Бременност

Ремонт с коремче

С края на лятото обикновено се приема, че теглим чертата и на ремонтите вкъщи.

Ремонт с коремче

Това обаче не важи за семействата, в чиито домове се чака бебе. Повечето родители смятат, че след раждането то трябва да се прибере в нов и уютен дом с прекрасна детска стая. Затова няма сила на света, която да ги спре, за да извършат необходимото освежяване, а в някои случаи и тотален ремонт, въпреки че е есен, а зимата чука на вратата.

Възможен ли е ремонт по време на бременност? Оказва се, че не само е възможен, а дори се случва на почти всяка втора бременна. Дори в средите на бъдещите майки се върти закачка, че жена с коремче, която не е въртяла четката вкъщи, е все едно мъж, който не е ходил в казармата. И ако времето на соца отмина, а войнишката униформа вече е в историята, то ремонт и бременност продължават да вървят ръка за ръка през годините, та чак до днес.

Тук обаче идват въпросите. Трябва ли бременната да участва пряко в ремонта, или просто да се заеме с ръководенето му и поставянето на задачи? Ако все пак реши да се включи, какво може да прави и какво й е абсолютно забранено?

На хотел или на гости у нашите

Първото и най-важно условие е бременната жена да не остава да живее в жилището, което се ремонтира. Там ще се използват бои и препарати, чиито изпарения тя не бива да вдившва, защото са опасни както за бебето, така и за самата нея. Вземе ли се решение за ремонт вкъщи, трябва да се намери вариант за изнасяне от жилището. Общо взето, ако нямате друго свободно такова, възможностите са две - на хотел или на гости у родителите на единия от двамата. Повечето предпочитат първия вариант, за да не са под един покрив със свекърва или тъща. Тези, които искат да спестят парите за нощувки, минават на варианта с гостуването. Ако се погледне от веселата страна на тази ситуация, сега е моментът свекървата да ви носи закуска в леглото.

Как да се включа

Как бременната да се включи в ремонта? Най-добре е да приеме шефската роля - щедро да раздава идеи и задачи. Участието във физическите дейности е крайно нежелатено. Може обаче да избере цветовете за боядисване, тапетите и да поръча мебелите. След като е дала указания, най-добре е да излезе на разходка, на среща с приятелки и да се отдаде на други приятни за нея неща. В края на всеки ден, ако не е прясно боядисвано или лакирано, нейно право е да мине, за да провери дали са спазени указанията й. Така ремонтът ще се окаже дори полезен за майката, защото ще бъде повече време на открито, а движението ще й се отрази добре.

Детската стая

Е, тук вече бременната може да се развихри. Тогава, когато обаче ремонтът е на етап интериор и обзавеждане.  Помислете кое е по-добре за стените на стаята - боя или тапети. Ако се спрете на първия вариант, предвидете достатъчно време за съхнене, преди да се приберете с бебето от родилния дом. Освен с дистрибутора на боята се посъветвайте и с предиатър дали съставките й са безвредни за малкото човече. Ако се спрете на тапети, се консултирайте какво лепило да се използва при залепването им. Опитайте се да намерите незабелижима, отморяваща хармония между цвета на стените, тавана и пода. За очите на детето е много изморително да гледа стени, изцяло покрити с шарки и рисунки. Ярките цветове и шарките запазете за пердетата. Относно избора на мебели -дайте свобода на въображението си.

Ако все пак бременната реши да се заеме лично с част от ремонта, трябва да вземе необходимите предпазни мерки. Първото и най-важно, да посети кабинета на лекаря си и да му разкаже за плановете си. След като се запознае цялостното й състояние, той ще прецени може ли и с какво точно да се включи тя с оглед както нейната сигурност, така и тази на бебето. В помещението, където тече ремонт, тя трябва да носи дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и ръкавици. Мястото трябва да се проветрява редовно. Бременната трябва да прави чести почивки на чист въздух.  

Абсолютно е забранен контакт със:

  • блажни бои,
  • полиуретанови лакове за под,
  • спрей-бои,
  • терпентин и други разтворители,
  • отстраняване на стари бои.

Ако се налага да боядисвате сами, боите на водна основа са по-безопасен избор. Те обаче трябва да се прилагат с четка или валяк, а не със спрей. Преди да започнете обаче, задължително се консултирайте с лекаря си дали това няма да навреди на вас или на вашето бебе.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: