания дом.

На всеки му се иска при покупката на жилище да се застрахова от различните, не много приятни изненади, да избегне излишните загуби, като време и пари. Познаването на основните принципи ще оптимизира процеса по намиране на нужния апартамент. Една от най-важните стъпки е определянето на нуждите ви към бъдещия дом, определянето на приоритетите.  

РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Този фактор силно влияе на стойността на апартамента. При избора на местоположението на бъдещия ви дом е най-добре да се ориентирате според рейтинга на района. Всеки район се отличава по социално обкръжение и инфраструктура. Освен това дори и вътре в един район цените на апартаментите могат сериозно да се различават. На избора ви може да повлияе екологичната ситуация в квартала, мястото на работата ви, обичайният ви начин на живот. Често се взимат под внимание такива фактори като наличието в близост на детска градина, училище, транспортна мрежа, местожителството на роднините. Препоръчваме ви да направите списък с кварталите, които ви харесват и да ги подредите според предимствата им за вас. 

РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Избирайки бъдещото си жилище, задължително трябва да определите какъв размер - квадратура е оптимален за вас, хубаво е също да си поставите и максимални и минимални размери на площта. В зависимост от ситуацията можете да имате претенции и към броя на помещенията, обща баня с тоалетна или отделни, две или три стаи. Не забравяйте, че при една и съща обща квадратура на апартаментите може да получите различно разположение на стаите. Затова винаги обръщайте внимание на конфигурацията на жилището, прозорците, носещите стени (особено ако искате да правите промени).      

НАСТАНЯВАНЕ, РЕМОНТ...

Настаняването, ремонтирането и реконструкциите са от факторите, които влияят на избора за жилище, в процес на строеж или готово. Може да се спрете на апартамент, който вече е готов и да се нанесете веднага или да търсите такъв, който още се строи. Това зависи изцяло от вас, колко можете да изчакате, за да заживеете в новия дом, дали искате да участвате в процеса на строене и да организирате пространството по ваш вкус.

НОВО ИЛИ СТАРО?

Няма как да не се обърне специално внимание и на въпроса какво строителство да изберем - ново или старо. Пазарът на новото и старото строителство е различен. Ако за вас не стои на преден план бързото пренасяне и можете да отделите повече от година на това, то може да вложите парите си в строящо се жилище. Тук сложността идва в проблема да се оценят техническите характеристики на бъдещата сграда. Положителното обаче е, че наблюдавате процеса на строене и имате възможност да променяте (доколкото е възможно) проекта за апартамента - разпределение на стаите, стени, настилки. Накрая вашето жилище може да се различава много от това, което е представено в плановете и чертежите. Обработването и изготвянето на документите е един от най-сложните моменти в процеса на покупка. Затова винаги се препоръчва да се допитвате до специалист, за да вложите парите си в мечтаното жилище.  

За разлика от новопостроения блок, процесът на търсене на готовия дом може да отнеме много повече време и да се окаже много по-трудоемко. За да намерите подходящия апартамент, трябва ежедневно да преглеждате пресата и специализираните сайтове за недвижими имоти. За съжаление добрите предложения на пазара не се задържат дълго, затова е нужна подготовка и бърза реакция. Трябва да умеете да намирате нови и интересни варианти. За щастие в тези моменти винаги можете да се обърнете към брокер. 

След откриването на апартамента с главно „А" предстоят преговори със собствениците, договаряне за стойността, оформянето на договора за покупко-продажба. Когато купувате „старо" жилище, трябва да знаете, че то си има история и минало. Подсигурете се с компетентна юридическа проверка, за да сте сигурни, че документите са изрядни.  

Източните райони са предпочитани, заради по-лесната комуникация на живущите с населените райони извън София. По-голямата част от населението е на Изток от София и идвайки да живеят в столицата, предпочитат източни и южни райони. За да се предвижат по-бързо по родните си места. Така те избягват пресичането на цяла София.

Южните райони са предпочитани заради това, че там се засели по-богатата част от населението на София и заради пряката връзка с центъра, посредством двата големи булеварда - булевард България и булевард Черни връх. Фактор в избора е и близостта с планината - панорама към София.

Хора, които искат да инвестират в недвижим имот, така също и младите семейства предимно търсят двустайни жилища, тъй като те са по-бързо ликвидни за отдаване под наем от една страна, а и достатъчни за живеене на едно средностатистическо семейство. Тристайните апартаменти са с по-висока цена, но пък в дългосрочен план са по-добрата инвестиция. Едностайните са малки за едно бъдещо семейство с деца, но затова пък се търсят от възрастни или самостоятелни млади хора.

Най -високите цени са във Варна, а след това София.

Когато купуваме жилище, трябва да обърнем най-голямо внимание на правната страна на сделката. Препоръчително е да се посъветваме с юрист. Представените ни документи за собственост трябва да са актуални. Съгласие за продажба трябва да има от всички собственици на имота, ако той е съсобствен. Трябва да са платени дължимите данъци на жилището и режийните разходи към месеца на сделката.

Второто, на което трябва да обърнем внимание, е местоположението на имота. В това влизат лесният достъп: какъв е транспортът, етажът и изложението (за по-високите етажи е желателно сградата да е с асансьор). За предпочитане е сервизните помещения да гледат на север. Видът на строителството може да е тухла, панел или ЕПК. Годината на строителство е от много голямо значение, особено за имоти, закупувани с кредит.

Важен фактор в новите сгради са чистата площ и идеалните части, разпределени към жилището. Те трябва да са в размер между 12-15 кв.м. За панелните и по-старите жилища е хубаво да имаме саниране - изолация, подмяна на щрангове и кабелна инсталация. Всички тези фактори формират цената на имота.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Станимиров, брокер Имоти БГ ООД

 

 

Сподели: