Lifestyle

Стилът винаги е важен ...и при залъгалките

Бебешкият живот е изпълнен с толкова много ангажименти - трябва да ти харесва да пиеш мляко ежедневно при всяко хранене, трябва да се научиш да бъдеш търпелив, за да изчакаш мама да те гушне, трябва да се стараеш всеки ден да показваш някакви собствени по

Стилът винаги е важен ...и при залъгалките

Бебешкият живот е изпълнен с толкова много ангажименти - трябва да ти харесва да пиеш мляко ежедневно при всяко хранене, трябва да се научиш да бъдеш търпелив, за да изчакаш мама да те гушне, трябва да се стараеш всеки ден да показваш някакви собствени постижения. Бебешкият живот на практика е изпълнен с толкова много напрежение, а в същото време и стилът винаги е важен. Детайлите трябва да бъдат изпипани до перфекционизъм, дори... и при залъгалките.

 Въпреки че съществуват и негативни мнения за полезността на залъгалките, те имат много поддръжници с основателни теории. Американски учени заявяват теза, според която сукането на залъгалка действа положително върху борбата с коликите.

ПО ДРЕХИТЕ ПОСРЕЩАТ

Визията е най-важният аспект от бебешкия живот, когато мъникът трябва да се покаже пред хора. А възрастните винаги оглеждат хлапето от главата до петите и естествено се фокусират върху лицето. Забелязали ли сте какво правят леличките, наобиколили бебето ви? За да не го пипат, почукват с пръст залъгалката и то веднага започва да суче активно. Това много ги забавлява, а възклицанията са „Ауу, какво жирафче имаш на бибата си" или „Ауу, ти си модерен - имаш прозрачна залъгалка".

Съвременните майки искат не само те, но и бебетата им, да изглеждат перфектно. Затова изпипват детайлите, като избират най-функционалните, според особеностите на собствените им деца, и най-красивите залъгалки. А пазарът е благосклонен към майките и може да бъде описан само с една дума - изобилие.

ВИЗИЯ

Както вече казахме, визията е на първо място. Момиченцата задължително трябва да имат в „гардероба" си поне една розова залъгалка, а момченцата - небесносиня. След това вариациите в цветове и картинки могат да продължат до безкрайност. От повърхността на така наречената биба може да грее слънце, да се плези маймуна или да цъфтят шарени цветчета. Формата на предпазителя също може да прелива от крила на пеперуда, през венчелистчетата на цвете, до гуми на кола. Ако сте почитател на изчистените форми, все още можете да намерите и най-опростен модел залъгалка.

Ако бебето упорито си смуче палеца, за предпочитане е да се замести със залъгалка, тъй като в по-късна възраст тя може да бъде „изпратена в страната на феите", докато пръстчето няма как да се отдели от ръчичката.

ФОРМАТА

Днес производителите залагат на разнообразието от форми на меката част, която лапа бебето, за да задоволят изискванията и вкусовете на майките. Възможно е да предпочитате анатомичен, като капка или изпъкнал от двете страни накрайник. Възможно е да съобразите желанията на бебето, които често се променят според възрастта му.

Специалистите твърдят, че при смукането на залъгалка изкривяването на челюстта е много по-малко рисково, отколкото смукането на палеца.

ВЪЗРАСТТА

Производителите предлагат залъгалки както за недоносени, така и за деца над 2 години. След тази възраст обаче, обикновено, ако детето все още не е прекратило сукането самостоятелно, майката или персоналът в яслата го прави, заради риска от изкривяване на челюстта, който се повишава с никненето на всеки следващ зъб.

Твърде лакомите бебета, склонни към преяждане и повръщане, задоволяват силния си сукателен рефлекс със залъгалка, подадена им веднага след хранене.

И ВСЕ ПАК СИГУРНОСТТА Е НА ПЪРВО МЯСТО

Може да сте изключително елегантни, но трябва да бъдете и добре защитени. За да сте спокойни, че вашето бебе притежава перфектната залъгалка, съобразете се с анатомията на лицето му и личните му предпочитания. Ако мъникът е с по-големи бузки, изберете аксесоар с равен или изпъкнал предпазител. В противен случай залъгалката залепва или се отбелязва по кожата. От друга страна вдлъбнатият предпазител е удобен, защото залепва за бузките и пада трудно. Някои фирми предлагат специални нощни залъгалки. Предпазителят е направен от същия мек материал (каучук или силикон), за да не убива на бебето, ако легне върху биберона. Съществува и вариант, при който външната страна на предпазителя е пластмасова, а вътрешната - силиконова. Силиконовата част пружинира, което я доближава максимално до усещането от майчината гърда.

Когато бебето е новородено, се препоръчва използването на залъгалка без дръжка, тъй като тя стърчи и с неволните си движения на ръчичките то я бута и аксесоарът за смучене пада лесно от устата.

МАТЕРИАЛЪТ

Залъгалките, които се предлагат у нас, са изработени от два вида материал - силикон и каучук. Първият е изкуствен материал, който обаче е абсолютно безвреден. Прозрачните на цвят залъгалки са по-издръжливи, но и малко по-твърди. Могат да се ползват продължително време, тъй като не променят формата си при смучене. Каучукът е естествен материал, жълтеникаво-кафяв на цвят и по-мек, което го доближава максимално до усещането за майчината гърда. Той обаче се деформира при продължително сукане, което налага по-честата смяна на залъгалки. Обикновено майките предлагат и двата вида на децата си и оставят избора на тях.

ЛУКСОЗНИ ЕКСТРИ

На пазара можете да откриете силиконови залъгалки, в дъното на които има издатинки. Те масажират венците на бебето и спомагат по-безболезненото пробиване на зъбките. Освен това издатинките пропускат въздух при движение на биберона и така се избягва зачервяването около устата на детето.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: