Здраве

Правила на ортопеда

За да може бебето в определените срокове да започне да сяда, да пълзи, да бъде активно и здраво, трябва да се погрижите още от раждането.

Правила на ортопеда

За да може бебето в определените срокове да започне да сяда, да пълзи, да бъде активно и здраво, трябва да се погрижите още от раждането. 

Мъникът едва се е появил на бял свят и на вас ви се струва, че до момента на първите му стъпки има много време! Това не е така! Все пак основите на здравето се поставят още от самото начало, а това означава, че ако се заемете с подготовката за „пешеходната" възраст още от първите месеци, няма да ви навреди. За тази цел ще ви помогнат 5-те главни ортопедични правила.

1.  Без повиване

Повиването на бебетата е метод, който е отхвърлен от педиатрите и ортопедите. В миналото са увивали мъниците, като са пристягали крачетата им, за да ги изправят. Днес това не се прави. Напротив, лекарите съветват родителите да оставят бебешките крачета да се движат свободно. Едновременно с това се препоръчва да носите бебето на хълбок или отпред. В това положение то разтваря широко крачетата си и ви обгръща с тях.     

2.  Уютен "дом"

Съществуват много модели детски креватчета: „растящи" на дължина и ширина, с повдигаща се решетка и подвижен матрак, на колелца и с шкафчета. Преди всичко, обаче, „домът" на бебето трябва да оправдава своето основно предназначение - да дарява спокоен сън, да е удобен и функционален. В този смисъл, ортопедите на първо място се интересуват от матрака. Матракът, който най-често се препоръчва, е ортопедичният. Той не трябва да е нито прекалено твърд, нито мек. Също така трябва да е съобразен с размера на леглото, т.е. разстоянието между него и стените на леглото не трябва да е повече от 4 см. Защото, ако е по-голямо, ръчичките или краченцата на бебето могат да се заклещят там. При другия вариант, в който матракът е по-голям, се губят функциите му на ортопедичен и поддържане на гръбнака в право положение. Възглавница не се използва, докато детето не навърши 2, 5-3 години, тъй като до тази възраст все още се формират шийните прешлени.   

3.  Играчки без грешка

Първата играчка на бебето ви е въртележката над леглото. С нея започва изучаването на света, едновременно бебето тренира мускулите на врата си, докато наблюдава закачените по нея предмети. Безопасната играчка има гладки и заоблени краища, без остри ъгли и малки части, които да се отделят лесно.

Трябва да знаете, че през първите седмици от живота новороденото вижда размазано, само очертанията на големи предмети (подвижни и неподвижни), които се намират на разстояние от 50-75 см от очите му (в този период мъникът има физиологично далекогледство). Затова дрънкалката или каквато и да било друга играчка трябва да се показва (през първия месец) не по-близо от горепосочената дистанция от лицето на бебето.  

Истината е, че когато в полезрението на малчо попадат привлекателни движещи се предмети, а също хора, извършващи различни действия, зрението му (в това число и очните мускули) и мускулите на шията се развиват по-бързо. Затова е хубаво да осигурите на бебето зрителни „тренировки" - ярки предмети в различни цветове, форми и размери. И още нещо важно, играчките, обкръжаващи детето, трябва периодично да се сменят с нови и да се разместват.

4.  Здраво тяло

Неотменна съставна част от ортопедичния режим са гимнастиката и масажът. Специално подбраните упражнения помагат на бебето да почувства своето тяло, да се научи как да го управлява. Трябва да знаете, че то е с много нежна кожа, слаби мускули и връзки, затова по време на гимнастиката всички упражнения се правят нежно и внимателно, без да се причинява болка. Хубаво е процедурите да са съпроводени с приятна, тиха музика, нежни думи и песни от мама. Масажът може да се започне от първия месец след раждането, а гимнастиката - от третия. Общата продължителност на занятията е от 6-8 до 10-15 минути, като се извършват когато детето е сито (но не по-рано от час след кърменето), весело и в настроение за игра. Първото упражнение започва с 10-минутна почивка по корем. В това положение мъникът ще се опитва да си повдигне главата и да я задържи за малко така.   

„Колело" - сложете детето по гръб и внимателно сгъвайте и разгъвайте крачетата му, все едно върти педали на колело.

„Жаба" - внимателно, без да насилвате разделете в двете страни сгънати коленете на детето. Като правило, позата „жаба" - коленете се опират в плоскостта, на която лежи бебето, не се получава от първия път. Трябва да се прави постепенно. Освен това, до 3-4-ия месец не трябва да насилвате крачетата, защото може да се разтегнат мускулите или връзките. Започвайте упражнението с леко загряване и разтриване на мускулите. Съветваме ви да не експериментирате с гимнастиката и масажите за бебета или да се учите само по книга. Препоръчително е да се консултирате със специалист, който да ви покаже всички упражнения и да ви научи как да ги прилагате правилно.

5.  Пълзене

Много е важно да не пропускате стадия на пълзене. Това е и една от основните причини, поради която педиатрите и психолозите са против постоянното стоене в проходилка. От третия-четвъртия месец на бебето трябва да започнете да стимулирате пълзенето, като добавяте в ежедневната физкултура и съответните упражнения. Например възползвайте се от вродения рефлекс на мъника - способност за автоматично пълзене. Сложете го по корем и поставете дланите си на стъпалата му, така че той да се отблъсква от тях и малко да пропълзява. Не забравяйте, че в процеса на пълзене бебето изучава света около себе си и в повечето случаи, не само иска да пипне някой предмет, но и да го опита на вкус. За да избегнете евентуални травми, не оставяйте детето без наблюдение. Приберете всички опасни за бебето вещи, които могат да бъдат достигнати. Махнете покривките, за които мъникът може да се хване и да се опита да се изправи, което е свързано с нови опасности. С две думи бъдете бдителни. 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Мишо Филипов, ортопед-травматолог

 

 

Сподели: