Lifestyle

Знаците, по които да разпозная КАКВО ИСКА МОЕТО БЕБЕ?

Едно от големите предизвикателства, които срещат родителите, особено с първото си дете, е това да разберат какво всъщност иска това малко, беззащитно същество, което се мръщи, издава звуци, мрънка, плаче и т. н.

Знаците, по които да разпозная КАКВО ИСКА МОЕТО БЕБЕ?

Едно от големите предизвикателства, които срещат родителите, особено с първото си дете, е това да разберат какво всъщност иска това малко, беззащитно същество, което се мръщи, издава звуци, мрънка, плаче и т. н. Какви са сигналите, които ни дава, когато е гладно, когато е мокро?

Общуването с новороденото, бебето и малкото дете се основава в много голяма степен на невербалната комуникация, на която ние, възрастните, сме позабравили да обръщаме внимание. За голямо наше съжаление бебетата не идват с дисплей, на който да се изписва какво означава това сумтене, мрънкане или плач. Затова единственият начин да научим този урок е по метода на пробата и грешката.

Но все пак има и някои знаци, които биха ни помогнали да опознаем по-бързо и по-ефективно нашето бебе.

Гладен съм!

Бебето ни дава сигнали, че е гладно дълго преди да започне да плаче. То отваря широко уста като малко птиче, върти си главата наляво-надясно, лапа, дъвче и смуче юмруците си понякога доста шумно, прави сукателни движения, смуче ви по врата, ризата или всичко, което се доближи до устата му. Ако не обърнете внимание на тези знаци, бебето започва да плаче - плачът е късен сигнал за глада на бебето. Игнорирането на тези сигнали и оставянето на бебето да плаче могат да доведат до проблеми с храненето. Когато бебето вече е много гладно и изнервено, слагането на гърда е много по-трудно, а ако е изтощено от плача, може да посуче малко и да заспи, без да се е нахранило.

Изморен съм! Спи ми се!

Вместо да чакате, докато бебето премине момента на сънливост, по-добре е да започнете приспиването още при появата на първите знаци. Обикновено бебето става по-тихо, губи интерес към хората и играчките, прави резки движения или пък стои неподвижно, прозява се, мига повече от обикновено, рита с крачета развълнувано, извива си гърба или си търка лицето, очите и/или ушите, мрънка, напрегнато е. Ако пропуснете този отрязък от време, в който бебето ви е показало признаци на заспиване, много вероятно е то да стане превъзбудено и нервно, да започне да плаче неутешимо и да ви е изключително трудно да го успокоите и приспите.

Студено ми е! Топло ми е!

Когато на бебето му е студено, ръцете му придобиват лек лилавеещ оттенък, долната му устна трепери, лицето губи цвета си. Температурата на ръцете и краката не е показателна, те може да са топли или студени, но ако искаме да разберем дали наистина на бебето му е студено или топло, е добре да проверим вратлето под блузата, ръчичката под блузата (между китката и лакътя) или крачето над глезена.

Акам!

Бебето спира да суче, може да се мръщи, да издава сумтящи звуци, да прави извиващи движения.

Тези сигнали са ориентир в поведението на бебето, но всяко дете си изработва своя система за невербална комуникация. Постепенно знаците стават по-отчетливи, плачът придобива нюанси. Когато майката се стреми винаги да отговаря на сигналите на бебето, тя много по-лесно и бързо свиква с тях и започва да ги разпознава почти безпогрешно.

 

Автор: Надежда Ножарова
Център „Съвременни родители"

 

 

Сподели: