Бременност

Страховете на бременността

ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ

Страховете на бременността

Независимо от това дали току-що сте видели двете чертички на теста, или имате зад гърба си вече няколко седмици, в които сте „смилали” новината заедно с приятелките си и бъдещия татко, във вас несъмнено напират редица въпроси и страхове. Дали всичко ще бъде наред по време на бременността? Дали ще се справя с раждането? Ами ако бебето ми се окаже с увреждания? Какво ще правя с излишните килограми, целулита и стриите?

Особено ако за пръв път минавате по този път, всичко е твърде неясно, несигурно и объркващо. Не се притеснявайте, това е обичайното състояние на всички нови и дори по-опитни родители. За да успокоим обаче най-големите ви страхове, поговорихме с няколко минали вече по този път майки, които споделиха какво най-много ги е притеснявало през 9-те месеца на очакването. Консултирахме се за отговорите и обясненията с нашия екип от специалисти и ето какво се получи накрая.

ТОП КЛАСАЦИЯ НА СТРАХОВЕТЕ НА БРЕМЕННАТА

ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ

1.    „Дали правя всичко, както трябва?"

Тук се включват всевъзможни въпросителни около храната, физическата активност, съня, вредните навици и ежедневния ритъм на живот.

Отговорът:

Живеем в информационно общество или дори в прекалено информационно общество. Резултатът обикновено е една извънредна напрегнатост от множеството съмнения. Специалистите споделят, че все по-често се сблъскват с преинформирани от интернет и книгите за бременност бъдещи майки, които от тревога и объркване не мога да спят нормално, по цял ден се ровят в търсене на правилните отговори и страдат от неврози. Не отивайте в тази крайност! Да, добре е да се придържате към няколко прости и изпитани правила относно начина ви на живот по време на бременност, но нищо повече. Най-важното е:

- да посещавате редовно женска консултация и да следвате препоръките от вашия гинеколог;

- да се храните здравословно и умерено (в никакъв случай за двама! с изобилие от пресни плодове и зеленчуци;

- да откажете цигарите, ако сте пушачка;

- да не пиете никакъв алкохол;

- да не влизате в контакт с опасни химикали, вкл. и изпаренията им;

- да не приемате лекарства извън назначените ви от вашия лекар;

- да упражнявате умерена физическа активност без екстремни натоварвания.

Сами виждате, че това в болшинството си са всъщност стандартните правила за здравословен начин на живот и те са много по-важни за бъдещите майки от това да се притесняват ще навреди ли на бебето лакът им за нокти, или кои точно риби трябва да изключат от менюто си. 

Още изпитвате несигурност? Не забравяйте, че възпроизводството е една от най-важните функции на живота, поради което природата е направила така, че да подсигури и защити достатъчно плода по време на бременност.

2.    „Не се чувствам привързана към бебето. Ще успея ли да бъда добра майка?"

Между сутрешното неразположение, останалите страхове, лекарските прегледи и консултации прозаичните притеснения в работата и бъдещата финансова ситуация например, никак не е изненадващо колко много бъдещи майки се оплакват, че не се чувстват... майки.

Отговорът:

Изобщо не го мислете! Майчинството е нещо, което не идва изведнъж - с новината за положителния тест, усещането за ритане в корема или поемането на новороденото в прегръдката си. То се развива постепенно. С напредването на бременността и приближаването на големия ден чувството за привързаност към бебето ще се засилва, а след раждането ще се доразвива и обогатява с всеки изминал ден.

Не се сравнявайте с други бременни из форумите или приятелки, минали по този път. Нещата в голяма степен зависят от странични фактори: колко дългоочаквана е бременността, дали бъдещата майка е активно работещ човек с натоварен график или домакиня с повече свободно време за „емоционални отклонения", от темперамента и характера й и т. н. и т. н.

3.    „Притеснявам се да не загубя бебето."

Ако пътят до бременност е бил дълъг и нелесен или вече сте имали един или повече спонтанни аборта, опасенията ви са напълно основателни. Дори и да не са преминавали през тежки изпитания обаче, жените нерядко поставят този страх на едно от първите места.

Отговорът:

В действителност една на всеки десет бременности завършва в по-ранен или по-късен етап (в зависимост от причините) със спонтанен аборт. Много от тези случаи обаче са причинени от хромозомни „грешки" по време на зачатието и ембрионалното развитие, а болшинството се случват на толкова ранен етап, че жената дори не разбира, че е била бременна.

Доколкото зависи от вас, трябва да спазвате, както казахме, препоръките на своя лекар, както и общите правила за здравословна бременност. Обикновено падане или лека автомобилна катастрофа, противно на всеобщите представи, насадени ни от филмите и литературата, не предизвикват загуба на бременността. Същото важи за секса, физическите упражнения (съобразени със състоянието на бременната жена!) или носенето на пазарските торби. Концентрирайте се върху мисълта, че, веднъж установена, бременността ви има над 80 процента шанс да завърши успешно - с появата на малко, розово бебче.  

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: