Здраве

Шампоанът на моето бебче

При избора на собствения си шампоан често подхождаме крайно лекомислено, предпочитайки този, който най-често рекламират по телевизията или онзи, за когото най-много сме слушали. При покупката на детски шампоан в никакъв случай не използвайте този подход!

Шампоанът на моето бебче

При избора на собствения си шампоан често подхождаме крайно лекомислено, предпочитайки този, който най-често рекламират по телевизията или онзи, за когото най-много сме слушали. При покупката на детски шампоан в никакъв случай не използвайте този подход!

Съвети към родителите:

- Не купувайте шампоан от нерегламентирани места

- При покупката внимателно разгледайте шишето и етикета, обърнете внимание на срока на годност и състава на шампоана (при отсъствие на информация на български език, консултирайте се с продавача)

- Добрият шампоан трябва да съдържа качествените миещи съставки бетаини и гликозиди, които са в списъка на ингредиентите, а също така и на противовъзпалителните и други добавки, например екстрактите от растения и витамини

- Купувайки шампоан, отворете шишето, за да проверите цвета и аромата му (най-добре е, ако той не съдържа ярки оцветители и тежки миризми)

- Обърнете внимание на формата на флакона и помислете до колко ще ви е удобен

- Бъдете особено внимателни, когато купувате шампоан за съвсем малки деца

Първата козметика за вашия мъник трябва да бъде само най-добрата! Нужен ли е на детето собствен шампоан? Може би това е само каприз на родителите или „приумица" на производителя на козметика? И защо пък да не измиете главичката му с вашия шампоан, той така хубаво мирише? Забравете за това! Всеки детски лекар - дерматолог ще ви обясни, че кожата и косата на детето имат своите особености и значително се отличават от нашите. Например, кожата (в това число и на главата) е доста по-тънка в сравнение с тази на възрастните и съдържа много малко естествена мазнина. Нейният защитен рогов слой е по-тънък и тя е по-податлива както за полезните, така и за вредните вещества. И колкото е по-малко детето, толкова по-трудно неговата кожа неутрализира микроорганизмите, попадащи в нея от външната среда. Особено внимателно трябва да се отнасяте към децата до навършването им на 1 годинка. За тях въздействието на некачествения шампоан може да бъде много опасно.

Косата на новороденото е много нежна и мека на допир и неслучайно се нарича „пухкава". Тя е 2 - 3 пъти по-тънка от тази на възрастните. Постепенно преминава в междинно (по-здрава), а после и в нормалното за възрастните състояние. Това е сравнително дълъг процес. Косата се оформя по време на половото съзряване. Пигментацията на детската коса, миглите и веждите е неустойчива. Затова и по време на първите месеци и дори през първите години от живота на бебето цветът на косата може да се промени: светлата коса може да потъмнее, а тъмната - да изсветлее малко. По същия начин може да се промени и типа коса - например чупливата коса може да стане права. Най-често тези промени се дължат на вътрешни изменения.

Какъв трябва да бъде детският шампоан?

Той трябва да има максимално меко миещо действие, да не съдържа ярки оцветители, забранени консерванти, биодобавки и да не бъде със силен аромат. Шампоанът трябва да бъде хипоалергенен, т. е. да не предизвиква алергични реакции. Едно от важните свойства на шампоана е отсъствието на раздразване не само на кожата на главата, която е много нежна и чувствителна, но и на детските очички. Освен това, някои производители на козметика смятат, че детският шампоан трябва задължително да бъде тестван за реакции при поглъщане - все пак никой не знае какво може да дойде на ум на вашето мъниче. И, накрая, рН в детския шампоан трябва да съответства на рН на кожата, т. е. да бъде нискокиселинен.

Що се отнася до формата на флакончето на шампоана, следва да обърнете внимание на тази подробност не само от гледна точка на естетическия му вид, но и заради удобството. Най-вероятно ще ви се наложи да държите в едната си ръка шампоана, а в другата - бебето.

За да може една компания да произвежда и да пуска на пазара козметика за най-малките, тя трябва да притежава сертификат по международните стандарти. Козметичните средствата за миене на главата на новородените трябва да бъдат максимално неутрални и ефективни, за да може за кратко време детската коса да бъде добре измита.

Какво ни казва етикетът?

Съвестните производители винаги предоставят цялата полезна информация за продукта на етикета, в това число срока на годност, влизащите в неговия състав компоненти, адреса и телефона на фирмата - производител, както и къде може да предявите своите оплаквания за продукта. Освен това, според съществуващите в момента закони, всички тези сведения трябва да бъдат написани на български език. А като става дума за детски шампоан, не без значение е и информацията за възрастта, от която може да се употребява. Често върху козметиката за новородени се налага да бъде давана и друга информация, която потвърждава тяхната безопасност /например, че този продукт е преминал всички тестове за безопасна употреба при новородени/.

От какво е направен шампоанът? 

Миеща субстанция

С помощта на какво шампоанът оказва миещ ефект? Преди всичко чрез миещата субстанция - повърхностно активно вещество, което отделя от косата частиците мръсотия. Именно това вещество трябва да присъства в състава на детския шампоан. В качествените шампоани, които не дразнят кожата и очите, тази роля изпълняват бетаините и гликозидите.

Полезните добавки

Полезните добавки, влизащи в състава на детския шампоан, оказват положително въздействие не само върху косата, но и върху нежната кожа на детето, предотвратяват заплитането на косата и раздразнението на кожата. Обикновено в детските шампоани се добавят екстракти от невен, лайка (в това число, съдържащият се в нея азулен) и други лекарствени растения, а също така и витамини. Много важни в детските шампоани са и добавките, омекотяващи косата и кожата на главата. Докато керотинът или церамидата, които често влизат в състава на шампоаните за възрастни, за деца са абсолютно ненужни, тъй като детската коса все още няма нужда от възстановяване след боядисване или къдрене. Затова не е препоръчително при къпането на детето да използвате така наречените „семейни шампоани". И въобще, ако в семейството ви има кърмаче, татко е с по-мазна коса, а мама  - с боядисана, то и тримата се нуждаете от собствени шампоани.

Балсамиращи добавки

Практически те се съдържат във всички съвременни шампоани за възрастни и в много детски. Именно благодарение на тях косата се спластява по-малко и се разресва по-лесно, а това е много важно за децата. Все пак, имайте предвид, че балсамите са допълнителна химия. Затова шампоаните с балсамиращи добавки се препоръчва да се използват за деца с доста дълга коса.

Оцветители

Оцветителите се отнасят към компонентите, които най-често предизвикват алергични реакции. Затова е най-добре да се насочите към прозрачните и безцветни или много слабо оцветени шампоани. Това е особено важно, когато става въпрос за най-малките деца.

Ароматът на шампоана

В идеалния случай детският шампоан има мек и деликатен мирис. Затова при избор на козметиката за миенето на детската глава трябва строго да спазвате това правило.

За по-големите деца фирмите предлагат и шампоани с различни привлекателни миризми, например с ягоди, карамел, малини. Тези аромати със сигурност много се харесват на малчуганите, но в това има и известна опасност, която сравнително често и самите производители разбират. Ето защо може да забележите на етикетите на тези продукти да пише „не е за пиене". Но какво може да разубеди детето да изпие течността с мирис на „ягодка"? На него не му идва на ум да прочете етикета, а е възможно и все още да не може да чете. Затова доста по-безопасно е, ако шампоанът изобщо няма аромат и не привлича вниманието на детето. Така изборът е във ваши ръце. Имайте предвид, че наличието на аромат предполага и допълнителни оцветители, които могат да причинят алергия.

Консервантите

Те задължително влизат в състава на всеки детски шампоан. Въпросът е в това какви са тези консерванти. В козметиката за деца се добавят единствено позволените консерванти, които не причиняват вреда на кожата и косата. В страните от ЕС този въпрос е регламентиран в законодателството за детската козметика. Затова и продуктите на повечето европейски фирми е безопасна.

Дизайнът на флакона

Ръководейки се от дизайна на флаконите, можете лесно да определите за коя възрастова група са предназначени. Шампоаните за най-малките, по правило, имат елегантна опаковка, предназначена по-скоро за мама, отколкото за детето. Производителите на шампоани, предназначени за по-големи деца, обикновено се обръщат непосредствено към своите потребители. На етикетите се появяват забавни рисунки, самите шишенца са по-ярки, а понякога са и в оригинална форма. Очевидно те се стремят да превърнат къпането в увлекателна игра и се надяват на активността на децата при избора на шампоан. И все пак се препоръчва този избор да правят родителите. Те най-добре могат да преценят удобството на опаковката. Шишето трябва да е с плоска форма, да не е много голямо и да не се пързаля в мокри ръце. И ако при покупката всички тези качества не ви се сторят задължителни, то при къпането на вашето чедо ще се убедите, че удобното шише е много важно. И друга особеност: шампоанът трябва с лекота да тече от флакона, за да не ви се налага да прилагате сила, но и да не изтича прекалено бързо.

 

Консултант: Гергана Петрова, педиатър

 

 

Сподели: