Семейна красота

Тъмни петна? Не, благодаря! Или Бялото е на мода!

По кожата на много хора, чувствителни към въздействието на различни фактори, се появяват тъмни петна (хиперпигментаций).

Тъмни петна? Не, благодаря! Или Бялото е на мода!

 

По кожата на много хора, чувствителни към въздействието на различни фактори, се появяват тъмни петна (хиперпигментаций). Те са резултат от локализирана засилена синтеза на меланин, който е оцветяващият и защитен пигмент на кожата.

Хиперпигментацията е често срещан проблем, но това не е заболяване. Все пак, неприятният вид на петната създава дискомфорт и придава „неестетичен" вид на кожата. Не трябва да подценяваме и факта, че кафявите петна, заедно със загубата на еластичност и появата на бръчки, са едни от най-видимите признаци за стареенето на кожата.

Основните фактори, които стимулират свръх производството на меланин в кожата, вследствие на което се появяват тъмните петна, са няколко:

- честото и продължително излагане на пряка слънчева светлина води до появата на тъмни петна, наречени Лентиго върху най-откритите части на тялото - рамене и деколте.

- хормонални промени при жените - при употреба на контрацептивни средства или по време на бременост се появяват тъмни петна, наречени Мелазма или „маска на бременността". Те засягат челото, слепоочията, бузите, областта над горната устна и брадичката.

- химични агенти - парфюми, продължителен прием на медикаменти и прочие. Те предизвикват възпаление на кожата и поява на тъмни петна в третираната област.

- поява на белези, възпалителни процеси, акне, след естетични операции и др.

Премахването на тъмните петна може да се постигне чрез редуциране на меланина, като по този начин се възстановява нормалният цвят на кожата.

Успешното лечение на пигментните петна изисква:

- употреба на специални избелващи средства - дерматологични или козметични, минимум 4 седмици

- слънцезащитни средства със защитен фактор (SPF) над 30

- достатъчно време - от 2 до 6 месеца в режим „без слънце".

 

 

Сподели: