Lifestyle

РОЗОВО или СИНЬО, а защо да се ограничаваме

Розовото е за момиченца, а синьото - за момченца? Грешка! Ако рожбата ви можеше сама да си избира цветовете, тези две нежни багри нямаше да имат никакъв шанс.

РОЗОВО или СИНЬО, а защо да се ограничаваме

Розовото е за момиченца, а синьото - за момченца? Грешка! Ако рожбата ви можеше сама да си избира цветовете, тези две нежни багри нямаше да имат никакъв шанс. Така че, когато купувате дрешки и одеялца за вашето бебе, наблегнете най-вече на качествената материя и не се плашете да експериментирате с цветовете като бежово, жълто, зелено и бяло.

Червено

Все още е разпространен митът, че новородените не виждат, все повече специалисти обаче застъпват тезата, че това не е така - дори от първите мигове след като детето се е появило на бял свят. То даже вече има любим цвят - червения! Учените от Baby Lab (център за изследвания към Лондонския университет) подозират, че бебетата са свикнали с аленото още докато са били в утробата на майката. Тогава дневната светлина е достигала до бебето през стомашната стена на корема на мама като през тъмночервена завеса.

Това е и причината в някои родилни домове в чужбина да повиват децата в червени одеялца, а не в бели, розови или сини. Много акушерки са на мнение, че когато детето съзре този познат му вече цвят, то плаче по-малко и се успокоява по-бързо.

Оранжево и лилаво

Продават се бебешки одеялца предимно в пастелни цветове, защото такива са предпочитанията на възрастните. Ако си ги избираха бебетата, щяха да се спрат на далеч по-ярки багри като наситено оранжево или лилаво.

Очите на мъничето имат много висок праг на чувствителност и затова то се впечатлява от цветове, които наистина са ясни, искрящи и контрастни. С годините се добавят нови и нови багри в палитрата на детето, но едва в пубертета то вече разпознава пастелните тонове.

Розовото - само за момичнеца

Това твърдение също е мит. До четвъртата си година момченцата също харесват нежния цвят. След това малчуганът започва да се идентифицира като мъж и розовото става табу.

Има психологиечски момент в това да боядисате стените на детската стая в розово, независимо дали детето ви е момче или момиче. Никой друг цвят не действа така успокоително на бебетата и малките деца като розовия.

Кафяво, кремаво, жълто

Тези багри напоследък са много модерни за детския гардероб, както и за постелки на малкото. Ако родителите не искат да знаят пола на детето, преди то да се роди, могат да заложат на неутралните цветове от природата като кафяво, кремаво и жълто. Предимството на тези цветове е, че прекрасно се комбинират с останалите багри.

Какъв цвят да изберем за одеялцето

*Цветът на бебешкото одеялце влияе на настроението на детето и на усещането му за топлина или хлад.

*Ако в по-хладна стая и завивките са решени в студени цветове (зелено, синьо и подобни), тялото като правило реагира чрез загряване.

*Идеално би било одеялце с две лица -  едното в топъл, а другото - в студен цвят. Така според условията можем да създаваме усещане за топлина или хлад.

*За момиченцата обикновено се купуват дрешки в розово, червено или оранжево, но що се отнася до завивките, трябва да се внимава. Особено червеното и оранжевото зареждат с много енергия и могат да направят детето дори неспокойно, което със сгурност няма да подобри качеството на съня му. Ако все пак държите на точно тези багри, поне ги подбирайте в по-меки тонове. Все пак независимо от вашия вкус, не забравяйте, че детето ще спи по-сладко в спокойни тонове като синьо, зелено или лилаво.

А когато пораснем...

Факт е, че в зряла възраст жените предпочитат розово и червено, а мъжете - синьо и зелено. Защо това е така? Оказва се, че виновни са далечните ни предци. Жените са имали симпатии към мъже с розови бузи, тъй като това е било признак за доброто им здраве, а оттам и гаранция за здраво поколение.

Друга причина мозъкът на нашите пра-пра-пра-баби да е бил настроен на вълна розово, червено и лилаво била тази, че това са цветовете на познатите им плодове като ягоди, малини, боровинки.

Мъжете пък са харесвали синьо и зелено, защото свързвали тези багри с подходящи условия за лов. Ясно синьо небе и многото зеленина означавали, че наоколо ще има повече диви животни, а оттам и по-голям улов и по-богата трапеза.

 

Автор: Мила Попова

 

 

Сподели: