Родителска практика

Висяща саксия

Цветята, които купуваме от магазина или пазара, най-често са засадени в евтини и не особено красиви тънки пластмасови саксии. Вместо само да ги използваме за разсад или просто да ги изхвърлим, с малко въображение можем да ги превърнем в чудесни висящи сак

Висяща саксия

Цветята, които купуваме от магазина или пазара, най-често са засадени в евтини и не особено красиви тънки пластмасови саксии. Вместо само да ги използваме за разсад или просто да ги изхвърлим, с малко въображение можем да ги превърнем в чудесни висящи саксии в стил „макраме", при това без особени разходи.

Необходими материали

1. Обикновена пластмасова саксия в желан от вас размер, с подходяща чинийка за събиране на водата

2. Конопено въже (има го в повечето железарии)

3. Универсално лепило или монтажен кит

4. Тънка дървена дъсчица за намазване на лепило - може и четка, но ще трябва да я прежалите, защото лепилото засъхва и не се чисти

5. Украса от семена, мидички или сухи цветя.

Последователност на работата

1. Отрежете парче въже с желаната от вас дължина, на което да виси саксията. Предвидете 20-30 см. повече, защото в горната част ще има възел, а долната ще се залепи за саксията.

2. Разсучете двата края на парчето въже, за да осигурите повече повърхност за залепването.

3. Намажете дъното на чинийката за саксията с лепило и внимателно залепете двата края (разсуканите) на въжето. Притиснете леко с летвата и изчакайте добре да изсъхне. Завържете възел в горната част, за да се получи примка за окачване.

4. Разсучете края на останалото въже, намажете лепило върху вече залепеното за чинийката въже и започнете да го намотавате на спирала, докато покриете чинийката до ръба.

5. Вземете саксията и внимателно я намажете цялата с лепило. Внимавайте да не се залепите!

6. Поставете я с отвора надолу върху работната повърхност, сложете върху нея чинийката с намотано въже като прилепите „дръжката" към двете срещуположни страни на саксията. След това просто намотавайте въжето, докато стигнете ръба на саксията.

7. Прекарайте свободния край на въжето през една от дръжките, за да се закрепи и го разсучете, за да стане пискюл.

8. Украсете по желание с подръчни материали - тук изборът е почти неограничен - семена, раковини, мъниста, сухи цветя...

Забележки

1. Изчаквайте лепилото да изсъхне добре след всеки етап от работата.

2. Работете на отворен прозорец (добре проветрено работно място) - универсалните лепила имат силна миризма и са отровни!

3. Можете директно да посадите цвете/растение в саксията или да сложите в нея друга, по-малка саксия.

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: