Бременност

За най-красивите месеци

Възможно ли е на човек да му расте коремът и да се усеща прекрасен?

За най-красивите месеци

Нормално ли е косата и ноктите да изтъняват точно тогава, когато краката се подуват? И как една жена да остане красива през онези девет месеца, в които всичко се опитва да разруши нейната перфектна визия?

ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА НАГЛАСА

Ако сте свикнала цял живот да сте на диета или поне да внимавате с какво се храните, за да пазите фигурата си, сега ще ви трябва малко време да свикнете с идеята, че бременността и кърменето не са подходящ период за строг режим на масата. Не е нужно да се чувствате виновна за всяко блокче шоколад - то няма да ви направи грозна. Напротив, в храните е пълно с вещества, които ще ви разкрасяват и през бременността.

ЗА КОЖАТА

Кожата винаги се нуждае от подхранване, за да изглежда добре. Хормоналното обременяване по време на бременността допълнително създава предпоставки за нежелани образувания по лицето и тялото. Ето защо е добре да си набавяте необходимите елементи от храната. Витамините В и С подпомагат изграждането на колаген и можете да си ги набавите с консумирането на пълнозърнести продукти, яйца, цитрусови плодове, чушки, зеле и магданоз. Витамин А прави тена гладък и предпазва от вредното влияние на UV лъчите, докато витамин Е укрепва стените на клетките на кожата. Първия може да си набавите от яйцата, маслото, черния дроб, пъпеша, чушките и морковите, а втория от ядките и зърнените храни. Месото и яйцата съдържат също така и селен, който чисти кожата от токсините и се бори със свободните радикали.

УСМИХВАЙТЕ СЕ

Чували сте, че бебето ще ви „изсмуче" калция от костите и зъбите, нали? Казват, че една бременност е равна на един развален зъб. Това обаче се случва само ако не се грижите за усмивката си. Млечните продукти, зеленчуците и сусамът са идеалните доставчици на необходимото вещество.

СПЕЦИАЛНО МЯСТО ЗА СОКОВЕТЕ

Да се разберем отначалото - соковете са полезни, когато са фреш, когато са направени от натурални продукти и когато се консумират поне един час преди и два след хранене.

Цвекло - пръв борец срещу желязодефицитна анемия, то също така подобрява перисталтиката и премахва газовете в червата.

Морков - изчиства организма от токсини, като подобрява състоянието на кожата, зъбите, косата и ноктите.

Краставица - най-доброто естествено средство за отводняване. Редовната употреба на този сок ще предотврати подуване на крайниците ви. Освен това съдържанието на калий регулира кръвното налягане.

Лимон - освен че е естествено лекарство, сокът премахва пукнатините по устните и заздравява ноктите.

Ябълка - най-българският плод прави косата жизнена, а кожата еластична и здрава.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВОДАТА

Водата е във всичко наоколо и в самите нас. Тя хидратира, освежава, изчиства от токсини. Набавяйте си поне 1,5 л вода на ден, за да поддържате красотата си.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Николова, специалист „Хранене и диететика", Медицински университет - София, катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889628851

 

 

Сподели: