Здраве

Зрението на бебето

Какво вижда новороденото?
Как се променя зрението на бебето през първата годинка?

Зрението на бебето

Новороденото

Какво вижда?

Бебето се старае да проследи с поглед минаващата покрай него майка или движеща се дрънкалка. Така ще бъде през първите 10-14 дни.

Детето може да разграничи светло и сумрак. Освен това новороденото започва лека-полека да изучава лицата на роднините.

Защо не вижда добре?

До появата на новородените на бял свят те не са имали необходимост да виждат. В корема на мама е било доста тъмно и тясно, така че до момента на раждането зрителният апарат на детето е развит по-слабо в сравнение с останалите сетивни органи. Това изоставане се наваксва с времето.

Как да проверим зрението на бебето?

Включете лампата в стаята и ще видите, че зениците му се свиват, а като приглушите светлината, ще видите, че те се разширяват.

1-ви месец

Мъникът задържа погледа си върху лицето на мама или върху играчката на леглото и уверено следи ярките предмети.

2-ри месец

Бебето следи с поглед и глава движещи се предмети. То фокусира на разстояние, не по-близо от 60 см. Мъничето разглежда лицето на мама. Мъникът разбира, че светът е цветен. Въпреки че още не различава цветовете, той вече започва да показва своите предпочитания - оказва се, че му харесват повече червените играчки или пък жълтите...

3-ти месец

Ако нещо го заинтересува, не само ще погледне към него, но ще си завърти и главичката. От положение по корем с интерес наблюдава движенията на мама.

4-ти месец

Започва да разпознава баба, дядо, батко, кака, детегледачката... Реагира на лицата на близките си мигновено. Интересува го всичко, което се движи и е цветно: гълъби, кучета, коли, листа, слънчеви зайчета. Бебето не само вижда играчката, но и се опитва да я хване, защото вече може да прецени какво е разстоянието до нея.

5-и месец

Бебето различава близките от непознатите хора. Може да мести поглед от едно интересно нещо на друго. Ако скриете под завивката играчката му, то ще я търси с поглед и ще я познае дори само по подаващото се крайче. Вглежда се в образа си в огледало.

6-и месец

Детето усвоява езика на жестовете. Ако го повикате, без да ви вижда, ще започне да върти глава и да ви търси с поглед. Радва се на приятен човек.

7-и месец

Картината на света става обемна - бебчето вече може да определи на око размера на играчката. Прави разлика между геометрични фигури - топка, кубче и пирамидка.

8-и месец

Проявява интерес при вида на нещо ново. Усмихва се на отражението си в огледалото. Особен интерес предизвикват дребните предмети и сложните неща: механичните играчки, чекмеджетата, циповете.

9-и месец

Мъникът вече забелязва в какво настроение е мама, с кого разговаря баба и какво носи татко. С интерес следи нещата, които се движат - например гонещи се кучета в парка.

10-и месец

Детето може да фокусира погледа си върху далечни и близки предмети - от птичките на перваза до собствените си пръстчета.

11-и месец

Когато сте на гости, мъничето не плаче, изплашено от непознатата обстановка, а с любопитство разглежда всичко наоколо. Когато се приберете вкъщи, бебокът се радва изключително много на познатата обстановка. Детето все още не може с поглед да определи дали предметът пред него е мек, твърд или течен - затова може да се опита да хване струята вода от чешмата например.

12-и месец

Детето става истински следотърсач. Вече вижда много добре и дребните предмети и даже може да намери загубено копче.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Христина Шкодрова - педиатър, детски кардиолог, лектор по първа долекарска помощ към БЧК за деца

 

 

Сподели: