Вкусно и полезно

Тиквен кейк с черен сусам

Ноемврийски предложения

Тиквен кейк с черен сусам

190 г пълнозърнесто брашно от спелта

0.5 ч.л. сода бикарбонат

0.5 ч.л. бакпулвер

1-2 щипки канела

¼ ч.л. сол

200 г пюре от тиква

120 мл зехтин

90 г кафява захар

2 с.л. мед

3 яйца

1 с.л. черен сусам

Брашното се пресява заедно със содата, бакпулвера, солта, сусамените семена и канелата. Пюрето от тиква и зехтинът се разбъркват с ръчна тел. Добавят се захарта и медът. Прибавят се яйцата едно по едно, като сместа се разбърква до пълно усвояване. Добавя се брашното и готовата смес се изсипва в облицована с хартия за печене тава с диаметър 23см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути, или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Гарнира се с пълномаслено кисело мляко, запечени лешници и мед.  

 

Сподели: