Тя и Той

Заврян зет – жив дявол! Записки из календара на живота

За 2010-а ви подаряват единайсет стенни календара... И това - при положение, че вече „владеете"... четири стени. Защо само четири ли? Вие сте новодомци. У мама. Вашата майка. Е, както се вика в такива случаи: ТУРИ МУ КАЛЕНДАР!...

Заврян зет – жив дявол! Записки из календара на живота

За 2010-а ви подаряват единайсет стенни календара... И това - при положение, че вече „владеете"... четири стени. Защо само четири ли? Вие сте новодомци. У мама. Вашата майка. Е, както се вика в такива случаи: ТУРИ МУ КАЛЕНДАР!...

ЧЕСТИТО НА НОВОДОМЦИТЕ!

По всичко личи, календарната ви година няма да е скучна - и в празник, и в делник. Особено наситена емоционално ще е тя за вашия благоверен съпруг. И какво по-вълнуващо от това, сутрин да се събуди от ритмично, ободряващо сетивата чукане по вратата на спалнята? Или ставайки, първото лице, което среща след вашето, да е на майка ви? В мъдрите й черти се чете непримиримост и обещание за мазна, висококалорийна закуска - бухтички. Погледът е строг, но справедлив. Жанрът е безмилостен: Заврян зет.

Тук няма да се спираме върху социално-битовите причини, довели ви до тъкмо тези четири стени и единайсетте ви стенни календара за 2010-а. Само ще изследваме - с усмивка, чудния свят на завряния зет.

За какво мечтае той, какви са тревогите му? На какво се надява? Как заспива и от какво/ кого се буди?

Всички знаем вица за това къде му е мястото на завряния зет - между прозореца и фикуса. Но истината е, че мъжът под чехъл никога не може да си намери място:

 Дълго женен бях, чак сега разбрах
Зле е в къщата, щом живееш с тъщата.
Уж съм сладък зет сладък като мед,
Но над мене тя все виси като тесла.*

Заврените зетьове най-общо се делят на такива, които не търпят насилието върху личността и такива, които в крайна сметка се примиряват със съдбата си и остават да живеят с нейните родители. Психологическата характеристика на вторите се отличава с кротост, смиреност или направо чист непукизъм. Първите - непримиримите, са готови да се борят за правата си. В общественото поприще, със своя силен характер, борбеност и упоритост, те биха се издигнали високо в социалната йерархия:

Не искам да съм зет заврян
Не искам да живея сам
И май ще трябва срам не срам,
от утре да я карам сам.

Сам? Чак пък... Да видим: кое би преобърнало дотам сърцето на завряния зет, че да избере самотата.

ЕДИН ДЕН ИЗ КАЛЕНДАРА НА ЗАВРЯНИЯ ЗЕТ

Дрънва... тиганът, не будилникът. Започва Курсът по готварство в кухнята...

Зетът скача, устремява се към банята. На вратата се сблъсква с... въздушното пространство в коридора. А там се носят такива миризми на пържено, че

„във въздуха брадва да закачиш". Вратата на банята заяжда... или просто някой е „преварил" зетя. Все пак, не той господарува в тоя дом, я! Добре е да се помни!

След приключението с личната хигиена мъжът е вече в кулинарния резерват: прави си запарка с 2 щипки нескафе в кухнята (нещо все пак трябва да отмие мазнотията от закуската в изтеразния стомах). Тъщата е бодра. С чувство на преизпълнен дълг към „децата" се разполага на фотьойла и пуска телевизора - сутрешната доза сериал. Стените - и стенните ви календари, се разтрисат от нейния специфичен, стъпаловиден смях. И... трудовият ден може да започне! С редовото закъснение, разбира се. Защото какво е денят, ако не върнеш зетя си от вратата и така - до три пъти.

От закуската ли, или от офиса - стомахът на завряния зет бълва киселини чак до обяд. В България едни ходят на работа, други работят. Независимо към коя група спада завряният зет, в първите часове на вечерта работата му става тежка: зоват го домашните чехли. Малко преди седем мисията „паркиране пред блока" е изпълнена изключително незадоволително. На вратата чакат торби боклук за изхвърляне. Котката на тъщата пак й е избягала и е на върха на борчето - мяука като по средата на „2012".

След тази и още няколко спасителни операции, зетят се надява на своя дял под слънцето (или пред телевизора): Вечерните новини. Уви, има несъвпадение на интересите. То застрашава да прерасне в конфликт на интереси, ако не се намеси дъщерята на тъщата. Благоверната изтегля тялото на мъжа си към кухнята. По случайност тя е празна и обещава спокойна вечеря за двама. Само за двама?! Общественото мнение в дома е взривено. Вечерното шоу, барабар със сериала, са изоставени и сега цялото внимание на тъщата е към младите. Масата е сервирана за двама: очевидно са загърбени добрите обноски и уважението, дължими на възрастните в тази къща. „Ти му даваш покрив, то те гони от масата ти!". След миговете на нечувано, безотговорно щастие, масата вече е подредена за трима. В такива моменти една част от мозъка на завряния зет неотлъчно се развежда с  наличната съпруга. Но - поради едно метафизично чувство за дълг към семейството, той ще продължи да бъде мъж... и зет заврян.

00:00 ч. Отруденият ден завършва.

Ако обърнеш внимание, драги читателю, в живота на завряния зет в разказа отсъства сексът. Но този отруден, навикан и безсловесен персонаж има едно достойнство. И то също е свързано с определителното „заврян". Защото, щом „мама" заспи и жената тихо зашепти... Останалото знаеш ти.

ГЕННО МОДИФИЦИРАНАТА ТЪЩА

Аз съм търпелив, ала все съм крив.
Нямам вече сън и ме дърпа 'се навън.
Срещу този звяр, тъстът знае цяр -
ходи чак до здрач -  я на риба, я на мач.

Голям шум се вдигна напоследък: генно модифицирани храни, генно модифицирани продукти, опасност за глобалното население... Ей! Толкова енергия, впрегната върху царевичáка, слънчогледа и прочее култури. Вместо да се хванат за ръце мъжете учени и да измайсторят генно модифицирана тъща. Че то, населението на заврените зетьове, да не е малобройно, бре! И то душа носи - душа камбана!

И ето, точно тук, на тези гланцирани и авторитетни страници, публикуваме предложение към научния авангард на второто десетилетие от второто ни хилядолетие:

ПРОЕКТ  за ГЕННО МОДИФИЦИРАНА ТЪЩА:

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Всеки съпруг, който живее на територията на жена си или нейните родители, се нарича „ЗАВРЯН ЗЕТ". Този природен феномен съществува откакто свят светува. Тук няма място за спора кой е пръв: завряният зет или тъщата. Очевидно, че мястото на зетя е винаги на опашката (или между прозореца и фикуса), а първенството (или фотьойлът) е за тъщата. Развитието на новите и авангардни технологии обаче, както никога досега, дава възможност за облагородяване на биологичния вид Тъща, за добруване на безчисленото население от заврени зетьове.

Ето конкретно какво би представлявал генно модифицираният продукт:
ТЪЩА - ТЕЛЕВИЗОР БЕЗ ОБРАЗ И ГОВОР

1. Нарича зет си "синко".

2. Не му възразява гласно или наум.

3. Не настоява децата да бъдат кръщавани на нея.

4. Не твърди, че дъщеря й не е случила с брака, а зетят направо оцелил джакпота.

5. Не става с петлите, за да вилнее из къщата; мирува и мълчи като риба.

6. Обича като собствен син зет си - винаги и до смърт.

"Почитайте си тъщите, за да са ви мирни къщите".

Питате се има ли в България мъже, които да приемат с радост службата към жената? Има, но само в рамките на Клуба на заврените зетьове. У нас той е с вече 30-годишна история. В шуменското с. Велино се намира едно от най-старите дружества на заврените зетьове. Традицията спазват и мъжете във великотърновското с. Самоводене. Придружавани от тъщи и съпруги, зетьовете устройват карнавално шествие по улиците на селото.

За да стане член, зетят трябва да признае господството на жената вкъщи, да приеме ново име и да положи клетва: „Да работя като вол и да мълча като риба. Заклех се." Тържественият момент е тъй сюблимен, че ако имаха мустаци, благоверните съпруги биха ги засукали. Но те само се смеят и съветват младите жени: „Женилото е блаженство, но само ако знаеш как да си вземеш заврян зет!".

 ВИЦ НА БРОЯ: Тъща купува дистанционно на заврян зет.

А на финала питаме:

МОЖЕ ЛИ ЗАВРЯН ЗЕТ ДА СТАНЕ 100 КИЛА?

- Може, ако е бил 150!

А МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА СЕ СПОГОДИ С ТЪЩА СИ (ако не му се намира генно-модифицирана такава)?

- Може, ако спазва заветите на хитроумните заврени зетьове. За да бъде търпимо положението му, той трябва да ИЗГЛЕЖДА, че:
1. ...обича родителите на благоверната си повече от своите собствени
2. ...е на едно мнение с тях по всички въпроси

3. ...цени високо всичките им съвети и ги изпълнява точно

4. ...боготвори богатите природни дарби и кулинарните способности на тъща си

5. ...никога не се скъпи за подаръци и виночерпене
6. ...твърди с радост, че децата са надарени изцяло с добродетелите на техния род

7... а той е Велик род

8. ...поради което зетят обмисля да се скара с всичките си близки

9. ...твърди, че цял живот няма да му стигне да благодари, че са избрали него

10. ...и все пак - ритуалното поднасяне на заплатата разкрива донейде тази благодарност.

... а тайният влог „И аз съм заврян зет" на свой ред разкрива само едно: че завряният зет си е ЖИВ ДЯВОЛ!

 

*"Зет заврян", Руслан Мъйнов

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: