Бременност

Страховете на бременността

ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ

Страховете на бременността

В два поредни броя ви представихме страховете на бъдещата майка съответно през първото и второто тримесечие от бременността. Ето че дойде ред и на финалните акорди с третото, последно тримесечие, което е истински водовъртеж от емоции, тревоги и въпроси. Притесненията около загуба на бременността и евентуални малформации при бебето започват да отстъпват пред страха от раждането и неизвестното, което предстои след него. Но да не избързваме... Ето какво точно показа нашето проучване сред бременните относно техните тревоги в края на бременността. Представяме ви също отговорите и ценните напътствия на нашия екип от специалисти - акушер-гинеколози, пeдиатри и психолози.  

ТОП КЛАСАЦИЯ НА СТРАХОВЕТЕ НА БРЕМЕННАТА - ПОСЛЕДНО ТРИМЕСЕЧИЕ

1.  „Нямам представа как да се грижа за новородено."

Е, да, но в същата неизвестност е била и всяка жена, станала майка за пръв път, а вижте колко хора са родени и пораснали, без техните „невежи" майки да успеят да им навредят по някакъв физически или психически начин.

Отговорът:

Въпреки че грижата за едно бебе на практика е 24/7, жените в болшинството си навлизат твърде бързо и безпроблемно в тази, отредена им от природата роля. Наречете го инстинкт, наречете го получен през поколенията опит, или някакъв друг вид генетично предадена информация, но майките наистина ЗНАЯТ КАК. Родителството по принцип е дълъг път, павиран с успехи и грешки, но това е напълно нормално и дори важно за вашето бебе. Така то се учи, че никой не е съвършен, и понякога с повече любов и усърдие можеш да компенсираш свои слаби страни.

Разбира се, това не изключва да се подготвите отрано възможно най-добре. Не бива да залитате по крайности, като да изчетете всички налични в книжарниците книги за родителство, или да се „гмуркате" по 12 часа на ден в бездънното море от информация в електронната мрежа. Някъде в третия симестър обаче е добре вече да изберете педиатър за своето бъдещо бебче и да попрелистите основното от някоя препоръчана ви книга за отглеждане на детето през първата година. Ако започнете да наваксвате с отговори на всички въпросителни чак след раждането, ще ви се стори твърде изтощително и времеотнемащо, а тогава ще имате и огромна нужда от почивка.

Съсредоточете се в няколко основни области като за начало:

  • Подготовка и първи дни на кърменето.
  • Безопасност на бебето (къпане, сън и транспортиране) с проучване и евентуално закупуване на съответните уреди и принадлежности.
  • Как да разпознавате основни симптоми на заболяване (при каква температура да се обадите на лекаря, например; какво се прави в случай на повръщане, диария или обрив и др.).

2. „Колко боли всъщност раждането и ще мога ли да го понеса?"

Съвсем класически с видимото нарастване на корема започват и други тревоги на бъдещата майка от типа: как точно това все по-голямо НЕЩО ще излезе от мен?

Отговорът:

Той също се дава от майката природа. Именно тя е измислила нещата така, че да бъдат максимално лесни и за майката, и за бебето. Всичко: и деветте месеца, през които тялото ви малко по малко се изменя и подготвя за този момент, и контракциите непосредствено преди него ще помогнат всичко да се случи без „нечовешката" болка, от която така сте се наплашили. Стига ВИЕ да не пречите обаче! Да, правилно прочетохте! Изследователско проучване на водещи акушер-гинеколози от Великобритания разкри наскоро, че страхът на жената по време на деветте месеца бременност оказва водеща роля за силата на болката по време на раждане. Оказало се, че при бъдещите майки, обсебени от страха за предстоящото раждане се, наблюдава няколкократно по-силна чувствителност по време на самия родилен процес, както и по-висок риск от усложнения, включително и от прибягване до форцепс или секцио по медицински показания. Ето защо във ваш интерес е да се успокоите, да подходите с по-положителна нагласа към бременността и в частност - предстоящото раждане, а при невъзможност да се справите сама да потърсите помощ от дула, курсове за бъдещи майки или дори професионална психологическа подкрепа.   

3. ... ВСИЧКО

Бременността е нелеко състояние не само във физическото си проявление, но и по отношение на вътрешния свят на жената. Особено проблемни от психо-емоционално естество са първите седмици (осмислянето на идеята за това, че в нея расте живот) и последните („Тъкмо свикнах с бременния си корем и дойде време да се сбогувам с него. Ами сега?!"). 

Отговорът:

Съвсем нормално е, особено ако сте бременна с първото си дете, да се плашите от неизвестното - както от самото раждане, така и от всички бъдещи проблеми, с които ще се сблъскате като родител, от недостига на кърма до осигуряване на място в детската градина. Сигурно ви вълнува особено силно и представата как се разделяте с досегашния си живот и трябва да посрещнете наред с малкото човече, и едно изцяло ново Аз, което не познавате. Това също е съвсем очаквано и нормално. Спокойно, давайте едно по едно. Именно така всички ние сме станали родители - постепенно, приоритезирайки. Сами ще се убедите как намирането на един отговор води до по-лесно разгадаване на друг въпрос, а той на свой ред помага при следващото поредно уравнение с повече от две неизвестни... Самата бременност с раздуването на корема има склонността да раздува и всеки един страх, реален или не. Така дори и най-дребните и незначителни на пръв поглед тревоги изглеждат като през увеличително стъкло.

Най-важното е да се доверите на своята женска природа и присъщите й инстинкти. Именно тя ще ви помогне да се справите с раждането, както и с ежедневното отглеждане на детето и сложното изграждане на взаимоотношенията, които ще дойдат на дневен ред.

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: