Здраве

ВИТАМИНИ ЗА ЗДРАВЕ


Витамините и микроелементите са ценен помощник по пътя към доброто здраве и правилното развитие на бебето и малкото дете.

ВИТАМИНИ ЗА ЗДРАВЕ

Витамините и микроелементите са ценен помощник по пътя към доброто здраве и правилното развитие на бебето и малкото дете. И ако след раждането затова да ги има се грижи безценното майчино мляко, в периода на захранването и след това добре балансираното меню е ключово за набавянето и усвояването им от организма на детето.

Желязо

Желязото е един от основните и най-важни микроелементи, които помагат на еритроцитите (червените кръвни телца) да се свържат и пренесат кислорода до различните органи и тъкани в човешкия организъм.

Един от основните признаци на недостатъчност на желязо е понижението на хемоглобина в кръвта, което се нарича анемия.

Причини за железния дефицит

Причините за отклонения в нормата на желязо при децата могат да бъдат различни, като най-честите от тях са следните:

- Нерационално хранене в периода на захранване и след това (вегетарианство, гладуване).

- Недостиг на витамин С.

- Нарушаване на процесите на усвояване в червата.

- Прием на по-големи количества калций, витамин Е и цинк, които блокират усвояването на желязо от организма.
- Проблеми с щитовидната жлеза.

- Заразяване с глисти или други паразити.
 

Колко желязо е нужно?

Възраст

грама 

От раждането до 1 година

4 мг

От 1 до 6 години

10 мг

От 6 до 10 години

12 мг

Кърмачетата, които са на естествено хранене до 6-ия месец, получават необходимото количество желязо от майчиното мляко, ако майката се храни пълноценно.

Източници на желязо
Основно правило при недостиг на желязо след консултация със специалист - педиатър е адекватното и правилно хранене на детето, а при установена анемия - и допълнителен прием на препарати с желязо и мултивитамини.

Най-много желязо се съдържа в следните хранителни продукти:

- черен дроб;

- пуешко и заешко месо;

- телешки език;

- праскови, кайсии, ябълки, боровинки;

- бобови растения (грах, фасул);

- зърнени храни (елда, овес);

- хляб (пшеница, ръж);

- морски дарове.

 

Сподели: